Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 15-02-2008, 00:03:   #1
kouklitsa
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη kouklitsa
 
Εγγραφή: Feb 2008
Περιοχή: somewhere in the Universe...
Μηνύματα: 138
Thanks: 20
Thanked 41 Times in 23 Posts
My Mood:
kouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished road
Προεπιλογή Σκοτεινό ρευστό: Ένα ακόμη μυστήριο της Κοσμολογίας



Νέα θεωρία εκτιμά ότι σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια μπορεί να πηγάζουν από ένα και μόνο σκοτεινό ρευστό, που έχει διεισδύσει σε όλο το Σύμπαν. Αυτό σημαίνει ότι η αναζήτηση της σκοτεινής ύλης στη Γη θα αποδειχθεί φρούδα.

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η σκοτεινή ύλη είναι καλά κρυμμένη μάζα που διατηρεί τους ταχύτατα περιστρεφόμενους γαλαξίες κοντά τον ένα με τον άλλο. Η δημοφιλέστερη άποψη για αυτή, είναι ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται από άγνωστα σωματίδια, που δεν έχουν καμία σχέση με το φως ή την κοινή ύλη. Η σκοτεινή ύλη μοιάζει, όμως, να βρίσκεται παντού, λειτουργώντας σαν ικρίωμα για νεφελώματα γαλαξιών και για όλη τη δομή του Σύμπαντος.

Από την άλλη, η σκοτεινή ενέργεια είναι αναγκαία για την ερμηνεία της πρόσφατα ανακαλυφθείσας επιτάχυνσης της εξάπλωσης του Σύμπαντος. Πώς είναι, όμως, δυνατόν μία ουσία να είναι την ίδια ώρα βαρυτική άγκυρα των γαλαξιών και αντίθετη με τη βαρύτητα δύναμη, που διατηρεί τις αποστάσεις μεταξύ αστρικών σωμάτων.

Ο δρ Χονγκ Σενγκ Ζάο του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας, όμως, υποστηρίζει ότι σκοτεινή υδαρής ουσία μπορεί να επενεργεί σαν σκοτεινή ύλη, όταν η πυκνότητά της φθάσει σε ικανά υψηλό επίπεδο. «Η σκοτεινή ενέργεια είναι ιδιότητα του κενού. Από αυτή μπορούμε να εξασφαλίσουμε φαινόμενα σκοτεινής ύλης», λέει ο δρ Ζάο, που συγκρίνει το σκοτεινό ρευστό με τη γήινη ατμόσφαιρα.

Η ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί διαστολή του αέρα, μέρος του οποίου συμπυκνώνεται δημιουργώντας σύννεφα. Με τον ίδιο τρόπο, το σκοτεινό ρευστό διαστέλλεται, ενώ μπορεί και να συγκεντρώνεται γύρω από γαλαξίες, βοηθώντας τους να παραμένουν σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον.



Ο δρ Ζάο πραγματοποίησε πειράματα με τη βοήθεια προτύπων Η/Υ, δοκιμάζοντας τη θεωρία του σε συνθήκες νεφελωμάτων γαλαξιών, όπου γιγάντιες εκρήξεις φαίνεται να απέσυραν τα θερμά αέρια από την επικάλυψη σκοτεινής ύλης, που περιβάλλει τα αστρικά σώματα. Ανάλογο φαινόμενο παρατήρησε ο δρ Ζάο και με το σκοτεινό ρευστό, το οποίο ίσως να δώσει απάντηση στους τόσους πολλούς αστάθμητους παράγοντες της Κοσμολογίας.

πηγή: BBC 12/02/08 kathimerini.gr
Ο χρήστης kouklitsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links