Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 20-02-2008, 07:18:   #1
kouklitsa
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη kouklitsa
 
Εγγραφή: Feb 2008
Περιοχή: somewhere in the Universe...
Μηνύματα: 138
Thanks: 20
Thanked 41 Times in 23 Posts
My Mood:
kouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished road
Προεπιλογή Ολική Έκλειψη Σελήνης, Πέμπτη 21/02/08NASA

Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, 20/02/08 προς ξημερώματα της Πέμπτης 21/02/08, μία ολική έκλειψη Σελήνης θα διεξαχθεί στον νυχτερινό ουρανό.
Κι αυτήν την έκλειψη αξίζει να μείνει ξύπνιος κανείς για να τη δει αφού θα είναι η τελευταία μέχρι το Δεκέμβριο του 2010.

Έκλειψη Σελήνης έχουμε όταν η Γη ευθυγραμμίζεται ακριβώς μεταξύ του Ήλιου & της Σελήνης οπότε η γήινη σκιά καλύπτει την επιφάνεια της Σελήνης. Στις 20 Φεβρουαρίου 2008, η έκλειψη θα διαρκέσει περίπου 3 με 3,5 ώρες. Για 50' ολόκληρα λεπτά, το φεγγάρι δε θα φαίνεται καθόλου - πρόκειται για την περίοδο που η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται εντελώς από τη σκιά της Γης.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το φεγγάρι αλλάζει χρώμα και από ανοιχτό γκρι γίνεται πορτοκαλί μέχρι σκούρο κόκκινο. Το φεγγάρι παίρνει αυτό το καινούριο χρώμα διότι οι έμμεσες ακτίνες του Ήλιου είναι ακόμη ικανές να διαπεράσουν την επιφάνεια της Γης κι έτσι, αφήνουν την αντανάκλαση της λάμψης τους, πάνω στην επιφάνεια του φεγγαριού.


Αυτός ο χάρτης δείχνει πως θα φανεί η έκλειψη κατά μήκος των ΗΠΑ.

Το ακριβές χρώμα που έχει το φεγγάρι εξαρτάται και από την ποσότητα της σκόνης & των συννέφων στην ατμόσφαιρα. Εάν υπάρχουν υπάρχει συννεφιά στην ατμόσφαιρα από π.χ. μία πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη, το φεγγάρι θα φαίνεται όσο το δυνατόν πιο σκούρο κόκκινο, σχεδόν πορφυρό.

Οι κάτοικοι της Αμερικανικής Ηπείρου, η Ευρώπη και Αφρική θα έχουν την καλύτερη θέα από την έκλειψη Σελήνης. Στις ΗΠΑ, ολόκληρη η έκλειψη θα είναι ορατή από το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Δυτ. Ακτής θα "χάσουν" τα πρώιμα στάδια της έκλειψης καθώς αυτή θα ξεκινήσει πριν βγει το φεγγάρι.

Αυτό το βράδυ της Τετάρτης, προσευχηθείτε για καθαρό ουρανό, προσπαθήστε να μείνεται ξύπνιοι και απολαύστε το μαγευτικό θέαμα της έκλειψης Σελήνης!

πηγή: 19/02/08 Laura Motel, NASA's Goddard Space Flight Center nasa.gov
Ο χρήστης kouklitsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links