Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 27-10-2008, 19:45:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 855 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Προβληματισμός για την αύξηση δύο "ξεχασμένων" ρύπων


Όλη σχεδόν η προσοχή των επιστημόνων και του κοινού έχει στραφεί στο διοξείδιο του άνθρακα, σχετικά με τα επιβλαβή "αέρια του θερμοκηπίου", που υπερθερμαίνουν το κλίμα του πλανήτη. Όμως, πέρα από το CO2, υπάρχουν και άλλα αέρια, τα οποία έχουν λίγο-πολύ αγνοηθεί και τα οποία, αθόρυβα και σχεδόν απαρατήρητα, αυξάνουν δραματικά, προκαλώντας τώρα ανησυχία στους επιστήμονες.

Τα δύο αέρια είναι το γνωστότερο μεθάνιο (CH4), που προέρχεται κυρίως από αρχαία φυτά, και το άλλο είναι το πιο άγνωστο τριφθοριούχο άζωτο (NF3), που χρησιμοποιείται στις επίπεδες οθόνες. Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, τα τελευταία χρόνια τα δύο αυτά αέρια έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ατμόσφαιρα, μια αύξηση που δεν έχει συνυπολογιστεί στα μοντέλα πρόβλεψης της ανόδου της θερμοκρασίας στο μέλλον και έχει "πιάσει στον ύπνο" τους επιστήμονες.

Σημαντικότερη είναι η απειλή από το μεθάνιο, το δεύτερο μεγαλύτερο αέριο του θερμοκηπίου, η επίπτωση του οποίου στην παγκόσμια υπερθέρμανση είναι περίπου το ένα τρίτο αυτής που προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο προέρχεται από τις χωματερές, το φυσικό αέριο, την εξόρυξη άνθρακα, τα απόβλητα των ζώων, κυρίως όμως την αποσύνθεση των φυτών, που ανησυχεί και περισσότερο τους επιστήμονες.

Πριν πολλές χιλιάδες χρόνια, δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου δημιουργήθηκαν από τα αποσυντιθέμενα φυτά στον Αρκτικό κύκλο, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται παγωμένοι στο βυθό των ωκεανών του Βόρειου Πόλου. Αν η Αρκτική θερμανθεί κι άλλο, το μεθάνιο αυτό θα απελευθερωθεί, επιδεινώνοντας δραματικά το ήδη σοβαρό πρόβλημα του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν αν αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει.

Το μεθάνιο αυξανόταν μέχρι το 1998. Μετά από οκτώ χρόνια σταθεροποίησης, η ποσότητα του ατμοσφαιρικού μεθανίου άρχισε να αυξάνεται ξανά το 2006 και σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 5,6 δισ. τόνοι μεθανίου στον αέρα, σύμφωνα με μελέτη του επιστήμονα του πανεπιστημίου ΜΙΤ Ρον Πριν, η οποία θα δημοσιευτεί στο γεωφυσικό περιοδικό "Geophysical Research Letters", όπως αναφέρει το Associated Press.

Πιο απαρατήρητο έχει περάσει το πρόβλημα του άλλου αερίου, του τριφθοριούχου αζώτου, το οποίο χρησιμοποιείται ως καθαριστικό κατά την παραγωγή των επίπεδων οθονών υγρών κρυστάλλων για τηλεοράσεις και κομπιούτερ, καθώς και για τα λεπτά ηλιακά πάνελ. Σύμφωνα με νέα μελέτη του καθηγητή γεωχημείας Ρέη Βάις του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς, που επίσης θα δημοσιευτεί στο περιοδικό "Geophysical Letters", οι ως τώρα μετρήσεις έχουν δραματικά υποτιμήσει την ποσότητα στην ατμόσφαιρα αυτού του αερίου, που έχει υπερτετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία (κυρίως στο Βόρειο Ημισφαίριο) και έχει αυξηθεί κατά 30 φορές από το 1978.



otenet
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links