Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 23-09-2007, 17:46:   #1
antonis
VIP
 
Το avatar του χρήστη antonis
 
Εγγραφή: Jun 2007
Περιοχή: Κόρινθος
Μηνύματα: 1.425
Thanks: 24
Thanked 308 Times in 220 Posts
My Mood:
antonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura about
Προεπιλογή Ορθή τοποθέτηση των ηχείων στον χώρο

Μόλις αγοράσαμε το σύστημα που θα μας δώσει τον τέλειο ήχο!
Ε,και; Αν δεν το τοποθετήσουμε σωστά στον χώρο μας δεν έχουμε πετύχει -σχεδόν- τίποτα!

Η σωστή τοποθέτηση των ηχείων έχει να κάνει με τον διαχωρισμό του ήχου σε συχνότητες και κανάλια!

Αν έχουμε λοιπόν δύο ηχεία (Left-Right) τα τοποθετούμε αντίστοιχα αριστερά και δεξιά από το κέντρο ακοής μας (πχ αριστερά και δεξιά από την τηλεόρασή μας, την οθόνη του υπολογιστή μας, το στερεοφωνικό μας).
Με τα δύο αυτά κανάλια ήχου έχουμε στερεοφωνικό ήχο.

Σημείωση: Σε αυτή την απλή περίπτωση λαμβάνουμε υπ'όψιν πως όσο πιο χαμηλά έχουμε τοποθετήσει ένα ηχείο, τόσο περισσότερο ενισχύονται τα μπάσα που βγάζει. Αυτό ισχύει γενικά, αλλά στην περίπτωση 2 μόνο ηχείων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Μπορεί τα δύο αυτά κανάλια να είναι ανεξάρτητα, όμως παίζουν πολλές ίδιες/πανομοιότυπες συχνότητες.
Αυτό είναι το λεγόμενο κεντρικό κανάλι. Συχνά αναφέρεται κι ως κανάλι-φάντασμα (Center-Phantom).

Σε αρκετά συστήματα το κεντρικό κανάλι παραμένει "φάντασμα". Υπάρχουν όμως κι αρκετά συστήματα που προβλέπουν ειδικό ηχείο για το κεντρικό κανάλι και μάλιστα κάνουν διαχωρισμό των συχνοτήτων μεταξύ αυτού και των δύο βασικών ηχείων (L-R).
Εφ'όσων υπάρχει κεντρικό ηχείο, το τοποθετούμε στο κέντρο ακοής μας, δηλαδή στη μέση της απόστασης των άλλων δύο.



Εδώ φαίνεται και ο τυπικός διαχωρισμός των συχνοτήτων.

Το κεντρικό ηχείο είναι συνήθως πολύ μικρότερο από τα δύο βασικά, οπότε τα μπάσα φιλτράρονται από αυτό και αναπαράγονται απόκλειστικά από τα βασικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έλλειψη κεντρικού ηχείου δημιουργεί μια καθυστέρηση μεταξύ των δύο βασικών της τάξης των 20msec (15-30msec). Αυτή βέβαια δεν την αντιλαμβάνεται εύκολα το ανθρώπινο αυτί, οπότε δεν μας ενοχλεί.

Τα βασικά ηχεία (L-R) πρέπει να μπαίνουν σε μια γωνία περίπου 45 μοιρών ως προς τον ακροατή, κι αυτό γιατί έτσι εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ισορροπία συχνοτήτων μεταξύ τους.

Πρέπει να αναφερθεί επίσης πως σημαντικό ρόλο στην "σχέση" των τριών αυτών ηχείων (Left-Center-Right) παίζει το ύψος.
Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, το κεντρικό ηχείο πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ύψος των δύο άλλων ηχείων κι αυτό γίνεται για την σωστή "ισορροπία" των δευτερευόντων καναλιών (βλέπε παρακάτω).



Το κεντρικό ηχείο, λόγω και των (μικρότερων) δυνατοτήτων του, δεν πρέπει να τοποθετείται κοντά στο πάτωμα γιατί οι παραμορφώσεις ήχου από τις ταλαντώσεις του δαπέδου μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές.

Τα ηχεία Surround λειτουργούν κυρίως ως "ενισχυτές" συχνοτήτων, ανάλογα με το είδος τους. Δεν υπάρχει αυστηρός περιορισμός για τον αριθμό τους (αν και προτείνεται να είναι ζυγός), ούτε ειδικές οδηγίες για την τοποθέτησή τους στον χώρο.
Απλά, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, προτείνεται να μπαίνουν συμμετρικά ως προς τον άξονα κέντρου ακοής - ακροατή και πάντα πίσω από τον ακροατή. Το ύψος τους καλό είναι να είναι 1,5 μέτρο ή και παραπάνω από το πάτωμα.



Τέλος το παρεξηγημένο ή/και υπερτιμημένο ηχείο, το Subwoofer. Oι συχνότητες που "φιλοξενεί" το subwoofer είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστούν από το ανθρώπινο αυτί τόσο ως συχνότητες αυτές καθ'αυτές όσο και το από πού προέρχονται.

Σε ένα σύστημα ηχείων υπάρχουν ένα ή δύο ηχεία subwoofer. Στην απλή περίπτωση που έχουμε ένα, αυτό τοποθετείται στο κέντρο ακοής, κοντά στο κενρικό ηχείο (θέση 1 στην εικόνα).
Στην περίπτωση δύο ηχείων subwoofer, τοποθετούμε από ένα, στο αριστερό και στο δεξί βασικό ηχείο (θέσεις 2 στην εικόνα).

[/url]

Φαίνεται καθαρά πως τα ηχεία subwoofer τοποθετούνται απλώς "κοντά" στα άλλα κι όχι ακριβώς από κάτω, πάνω, κλπ... Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή, όπως προαναφέρθηκε, το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς από πού έρχονται οι χαμηλές συχνότητες.

Σημείωση: Δευτερεύοντα κανάλια.
Τα δευτερεύοντα κανάλια είναι το κεντρο-αριστερό και το κεντρο-δεξιό. Στην παρακάτω εικόνα σημειώνονται με Χ. Σπάνια προβλέπονται ειδικά ηχεία για τα δευτερεύοντα κανάλια.

[/url]

Οι παραπάνω πληροφορίες, αρκετά απλουστευμένες, προέρχονται από ειδικό εγχειρίδιο εταιρίας δίσκων.
Ο χρήστης antonis δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links