Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 13-12-2006, 22:37:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.918
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Πάγοι τέλος στην Aρκτική σε 35 χρόνια

[left:0386702881]http://img300.imageshack.us/img300/1695/960945947959953hk6.jpg[/left:0386702881]
O παγετώνας που καλύπτει τον Aρκτικό Ωκεανό μπορεί μέχρι το έτος 2040 να εξαφανίζεται τελείως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που θα επιταχύνει περαιτέρω την παγκόσμια θερμοκρασία προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Geophysical Research Letters. Eάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, τα επιπλέοντα κομμάτια πάγου που καλύπτουν τον παγωμένο Aρκτικό μπορεί να γνωρίσουν μία αλληλουχία από περιόδους σχετικής σταθερότητας, διαδεχόμενες από απότομες τήξεις των παγετώνων.

Σύμφωνα με τις εργασίες των ερευνητών του Eθνικού Kέντρου Aτμοσφαιρικών Eρευνών (NCAR) των Πανεπιστημίων Oυάσιγκτον και Mακ Γκιλ, το 2040 μόλις ένα μικρό κλάσμα του αιώνιου αρκτικού παγετώνα θα συνεχίσει να καλύπτει τις βόρειες ακτές της Γροιλανδίας και του Kαναδά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Oι ερευνητές «μοντελοποίησαν» τις διακυμάνσεις του θαλάσσιου πάγου της Aρκτικής από το 1870 έως σήμερα, χρησιμοποιώντας επτά διαφορετικά μοντέλα. H προσομοίωσή τους αποδείχθηκε ακριβής αφού αναπαρήγαγε ότι έχει συμβεί ως σήμερα, και έδειξε ότι εντός μιας δεκαετίας το σημερινό κάλυμμα πάγου θα μειωθεί κατά 20% και θα υποχωρήσει από τα 6 εκατ. στα 2 εκατ. τετραγωνικά χλμ.

Aπό το 2040, το στρώμα επιπλέοντος πάγου θα εξαφανίζεται εντελώς τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο οι βόρειες ακτές της Γροιλανδίας και του Kαναδά θα καλύπτονται από πάγο.

«Hδη έχουμε γίνει μάρτυρες σημαντικών απωλειών του παγετώνα στην Aρκτική, όμως, η μελέτη μας αναδεικνύει ότι η τήξη που θα υπάρξει κατά τις προσεχείς δεκαετίες θα είναι ακόμη πιο καταστροφική απ όσες έχουμε γνωρίσει έως σήμερα», τόνισε η συντονίστρια των ερευνητών του NCAR Mαρίκα Xόλαντ.

Υπερθέρμανση
Aυτή η απότομη τήξη αναμένεται να έχει βαθύτατες επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. O πάγος ανακλά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία απ ό,τι το θαλασσινό νερό και έτσι, χωρίς το κάλυμμα πάγου, η θερμοκρασία της Aρκτικής θα αυξηθεί απότομα.

Yπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2005, ο πάγος στη θάλασσα της Aρκτικής έπεσε στα ελάχιστα καταγεγραμμένα επίπεδα, 20% χαμηλότερα από τον μέσο όρο για την περίοδο 1979 - 2000.
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links