Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 17-09-2009, 02:28:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.918
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή 5 συνήθειες που προκαλούν την οδοντική πλάκα



Από πολύ μικρή ηλικία χρειάζεται να παίρνουμε τα μέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο εχθρό των δοντιών, που δεν είναι άλλος από την πλάκα. Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία των δοντιών. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε - ή να αποφύγετε - για να μην επιτρέψετε στην πλάκα να καταστρέψει το χαμόγελό σας.

Τι ακριβώς όμως είναι η οδοντική πλάκα; Πρόκειται για ένα κολλώδες μείγμα βακτηρίων και των ουσιών που εκκρίνουν, το οποίο εγκαθίσταται πάνω στα δόντια μας.

Τα βακτήρια στην πλάκα των δοντιών απελευθερώνουν οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

Σε πρώτη φάση αυτό το γλοιώδες στρώμα είναι εύθραυστο και αφαιρείται εύκολα με το βούρτσισμα των δοντιών. Αν όμως αφεθεί στην τύχη της η συσσώρευση πλάκας σταδιακά σκληραίνει, σχηματίζοντας πέτρα στα δόντια.

Τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της πλάκας δεν αποτελούν μυστικό. Πιθανότατα τα ακούγατε από τους γονείς σας πριν καν πάτε σχολείο. Το πρόβλημα είναι ότι οι κακές συνήθειες έχουν έναν τρόπο να εισβάλουν στην καθημερινότητά μας. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πέντε κακές συνήθειες, που ευθύνονται για την οδοντική πλάκα.

1-Δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας

Μπορεί κανείς άλλος να μην παρατηρήσει ότι δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, όμως τα δόντια σας... θα το καταλάβουν.

Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με μαλακή οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα. Η τεχνική βουρτσίσματος δεν είναι τόσο σημαντική όσο το να φροντίζετε να βουρτσίζετε απαλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας.

2-Δε χρησιμοποιείτε νήμα

Το βούρτσισμα δε φθάνει τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, τα οποία φτάνει όμως η πλάκα. Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος απομακρύνει την πλάκα πριν προκαλέσει βλάβη.

Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν δεν είστε σίγουροι ποιο προϊόν να επιλέξετε ή πώς να το χρησιμοποιήσετε.

3- Αποφεύγετε τον οδοντίατρο

Ακόμα κι αν βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε νήμα καθημερινά, μπορεί να σας ξεφύγει λίγη πλάκα. Με την πάροδο του χρόνου η πλάκα σκληραίνει και γίνεται πέτρα, που πρέπει να αφαιρεθεί από οδοντίατρο. Παρόλα αυτά ένας στους τρεις δηλώνει ότι δεν έχει επισκεφτεί τον οδοντίατρό του για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Τα κακά νέα είναι ότι οι έρευνες δείχνουν ότι συνήθως όσοι αποφεύγουν να πάνε στον οδοντίατρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να χαλάσουν τα δόντια τους.

Ο καθαρισμός μια φορά το χρόνο δε θεωρείται αρκετός. Καλό είναι να κάνουμε καθαρισμό τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

4- Αγνοείτε τις "οδοντόβουρτσες" της φύσης

Πολύ πριν ανακαλυφθούν οι οδοντόβουρτσες και οι οδοντόκρεμες φθορίου, ορισμένα τρόφιμα έπαιζαν ρόλο στην καταπολέμηση της πλάκας.

Τα καρότα, τα μήλα, τα αγγούρια, και πολλά άλλα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι φιλικά προς τα δόντια, παρά το γεγονός ότι περιέχουν ζάχαρη.

Επιπλέον, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλής σε επεξεργασμένα τρόφιμα προστατεύει από την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

5-Είστε επιρρεπείς σε γλυκούς πειρασμούς

Η ζάχαρη και γενικά το πρόχειρο φαγητό συμβάλλουν στο σχηματισμό πλάκας. Τα βακτήρια λατρεύουν τους απλούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη. Η κατανάλωση γλυκών και ζαχαρούχων αναψυκτικών επιτρέπει στη ζάχαρη να κολλάει στα δόντια, δίνοντας τροφή στα βακτήρια και καθώς τα βακτήρια δημιουργούν την πλάκα, μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξύ, η οποία βλάπτει τα δόντια.

*Αν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω συνήθειες σας θυμίζουν τον εαυτό σας, απλά ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες- αν θέλετε να έχετε υγιές και λαμπερό χαμόγελο.


Πηγή : cosmo.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links