Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 14-07-2008, 18:06:   #1
antonis
VIP
 
Το avatar του χρήστη antonis
 
Εγγραφή: Jun 2007
Περιοχή: Κόρινθος
Μηνύματα: 1.425
Thanks: 24
Thanked 308 Times in 220 Posts
My Mood:
antonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura about
Προεπιλογή Οι ορολογίες... του Software. Μάθετε τι σημαίνουν.


Οι περισσότεροι χρήστες ακούμε και διαβάζουμε διάφορους παράξενους όρους που δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς σημαίνουν και πολύ περισσότερο δεν κατανοούμε την χρησιμότητα τους. Όροι όπως Beta, Alpha, Final, Release Candidate αλλά και άλλοι πολλοί ακόμα είναι τελείως άγνωστοι στους χρήστες.

Όροι όπως Beta, Alpha, Final, Release Candidate αλλά και άλλοι πολλοί ακόμα είναι τελείως άγνωστοι στους χρήστες. Ακόμα και οι πλέον έμπειροι χρήστες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν πολλούς από αυτούς. Το Software Magazine το κατεξοχήν περιοδικό για το λογισμικό δεν θα μπορούσε να μην σας εξηγήσει όλους αυτούς τους δυσνόητους όρους.

Πριν ξεκινήσουμε όμως καλό θα είναι να γνωρίσετε ορισμένα πράγματα για το software και γενικότερα για το εμπορικό λογισμικό όπως λέγεται.

Τι εννοούμε με τον όρο Εμπορικό λογισμικό;

Ως εμπορικό χαρακτηρίζεται το software που αγοράζετε από κάποιο κατάστημα ή website, με οποιοδήποτε φυσικό ή άυλο τρόπο και έχουν παρακρατηθεί όλα τα δικαιώματα του από την παραγωγό εταιρεία. Αυτό το λογισμικό απαγορεύεται να δανειστεί, ενοικιαστεί ή να τροποποιηθεί. Επίσης, είναι παράνομο να είναι εγκατεστημένο σε περισσότερους του ενός υπολογιστές ταυτόχρονα, εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Για παράδειγμα κάποια προϊόντα λογισμικού διατίθενται με 1, 2, 3 ή περισσότερες άδειες χρήσης. Κάθε μια άδεια χρήσης ισχύει για εγκατάσταση του προϊόντος σε ένα και μόνο υπολογιστή. Όταν αγοράζετε άδειες χρήσης, αγοράζετε το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού σε τόσους υπολογιστές όσες και οι άδειες χρήσης που έχετε αγοράσει. Σημειώστε δε, ότι όλες οι κατηγορίες που αναφέρουμε πιο κάτω ανήκουν στο εμπορικό λογισμικό, ωστόσο διαφέρει σε κάθε περίπτωση η παρεχόμενη από τον κατασκευαστή άδεια χρήσης των προϊόντων. Αυτά, για να έχετε μια ιδέα του τι σημαίνει συνολικά "Software". Πιο κάτω επεξηγούμε κάποιες έννοιες όπως έχουν επικρατήσει στην αγορά και στους χρήστες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιότυπη αργκό που είναι χρήσιμη να γνωρίζετε.

Ας δούμε λοιπόν τι εννοούμε όταν λέμε:

Πρώτη έκδοση / First Release

Η ημερομηνία κυκλοφορίας της πρώτης έκδοσης. Θα συναντήσετε τον όρο περισσότερο στις παρουσιάσεις των καινούριων παιχνιδιών ή όταν παρουσιάζεται η συνέχεια ενός επιτυχημένου πακέτου.

Έκδοση Άλφα ("Alpha")

Μια πρωτόλεια έκδοση του λογισμικού προϊόντος. Δεν περιέχει τον τελικό κώδικα του προγράμματος παρά μόνο ένα αρχικό «σκαρίφημα». Αυτές οι εκδόσεις δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται σε υπολογιστές άπειρων χρηστών, διότι παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα και υπάρχει συχνή απώλεια δεδομένων.

Έκδοση BETA ή Βήτα

Επίσης η πρώιμη μορφή ενός προγράμματος το οποίο δίνεται στο κοινό για δοκιμές. Σε αυτό το στάδιο δηλαδή εντοπίζονται και διορθώνονται τα bugsτης εφαρμογής και συλλέγονται τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των χρηστών. Το πρόγραμμα είναι αρκετά σταθερό, έχει πάρει σχεδόν την τελική του μορφή ή μπορεί να περιλαμβάνονται σε αυτό όλες οι λειτουργίες που θα έχει η τελική έκδοση ή κάποιες να είναι υπό κατασκευή ή να υπάρχει μόνο ένα μέρος αυτών. Αν στο χαρακτηρισμό έχει προστεθεί το Private (πχ. Private Beta) τότε η έκδοση έχει συγκεκριμένους αποδέκτες.

"Έκδοση" διαρροής, κλοπής, ή Leaked

Όταν κάποια εφαρμογή βρίσκεται σε στάδιο BETA έκδοσης και διαρρεύσει κατά λάθος σε μη εγκεκριμένους χρήστες, ή έχει κλαπεί. Συχνά θα διαβάσετε στον ειδικό τύπο για περιστατικά τέτοιων εκδόσεων. Προφανώς είναι παράνομο να έχετε μια τέτοια "έκδοση" στον υπολογιστή σας.

Ανεπίσημη έκδοση

Συνήθως αναφέρεται σε μια παραλλαγή του τελικού αυθεντικού προγράμματος το οποίο δίνεται από την παραγωγό εταιρεία στην αγορά ανεπίσημα. Χωρίς δηλαδή να υποστηρίζεται το προϊόν με οποιοδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα κάποιες εταιρείες καρτών γραφικών εκδίδουν ανεπίσημους driversτων καρτών τους για το Linux χωρίς όμως να παρέχουν τεχνική υποστήριξη, εγχειρίδια, οδηγίες εγκατάστασης κλπ.

Υποψήφια προς έκδοση ή απλούστερα RC

Δοκιμαστική έκδοση η οποία «θεωρητικά» αντιπροσωπεύει το τελικό προϊόν που θα βγει στην αγορά. Στην πραγματικότητα είναι μια BETA έκδοση. Οι εταιρείες προσφεύγουν σε αυτό το τέχνασμα για να «δοκιμάσουν» τις αντιδράσεις των χρηστών και φυσικά να διορθώσουν ότι προλαβαίνουν μέχρι την τελική κυκλοφορία του προϊόντος. Είναι συνήθης πρακτική των εταιρειών και κυρίως της Microsoft.

Τελική έκδοση

Όταν έχει ολοκληρωθεί όλος ο κύκλος ανάπτυξης, ελέγχου του κώδικα, δοκιμών από τους χρήστες, της ολοκλήρωσης τους συνοδευτικού εγχειριδίου και γενικότερα ότι θα αγοράσετε και θα περιλαμβάνει το κουτί. Η τελική έκδοση μπορεί να κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις:

Retail έκδοση: ο χρήστης πηγαίνει στο φυσικό κατάστημα και αγοράζει το κουτί του προϊόντος με όλα τα περιεχόμενα του.

ΟΕΜ έκδοση: ο κατασκευαστής του υπολογιστή προ-εγκαθιστά το απαραίτητο λογισμικό ή παρέχει ένα CD με το πρόγραμμα με κάθε αγορά συγκεκριμένου hardware. Φυσικά απαγορεύεται η πώληση του λογισμικού ΟΕΜ ως ξεχωριστό προϊόν και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του hardware που έχετε αγοράσει. Συνήθης περίπτωση το λειτουργικό σύστημα των Windows που προ-εγκαθίσταται από τον κατασκευαστή του υπολογιστή σας στον σκληρό δίσκο. Ο χρήστης σε αυτή την περίπτωση πρέπει να παραλάβει τον σειριακό αριθμό και τα αυθεντικά CD από το κατάστημα που αγοράζει τον υπολογιστή του. Σε πολλές περιπτώσεις (πχ. φορητοί υπολογιστές) ο σειριακός αριθμός αναγράφεται με ειδική ταινία στο κάτω μέρος του υπολογιστή και υποδηλώνει την αυθεντικότητα του λογισμικού. Σε άλλες περιπτώσεις σας δίνονται τα CDs των εφαρμογών. Επίσης ο χρήστης θα πρέπει να παραλάβει και τα σχετικά εγχειρίδια (μπορεί να είναι έντυπα ή ηλεκτρονικά έγγραφα που περιέχονται στο CD του προϊόντος).

Ανανεωμένη ή αναβαθμισμένη έκδοση

Βελτιωμένη έκδοση λογισμικού που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά. Στο προϊόν μπορεί να έχουν προστεθεί περισσότερες λειτουργίες (πχ, υποστήριξη ενός νέου hardware) και να έχουν διορθωθεί τυχόν προβλήματα που δεν έγιναν αντιληπτά στην ΒΕΤΑ έκδοση ή δεν πρόλαβαν να ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν. Αυτό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και θα το παρατηρήσετε χαρακτηριστικά στα παιχνίδια (νέες πίστες, ανανεωμένα γραφικά κλπ). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται η εκ νέου αγορά του προϊόντος και συνήθως διατίθεται δωρεάν για τους ήδη κατόχους της κανονικής έκδοσης ή έναντι συμβολικού αντιτίμου. Οι αναβαθμισμένες εκδόσεις αναγνωρίζονται από τον κωδικό τους. Για παράδειγμα αν αγοράσετε ένα πρόγραμμα με αριθμό έκδοσης 8.0, και η εταιρεία κυκλοφορήσει το πρόγραμμα βελτιωμένο ή αναβαθμισμένο θα προσθέσει ένα επιπλέον αριθμό και θα γίνει 8.1, 8.5, 8.9., κλπ.

Νέα έκδοση

Βελτίωση ή δημιουργία εκ του μηδενός ενός προϊόντος λογισμικού και εκ νέου λανσάρισμα του στην αγορά με νέο κωδικό έκδοσης (πχ. από έκδοση 2006 σε 2007 ή από έκδοση 8.0 σε έκδοση 9.0).

Demo έκδοση

Μια έκδοση του λογισμικού που δεν παρέχει όλες τις λειτουργίες του κανονικού προγράμματος ή περιέχει μόνο ένα μέρος αυτού ή θέτει άλλους περιορισμούς που δεν υπάρχουν στην έκδοση που θα αγοράσετε. Σκοπός είναι ο χρήστης να πάρει μια ιδέα για τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις του προγράμματος πριν προχωρήσει σε αγορά.

Δοκιμαστική έκδοση / Trial

Μια πλήρως λειτουργική έκδοση της εφαρμογής η οποία ωστόσο θα είναι λειτουργική μόνο για το προκαθορισμένο από τον δημιουργό της χρονικό διάστημα. Επίσης σύνηθες είναι οι προκαθορισμένες εκτελέσεις του προγράμματος ή συνδυασμός και των δυο περιπτώσεων. Συνηθέστερο παράδειγμα οι Trial εκδόσεις των 30, 60 ή 90 ημερών ή των 50 χρήσεων. Μετά από αυτό το διάστημα ή τις επιτρεπόμενες χρήσεις θα πρέπει να το αγοράσετε για να αφαιρέσετε τους περιορισμούς και να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε, διαφορετικά είστε υποχρεωμένοι να το απο-εγκαταστήσετε πλήρως από τον υπολογιστή σας.

«Ελαφριά» έκδοση ή Light

Θα έχετε παρατηρήσει τον χαρακτηρισμό Light σε αρκετά προϊόντα. Πρόκειται για μια κανονική έκδοση του προγράμματος πλήρως λειτουργική για απεριόριστο χρονικό διάστημα, με λιγότερες όμως λειτουργίες από την κανονική έκδοση. Τέτοιες εκδόσεις συνοδεύουν συχνά το hardware που αγοράζουμε (πχ. αν αγοράσετε εκτυπωτή μπορεί να πάρετε και μια Light έκδοση ενός προγράμματος επεξεργασίας εικόνας κλπ). Οι Light εκδόσεις που συνοδεύουν hardware προϊόντα δεν μπορούν να πωληθούν ξεχωριστά και ανήκουν και αυτά στην κατηγορία OEM όπως αναφέρουμε πιο πάνω.

Συμβατότητα προς τα πίσω

Όταν το λογισμικό που αγοράζουμε μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει κανονικά σε μια παλαιότερη έκδοση hardware, του λειτουργικού σας συστήματος ή του προγράμματος καθεαυτού. Για παράδειγμα το Nero 7.5 μπορεί να ανοίξει ISO αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με την έκδοση 1.0 ή το Corel Office 11 μπορεί να ανοίξει και να επεξεργαστεί τα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με την έκδοση 5.0.

Έκδοση παρουσίασης

Προορίζονται για χρήση από τον ειδικό τύπο και δημοσιογράφους και περιέχουν συνήθως το πλήρες πρόγραμμα. Σε ειδικές περιπτώσεις συνοδεύεται από ειδική απαγόρευση μη δημοσιοποίησης (Confidential) των περιεχομένων του, των χαρακτηριστικών κλπ, πριν από μια καθορισμένη ημερομηνία.

Εγγεγραμμένη ή μη χρήση / Unregistered ή Registered

Αντίγραφο ενός λογισμικού που ανήκει στην κατηγορία Δοκιμαστική έκδοση (trial). Μέχρι την αγορά της κανονικής έκδοσης ο χρήστης μπορεί να έχει διάφορους περιορισμούς χρήσης. Μετά την αγορά της ο χρήστης γίνεται Registered και μπορεί να την χρησιμοποιεί κανονικά με όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες.

Επιδιόρθωση / Patch / ServicePack

Ένα κομμάτι κώδικα που δεν μπορεί να εκτελεστεί αυτόνομα αλλά περιέχει κώδικα ο οποίος προστίθεται και επιδιορθώνει ή επεκτείνει μια ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση. Ο σκοπός του patch είναι να διορθώσει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή προβλήματα στο υπάρχον λογισμικό. Στην περίπτωση του Service Pack μπορεί να προστεθούν νέες δυνατότητες στην εφαρμογή. Επίσης το Service Pack περιέχει όλα τα patches που έχουν εκδοθεί μεμονωμένα σε διάφορες χρονικές περιόδους μέχρι την κυκλοφορία του.

Δωρεάν / Freeware

Δωρεάν λογισμικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απεριόριστα με πλήρεις λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Πολλές εμπορικές εκδόσεις προγραμμάτων διατίθενται και σε freeware έκδοση με λιγότερα χαρακτηριστικά για να γνωρίσουν οι χρήστες το πρόγραμμα.

Ανοικτό λογισμικό

Εφαρμογές όπου ο δημιουργός τους δημοσιεύει μαζί με το εκτελέσιμο αρχείο και τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος επιτρέποντας σε τρίτους χρήστες να τον μελετήσουν ή να τον τροποποιήσουν. Σε περίπτωση τροποποίησης του από τρίτους είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένος να διανέμει και αυτός το τροποποιημένο λογισμικό μαζί με τον πηγαίο κώδικα του. Παράδειγμα αυτής της περίπτωσης η κοινότητα του Linux.

Προσοχή λοιπόν για το ποιές εκδόσεις κατεβάζετε ή εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας για να μην είστε παράνομοι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είσαστε ο νόμιμος χρήστης ενώ προφανώς η έννοια νόμιμος δεν υφίσταται όταν μιλάμε για εκδόσεις Leaked που είναι καθαρά προιόντα κλοπής. Οιι δικαιολογίες τύπου "το βρήκα στο Internet" δεν θα σας προστατεύσουν σε καμμία περίπτωση. Το νόμιμο λογισμικό σας συμφέρει περισσότερο, είναι πιο ασφαλές και μπορείτε να διεκδικήσετε τα δικαιώματα σας σε κάθε περίπτωση που θεωρείτε ότι έχετε εξαπατηθεί.

πηγη=software-magazine.gr
__________________
Ο χρήστης antonis δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to antonis For This Useful Post:
Smell (14-07-2008)
Sponsored Links