Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 02-12-2008, 16:18:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.918
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή “Τα αντιοξειδωτικά δεν καθυστερούν τη γήρανση”



Τα πολυδιαφημισμένα από τις εταιρείες καλλυντικών και τους διατροφολόγους αντιοξειδωτικά δεν επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης σύμφωνα με έρευνα στο University College του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νηματοειδή σκουλήκια στα οποία «χορήγησαν» μέσω αλλαγής στο DNA, αντιοξειδωτικές ουσίες για να διαπιστώσουν αν οι ουσίες αυτές θα καταπολεμούσαν τις «ελεύθερες ρίζες» ώστε να αποτραπεί ο φθορά των ιστών τους. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν έζησαν περισσότερο.

Όπως αναφέρει το BBC, η «αντιγηραντική» δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών βασίζεται σε μια θεωρία που αναπτύχθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια αρχίζοντας από το 1956. Την χρονιά εκείνη επιστήμονες υποστήριξαν ότι η γήρανση έχει ως αιτία την καταστροφή των κυττάρων από μια μορφή οξυγόνου που ονομάζεται υπεροξείδιο ή «ελεύθερες ρίζες» οι οποίες κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «οξειδωτικό στρες». Η δράση των αντί – οξειδωτικών υποστηρίχθηκε ότι είναι ευεργετική ως το ότι εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες, ελαχιστοποιώντας την καταστροφική τους δράση στα κύτταρα.

Τα νηματοειδή σκουλήκια που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες μοιράζονται πολλά γονίδια με το ανθρώπινο είδος ενώ έχουν μικρή διάρκεια ζωής – πράγμα που καθιστά ευκολότερη τη μέτρηση των αποτελεσμάτων. Διαπιστώθηκε ότι τα σκουλήκια που είχαν υποστεί αλλαγή στο DNA μέσω αντιοξειδωτικών ουσιών έζησαν τόσο, όσο και τα φυσιολογικά.

«Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε πολλές απαντήσεις για τους βασικούς μηχανισμούς της γήρανσης. Η θεωρία των ελεύθερων ριζών επικράτησε τα τελευταία πενήντα χρόνια, όμως δεν φαίνεται να αντέχει στην επιστημονική απόδειξη» δήλωσε ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας δρ. Τζεμς προσθέτοντας ότι ίσως τα υπεροξείδια να μην παίζουν τελικά τόσο μεγάλο ρόλο στη φθορά των κυττάρων.

Ο γιατρός σημείωσε ότι μία υγιής και ισορροπημένη δίαιτα όντως βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία – όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση, αλλά ότι δεν υπάρχει σαφής απόδειξη πως με το να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά θα καθυστερήσουμε τα γηρατειά. Ακόμη λιγότερο αποτελεσματικά – υποστήριξε- είναι τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που βρίσκονται σε χάπια και κρέμες.

Πηγή : cosmo.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links