Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 12-07-2007, 22:27:   #2
aggelos_a
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη aggelos_a
 
Εγγραφή: Nov 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 1.192
Thanks: 13
Thanked 26 Times in 10 Posts
My Mood:
aggelos_a is on a distinguished roadaggelos_a is on a distinguished roadaggelos_a is on a distinguished road
Προεπιλογή

H αληθοφανής μα ψευδής κατάσταση για την αναδάσωση και τις πυρκαγιές.

«Ο ελληνικός λαός που εξοργίζεται και κινητοποιείται γι αυτό το θέμα, περιμένει μια απάντηση στο ερώτημα «γιατί κάηκε η Πάρνηθα»».

«Αν δεν παρθούν μέτρα και για την Αγιά και το Πήλιο, θα έχουμε πλημμύρες και κατολισθήσεις».

«είναι γεγονός ιστορικά, ότι οι αναδασώσεις γίνονται μόνο από το Θεό, από τη φύση και όχι από τις κυβερνήσεις, ή από τα υπουργεία»

.........................


Tις μέρες αυτές, που διανύουμε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών, με θλίψη αντικρίζουμε το πράσινο πανόραμα της όμορφης Ελλάδας να εξαφανίζεται σταδιακά. Οι πολλές πυρκαγιές κατά τόπους, τείνουν να μετατρέψουν αυτόν τον ζεστό αλλά παραδισένιο τόπο σε μια άγονη γραμμή, όπου πλέον ουδεμία συζήτηση θα γίνετε για το που θα πάμε εκδρομούλα ή που θα κάνουμε "πικ-νικ". Ακούγονται πολλά για απόδοση ευθυνών στους κρατικούς φορείς. Σωστά! Αλλά μήπως φταίμε και εμείς λίγο ως κοινονικό σύνολο; Μάλλον ναι, γιατί με την αμέλεια μας, εναποθέτουμε εύφλεκτα υλικά στο δάσος, πετάμε τα αναμένα τσιγάρα μας, κάνουμε εσκεμμένες εμπρηστικές ενέργειες για την δημιουργία οικοδομήσημων περιοχών και βοσκοτόπων. Αυτές είναι και οι κλασικές αιτίες που διδάσκονται στα παιδια του δημοτικού και είναι οι κυριότερες.

Αλλά καλλίτερα τώρα να γυρίσουμε και σε κάποιες άλλες ουσιαστικές αιτίες, οι οποίες μπορεί να μην είναι γνωστές στο ευρύ κοινό και συνήθως να αποκρύπτονται. Τι ωραία που νιώθουμε όταν ακούμε τα προσκοπάκια να φυτεύουν μαζί με τους οδηγούς τους πευκάκια για να μεγαλώσουν και να γίνουν μεγάλα δενδράκια. Οι "δήθεν" κύριοι που πάνε για αναδάσωση και φυτεύουν πεύκα για να πληθαίνει σταδιακά ο πληθυσμός των δέντρων. Τι κρίμα όμως για τα δάση μας. Είναι ντροπή να μην γνωρίζουν και να αγνοούν σκοπίμως πως τα πέυκα είναι θάνατος για τα δάση μας. Οι πευκοβελόνες που συσσωρεύονται στο έδαφος είναι άκρως εύφλεκτες και μπορούν να αρπάξουν από μια απλή σπίθα αναπτήρα ή καλωδίου της ΔΕΗ.
Αντί να φυτεύουν πουρνάρια ή έλατα που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των δασικών μας εκτάσεων και πολύ λιγότερο επικύνδινα για την ασφάλεια του δάσους, εμμένουν στα πευκόδεντρα που είναι αποδεδειγμένα από τα χειρότερα δέντρα για μια χώρα τόσο ζεστή όπως η Ελλάδα.

Πέρα από αυτό, άξιο αναφοράς είναι πως τα δάση σε μια πυρκαγιά δεν καίγονται ολόκληρα, αλλά μόνο στο πάνω μέρος τους, δηλαδή περί τα 50 εκατοστά με 1 μέτρο από το έδαφος. Αυτό δείχνει πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη αναδάσωσης καθώς υπάρχουν ακόμη ζωντανές ρίζες και με τις κατάλληλες μελέτες, δυνατότητα για να "ξαναπετάξουν". Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ότι λέγεται περί αναδάσωσης είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου και την διασκέδαση των εντυπώσεων καθότι πολυδάπανη και μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αποτελεσματική θα ήταν μια τέτοια ενέργεια.

Αγγελίδης Ε. Άγγελος
Ο χρήστης aggelos_a δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση