Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 23-11-2009, 13:43:   #1
ironitsa
Moderator
 
Το avatar του χρήστη ironitsa
 
Εγγραφή: Feb 2009
Περιοχή: LA
Μηνύματα: 2.768
Thanks: 555
Thanked 876 Times in 574 Posts
My Mood:
ironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enoughironitsa will become famous soon enough
Προεπιλογή Τα βραβεία επί της οθόνης

Η αυλαία του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε χθες το βράδυ με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Ολύμπιον, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή.

Με οδηγό τον παρουσιαστή της τελετής Χρήστο Λούλη, το κοινό ταξιδέψε και θυμήθηκε διάσημα κινηματογραφικά φινάλε που αγαπήσαμε, σε μία τρισδιάστατη διαδρομή που μας έφερε στο σήμερα και στην απονομή των βραβείων του 50ού Φεστιβάλ. Παράλληλα, το ερώτημα Why cinema now? -θεματικός άξονας της διοργάνωσης- γέννησε νέα ερωτήματα με τα οποία θα πορευτούμε στο δρόμο που θα μας οδηγήσει προς το επόμενο, 51ο Φεστιβάλ.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 50ού Φεστιβάλ, με πρόεδρο το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο έδωσε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος στη δημιουργία «Σταυροδρόμια ζωής» των Σκαντάρ Κόπτι και Γιαρόν Σάνι (Ισραήλ -Γερμανία).


Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής -Αργυρός Αλέξανδρος απενεμήθη στο «Μετάλλιο τιμής» του Κάλιν Πέτερ Νέτσερ (Ρουμανία). Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Ριγομπέρτο Περεσκάνο, για την ταινία «Προορισμός: Βορράς» (Μεξικό-Ισπανία).

Το Βραβείο Σεναρίου απενεμήθη εξ ημισείας στους Σκάνταρ Κοπτί και Γιάρον Σάνι για την ταινία «Σταυροδρόμια ζωής» και στον Tudor Voican, για το «Μετάλλιο τιμής»

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απέσπασε ο Victor Rebengiuc για την ερμηνεία του στο «Μετάλλιο τιμής», ενώ το αντίστοιχο Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας η Ruth Nirere, για την ερμηνεία της στην ταινία «Η μέρα που ο Θεός έφυγε ταξίδι», του Φιλίπ βαμ Λέου (Βέλγιο-Γαλλία).

Το Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος κέρδισε η ταινία «Αγνοούμενος» του Λι Σέο (Νότια Κορέα). Ειδική Μνεία απενεμήθη στην ηθοποιό Katharina Schuttler για την ταινία «Θα 'ρθει η μέρα» της Σουζάνε Σνάιντερ (Γερμανία - Γαλλία). Τέλος, Ειδική Μνεία για το σενάριο και το θέμα της, απέσπασε η ταινία «Τα αγόρια απ' το Μπάκαλ» του Ράλστον Τζόβερ (Φιλιππίνες).

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε βραβείο στην ταινία «Μετάλλιο τιμής», καθώς και στην ελληνική ταινία «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου.

Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, απενεμήθη στην ταινία «Λίβανος» του Σαμιουέλ Μαόζ (Ισραήλ - Γαλλία - Γερμανία).

Στα Βραβεία Κοινού Fischer, τη διάκριση για το Διεθνές Διαγωνιστικό κέρδισε η ταινία «Σταυροδρόμια ζωής». Αντίστοιχα στο ελληνικό πρόγραμμα, στο βαλκανικό και στις ψηφιακές ταινίες διακρίθηκαν οι δημιουργίες «Μπιλόμπα» της Σοφίας Παπαχρήστου, «Ταξίδια του μέλιτος» του Γκόραν Πασκάλιεβιτς (Σερβία - Αλβανία) και «Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις», του Έλληνα Βασίλη Ραΐση. Το Ειδικό Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας ΕΤΕΚΤ σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού, κέρδισε το «Μετάλλιο τιμής».

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε φέτος συμβολικά το βραβείο της, στον εξώστη β΄.

O Δήμος Θεσσαλονίκης θεσμοθέτησε από φέτος το βραβείο «Το σινεμά και η πόλη». Το βραβείο -που απονέμεται στην ταινία από το διεθνές πρόγραμμα η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το αστικό τοπίο- κέρδισε η δημιουργία «Το αίμα και η βροχή» του Χόρχε Νάβας (Κολομβία -Αργεντινή).

Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Αγριόχορτα» του Αλέν Ρενέ, παρουσία της πρωταγωνίστριας Αν Κονσινί.

DigitalWave 09

Στα Βραβεία DigitalWave 09, τον Ψηφιακό Αλέξανδρο κέρδισε «Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις» και το δεύτερο βραβείο «Το κουτί» των Φώτη και Αποστόλη Πάσσου.

Το Βραβείο Crossroads - Φόρουμ Συμπαραγωγών κέρδισε το έργο «Pasqua (Σλοβενία-Τσεχία-Μαυροβούνιο), και ειδική μνεία απέσπασε το «Odyssey of a vagabond princess» (Γαλλία).

Από ένα βραβείο Balkan Fund - για την ανάπτυξη σεναρίου, απέσπασαν οι ταινίες «Mother of Asphalt» (Κροατία), «Romanian Spring» (Ρουμανία - Γερμανία) και «Orange Gardens» (Τουρκία).


Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απέσπασε ο Victor Rebengiuc για την ερμηνεία του στο «Μετάλλιο Τιμής».




Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Ruth Nirere, για την ερμηνεία της στην ταινία «Η μέρα που ο Θεός έφυγε ταξίδι».




Ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου που απέσπασε βραβείο των κριτικών.
__________________

Ο χρήστης ironitsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links