Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 10-10-2007, 21:34:   #1
Dj AL
Music Leader
 
Το avatar του χρήστη Dj AL
 
Εγγραφή: Aug 2007
Περιοχή: Almyros, Greece
Μηνύματα: 229
Thanks: 16
Thanked 140 Times in 35 Posts
My Mood:
Dj AL is on a distinguished roadDj AL is on a distinguished road
Προεπιλογή Η τεχνολογία των σκληρών δίσκων κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής 2

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής θα απονεμηθεί σε έναν Γάλλο και έναν Γερμανό οι οποίοι ανακάλυψαν ανεξάρτητα ένα νέο φυσικό φαινόμενο που επέτρεψε τη δημιουργία και τη σμίκρυνση των σύγχρονων σκληρών δίσκων.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή του βραβείου στο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, το 1998 ο Γάλλος Αλμπέρ Φερ (σήμερα 69 ετών) και ο Γερμανός Πίτερ Γκρούνμπεργκ (68) ανακάλυψαν τη «γιγάντια μαγνητοαντίσταση» (GRM), μέσω της οποίας οι μαγνητικές πληροφορίες των σκληρών δίσκων μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα.

Χάρη στο GRM, η πυκνότητα δεδομένων στους σκληρούς δίσκους συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι δίσκοι μικραίνουν σε μέγεθος ώστε να χρησιμοποιούνται σήμερα ακόμα και σε φορητές συσκευές όπως το iPod.

Τα δεδομένα των σκληρών δίσκων αποθηκεύονται στη μορφή μικροσκοπικών περιοχών μαγνητισμένων σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η κεφαλή ανάγνωσης του δίσκου πρέπει να αναγνωρίσει τις διαφορές αυτές και να τις καταγράψει ως τα «0» και «1» της ψηφιακής πληροφορίας.

Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς οι μαγνητισμένες περιοχές γίνονται όλο και μικρότερες, οι διαφορές τους γίνονται όλο και πιο ασθενείς και δύσκολο να διαβαστούν. Το GRM επιτρέπει τη μετατροπή πολύ μικρών διαφορών σε πολύ μεγαλύτερες διαφορές στο ηλεκτρικό σήμα της εξόδου.

Η γιγάντια μαγνητοαντίσταση κατέστη δυνατό να ανακαλυφθεί έπειτα από την τεχνολογική πρόοδο της δεκαετίας του '70, με μεθόδους για την παραγωγή πολύ λεπτών στρωμάτων διαφορετικών υλικών.

Οι τρεις φυσικοί θα μοιραστούν το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (ένα εκατ. ευρώ) στην τελετή απονομής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Πηγή: news.in.gr
Ο χρήστης Dj AL δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links