Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 13-11-2006, 19:24:   #1
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.411
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή 47ο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

[right:17ba2d0d5e]http://img46.imageshack.us/img46/710/752651bmx0.jpg[/right:17ba2d0d5e]
Οι Βιμ Βέντερς, Γιαν Σβανκμάγιερ, Εμανουέλ Μπεάρ, Τζούλιετ Λούις, Λίλι Τέιλορ, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Βάλτερ Σάλες και πολλά άλλα ονόματα του διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος θα βρεθούν φέτος στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που σηκώνει την αυλαία του στις 17 Νοεμβρίου με την πρόσφατα βραβευμένη ταινία του Στίβεν Φρίαρς Η βασίλισσα και λήγει στις 26 του μηνός με τους Ιδιωτικούς φόβους σε δημόσιους χώρους του Αλέν Ρενέ.
Πολλές ταινίες, πολλά αφιερώματα και τρία νέα τμήματα εγκαινιάζει, μεταξύ άλλων, φέτος το Φεστιβάλ. Πρόκειται για το διαγωνιστικό Digital Wave στο ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με ελληνικές ψηφιακές ταινίες, το τμήμα Focus με πρόσφατες ξένες ταινίες που θα εστιάζουν κάθε χρόνο σε ένα θέμα -φέτος γύρω από τον «Εφηβικό Πόθο, Εφηβικό Πόνο»- και το πρώτο θεματικό αφιέρωμα του ελληνικού τμήματος με ταινίες για τη μετανάστευση από το 1956 έως σήμερα.
Ακόμα, το 47ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιφυλάσσει αφιερώματα στον Βιμ Βέντερς, στον κινηματογράφο της Βραζιλίας και της Κίνας, στους Έλληνες Σταύρο Τσιώλη και Δήμο Θέο, τιμητικές εκδηλώσεις στους Αλέξη Δαμιανό, Μαρία Πλυτά, Γιάννη Φαφούτη, στους σεναριογράφους Βαγγέλη Γκούφα, Πάνο Κοντέλη, Γιάννη Τζιώτη και Λάκη Μιχαηλίδη.
Στο νεοσύστατο τμήμα του Φεστιβάλ «Ημέρες Ανεξαρτησίας» θα προβληθεί το σύνολο των ταινιών του Τσέχου Γιαν Βανκμάγιερ, αλλά και μια έκθεση στο Γενί Τζαμί με γλυπτά και ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης.
Επίσης, στις «Ημέρες Ανεξαρτησίας» θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, ταινίες ενός εκπροσώπου του αφρικανικού κινηματογράφου, του σκηνοθέτη Αμπντεραμάν Σισακό από τη Μαυριτανία, αλλά και το αφιέρωμα σε έναν αφανή ήρωα του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, τον Τζιμ Μακ Κέι.
Στο πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια» ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Τούρκο δημιουργό Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, ο οποίος τιμήθηκε φέτος στις Κάννες με το βραβείο κριτικών της Fipresci για την ταινία του Κλίματα Αγάπης.
Παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκδόσεις, σεμινάρια και masterclass από τους Βέντερς, Γαβρά, Βάλτερ Σάλες (Ημερολόγια Μοτοσικλέτας) είναι μέσα στις εκδηλώσεις του δεκαημέρου.
Φέτος, το φεστιβάλ θεσμοθετεί και νέα βραβεία: «Γυναίκες και ισότητα ευκαιριών» από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, βραβεία που προστίθενται στο βραβείο «Ανθρωπίνων Αξιών», που θεσμοθέτησε πέρυσι η Βουλή των Ελλήνων.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασε την Τρίτη η διευθύντριά του Δέσποινα Μουζάκη και ο πρόεδρός του Γιώργος Χωραφάς, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός των ετήσιων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προέρχεται κατά τα 2/3 από το ΥΠΠΟ και κατά το 1/3 από τα έσοδα του Φεστιβάλ και από χορηγίες.
«Για να πετύχουμε τους στόχους μας» είπε η κ. Μουζάκη «χρειάζεται μια σταθερή στήριξη από την πολιτεία, καθώς και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και χορηγιών που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον ελληνικό κινηματογράφο». Το νομοσχέδιο για τις πολιτιστικές χορηγίες που προωθεί ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, καθώς και αυτό που ετοιμάζεται για τα φορολογικά κίνητρα, θα βοηθήσουν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, χαιρετίζοντας το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είπε ότι «η ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ πραγματοποιείται ήδη προς πολλές κατευθύνσεις. Έχει μπροστά του μια ελπιδοφόρα προοπτική, την οποία το υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του».


Κώδικας:
πηγη in.gr
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links