Θέμα: ΑΛΜΥΡΟΣ
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 09-05-2008, 21:20:   #1
Κων/νος
ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ
 
Το avatar του χρήστη Κων/νος
 
Εγγραφή: Mar 2008
Περιοχή: ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ 103 Μαγνησία
Μηνύματα: 347
Thanks: 0
Thanked 100 Times in 68 Posts
My Mood:
Κων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished road
Talking ΑΛΜΥΡΟΣ

Ο Αλμυρός, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, βρίσκεται στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας γνωστής με το όνομα «Κρόκιο Πεδίο» η οποία διασχίζεται από χείμαρρους.
Στην αρχαιότητα πρωτοιδρύθηκε στην σημερινή περιοχή Τσιγκέλι. Θα βρούμε όμορφη πλατεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσμοτα, αρχαιολογικό Μουσείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πολιτιστικό Κέντρο. Αξίζει επίσης να επισκεφθούμε το δάσος με τις βελανιδιές που ονομάζεται Κουρί, τα ερείπια της αρχαίας Άλου και το Μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς στην Όθρυ.
Η πρώτη αρχή της ιστορίας του σημερινού Αλμυρού πρέπει να αναζητηθεί στην αρχαία `Αλο, κοντά στη σημερινή θέση Κεφάλωση ( περίπου 10 χλμ. από τον Αλμυρό). Η `Αλος ήταν σημαντική και πολυάνθρωπη πόλη γνωστή για το λιμάνι της και το ρόλο της στους Περσικούς πολέμους. Μετά τη Βυζαντινή εποχή, για λόγους κυρίως πειρατικών επιδρομών, η πόλη χτίστηκε στη σημερινή θέση.
Μετά την απελευθέρωση από τα στρατεύματα κατοχής άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά. Από το σεισμό το 19880 ο Αλμυρός ανοικοδομήθηκε ριζικά και πήρε τη σημερινή μορφή του. Ο Αλμυρός αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο του Ν. Μαγνησίας, ενώ εξελίσσεται και σε κέντρο αγροτοτουρισμού για την περιοχή.
.................................................. .................................................. ....


ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣΗ Άνω Μονή Ξενιάς που τιμάται στην Παναγία βρίσκεται στην Κοινότητα Κοκκωτών. Από τη μονή σώζεται μόνον το καθολικό και τμήμα τοίχου από τα παλιά κελλιά με ίχνη τοιχογραφιών.
Το καθολικό της Μονής είναι τρίκλιτος βασιλική με αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ οι τοιχογραφίες του νάρθηκα χρονολογούνται στον 18ο αιώνα. Στην τοιχοποιία του ναού είναι εντοιχισμένα γλυπτά, ενώ στην αυλή της μονής συναντάμε πολλά αντικείμενα (αμφικιονίσκοι, επιστύλια, κιονόκρανα, πεσσίσκοι, βάσεις κιόνων, θωράκια κ.λπ.).
Στη Μονή πραγματοποιήθηκαν στερεωτικές εργασίες καθώς και εργασίες συντηρήσεως των τοιχογραφιών.
Σήμερα λειτουργεί ως μονή.
.................................................. ....................................
Ο χρήστης Κων/νος δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to Κων/νος For This Useful Post:
jim_pap_2 (11-05-2008)
Sponsored Links