Θέμα: MARS 3D
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 12-02-2008, 01:13:   #1
kouklitsa
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη kouklitsa
 
Εγγραφή: Feb 2008
Περιοχή: somewhere in the Universe...
Μηνύματα: 138
Thanks: 20
Thanked 41 Times in 23 Posts
My Mood:
kouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished road
Προεπιλογή MARS 3D



Παρίσι
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) παρουσίασε έναν τρισδιάστατο, λεπτομερή χάρτη του Αρη, που δημιουργήθηκε με βοήθεια στερεοσκοπικής κάμερας σε τροχιά.

Το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους (DTM) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ηφαίστειο Όλυμπο, το μεγαλύτερο όρος του Ηλιακού Συστήματος, με ύψος γύρω στα 27 χιλιόμετρα. Ο χάρτης έχει ανάλυση 10 μέτρων ανά εικονοστοιχείο.

Ο χάρτης επιτρέπει στο χρήστη να εξετάζει το ανάγλυφο του εδάφους από οποιαδήποτε γωνία και να ζουμάρει σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά. Οι υψομετρικές διαφορές παρουσιάζονται ως διαφορετικά χρώματα ώστε να δίνουν αίσθηση του βάθους.

«Τo DTM ενημερώνει αμέσως τους ερευνητές για την κλίση των πλαγιών ή το ύψος των λόφων, το υψόμετρο και την κλίση ποταμών λάβας ή ερημικών πεδιάδων» αναφέρει ο δικτυακός τόπος της υπηρεσίας. «Τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για να κατανοήσουμε πώς το νερό και η λάβα έρεαν στην επιφάνεια του Αρη» προσθέτει ο Γκέραρντ Νόικουμ, Γερμανικού Ελεύθερου Πανεπιστημίου, Υπεύθυνος Στερεοσκοπικής Κάμερας του Δορυφόρου Mars Express.

Το Mars Express, η πρώτη αποστολή της Ευρώπης στον Αρη, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2003.

πηγή: ESA 06/02/08 in.gr
Ο χρήστης kouklitsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links