Υλικά
# 1 χταπόδι, 1 κιλό περίπου
# 1/2 κούπα ξύδι
# 1/2 κούπα λάδι
# 1/2 κιλό πιπεριές κέρατα
# 1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά, σε κομμάτια
# 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
# 2 κουταλιές κέτσαπ
# 1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί
# 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
Ατομα: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 30'
Εκτέλεση
Βράστε το χταπόδι σε νερό που να το σκεπάζει, με το ξύδι, 1 ώρα περίπου, ώσπου να μαλακώσει. Στραγγίστε το, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά κι αφαιρέστε τις μαύρες μεμβράνες, προσέχοντας να μη φύγουν οι βεντούζες. Κόψτε το σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και τηγανίστε τις πιπεριές κέρατα. Βγάλτε τις με τρυπητή κουτάλα και στραγγίστε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στο ίδιο λάδι, ρίξτε και σοτάρετε τις πολύχρωμες πιπεριές. Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρετε το χταπόδι. Σβήστε το με το κρασί κι αφήστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Ανακατέψτε την κέτσαπ μέσα στη ντομάτα και ρίξτε την στην κατσαρόλα μαζί με το πιπέρι καγιέν. Αφήστε 15' επάνω στη φωτιά, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Ρίξτε κι ανακατέψτε τις χρωματιστές πιπεριές. Για να σερβίρετε το σπεντζοφάι, αραδιάστε τις πιπεριές κέρατα ακτινωτά σε μια στρογγυλή πιατέλα και ρίξτε στο κέντρο τη σάλτσα με το χταπόδι και τις χρωματιστές πιπεριές και σερβίρετε αμέσως. Συνοδέυστε με ρύζι πιλάφι.
Μυστικό: Το χταπόδι, για να είναι μαλακό, πρέπει να είναι καλά χτυπημένο. Το φρέσκο, αφήστε το να σταθεί μερικές ημέρες στην κατάψυξη, να σιτέψει και να μαλακώσει.