Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 14-08-2012, 18:12:   #1
cRc
Think Different..
 
Το avatar του χρήστη cRc
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: ΑΛΜΥΡΟΣ
Μηνύματα: 4.208
Thanks: 1.784
Thanked 1.342 Times in 846 Posts
My Mood:
cRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the rough
Προεπιλογή Σε αναστολή 335 αιτήσεις φωτοβολταϊκών στη Μαγνησία

Στις 335 ανέρχονται οι αιτήσεις από τη Μαγνησία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών που η εξέτασή τους αναστέλλεται, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Χθες πολλοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες που τηλεφωνούσαν στα γραφεία της ΔΕΗ για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τι πρέπει να κάνουν από δω και πέρα.

Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει σε αρκετούς υποψήφιους επενδυτές οι ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για «πάγωμα» στην εξέταση αιτημάτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πολλών κιλοβάτ.

Μάλιστα χθες πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που λειτουργούσε η ΔΕΗ, αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές επικοινώνησαν με τους αρμόδιους υπαλλήλους για να ρωτήσουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Βέβαια και η ενημέρωση που είχαν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, ήταν κυρίως μέσω των δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ μέχρι στιγμής στο Νομό Μαγνησίας έχουν γίνει 119 συνδέσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς από αγρότες και ιδιώτες.

Επίσης υπάρχουν 429 αιτήματα από ενδιαφερόμενους επενδυτές, τα οποία έχουν εξεταστεί και έχουν δοθεί όροι σύνδεσης. Πρόκειται για αιτήματα, τα οποία έχουν προωθηθεί και δεν επηρεάζονται από τις ανακοινώσεις του υπουργείου.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τη Μαγνησία αλλά δεν έχουν εξεταστεί ούτε έχουν δοθεί οι όροι σύνδεσης, ανέρχονται στις 442. Όμως από αυτές 107 έχουν ζητήσει ακύρωση, επομένως εκκρεμούν οι 335 και οι οποίες φαίνεται πως «παγώνουν» εκτός και αν έχουμε κάποια νέα ανατροπή από το υπουργείο. Σημειώνεται πως για επενδύσεις σε μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τα αιτήματα εξετάζονται από την περιφέρεια που έχει έδρα τη Λαμία.

Εκτός από το «πάγωμα» των αιτήσεων έντονο προβληματισμό προκαλεί και το θέμα της μείωσης των εγγυημένων τιμών για τις νεοεισερχόμενες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Οι εγγυημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η σημαντικά υψηλότερη ηλιοφάνεια στη χώρα μας, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες, οδηγεί σε αρκετά υψηλότερο μεσοσταθμικό έσοδο ανά εγκατεστημένο (κιλοβάτ) kW, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, παρά τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών, οι επενδύσεις να αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα.

Σύμφωνα και με στοιχεία από τις τελευταίες γνωμοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Αυγούστου 2012, έχει μειωθεί κατά περίπου 14% για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες, κατά περίπου 10% για εγκαταστάσεις έως 100kW και κατά περίπου 11% για εγκαταστάσεις άνω των 100Kw».

Σύμφωνα με μηχανικούς που έχουν εμπειρία από το χώρο των φωτοβολταϊκών, ένα μέσο κόστος επένδυσης για φωτοβολταϊκά λίγων κιλοβάτ από μια οικογένεια ανέρχεται στα 20.000-25.000 ευρώ περίπου. Με τα προηγούμενα δεδομένα το μέσο ετήσιο καθαρό κέρδος αφαιρώντας και την κατανάλωση του ρεύματος, ήταν γύρω στα 5.000 ευρώ, που σημαίνει ότι τουλάχιστον πέντε χρόνια μπορούσε να γίνει απόσβεση της επένδυσης. Μετά τις ανακοινώσεις όμως του υπουργείου, τα πράγματα διαφοροποιούνται προς το χειρότερο.

Ο μεταλλειολόγος-μηχανικός κ. Νώντας Φαρμάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των φωτοβολταϊκών τόνισε πως «οι αλλαγές που αναμένονται να έρθουν, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή των σχεδίων από τους υποψήφιους επενδυτές. Ο χώρος της πράσινης ανάπτυξης μέσω των φωτοβολταϊκών πήγαινε πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον ήταν έντονο. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί από δω και πέρα η νέα κατάσταση».

"Θεσσαλία"
__________________

Ο χρήστης cRc δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to cRc For This Useful Post:
geodon (15-08-2012), korn (19-08-2012)
Sponsored Links