Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!! > ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βγάλτε τα Στον Ήλιο

This is a discussion on Βγάλτε τα Στον Ήλιο within the ΣΥΝΤΑΓΕΣ forums, part of the ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!! category; Κρέμονται ανάποδα. Μένουν για ώρες στον ήλιο. Χάνουν το χρώμα τους και ζαρώνουν, όμως δεν βγάζουν κουβέντα, ούτε μας κρατάνε ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 15-07-2008, 21:14:   #1
antonis
VIP
 
Το avatar του χρήστη antonis
 
Εγγραφή: Jun 2007
Περιοχή: Κόρινθος
Μηνύματα: 1.425
Thanks: 24
Thanked 308 Times in 220 Posts
My Mood:
antonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura aboutantonis has a spectacular aura about
Προεπιλογή Βγάλτε τα Στον Ήλιο

Κρέμονται ανάποδα. Μένουν για ώρες στον ήλιο. Χάνουν το χρώμα τους και ζαρώνουν, όμως δεν βγάζουν κουβέντα, ούτε μας κρατάνε κακία. Αντίθετα μάλιστα νοστιμεύουν τη ζωή

Τα λιαστά, άρρηκτα δεμένα με την ιστορία και την παράδοση της ελληνικής κουζίνας, δίνουν κάθε καλοκαίρι ένα ξεχωριστό χρώμα στις αυλές και κάνουν τους χειμώνες μας ακόμα πιο απολαυστικούς. Η διαδικασία παραγωγής τους εύκολη, η γεύση που κρύβουν δυνατή και μοναδική. Και ο λόγος που τα λατρεύουμε... είναι γιατί είναι παντός καιρού!



Λιαστές ντομάτες : Ο παραδοσιακός τρόπος

Κόβετε τις ντομάτες στη μέση, τις απλώνετε σε μια σχάρα ή ξύλινη επιφάνεια με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε στον ήλιο σκεπασμένες με μία σίτα ή ένα λεπτό ύφασμα (τούλι), μέχρι να στεγνώσουν τελείως από τα υγρά τους.

Αφού ξεραθούν, τις βάζετε σε βαζάκια με λάδι, σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά. Μπορείτε επίσης να τις διατηρήσετε όπως είναι βάζοντάς τις σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη ή σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Tip

- Η καλύτερη εποχή για να κάνετε λιαστές ντομάτες είναι το καλοκαίρι.

- Χρησιμοποιούνται σε κόκκινες σάλτσες για ζυμαρικά ή σε σαλάτες, ενώ είναι ιδανική παρέα για ένα μαλακό τυρί, όπως κατίκι Δομοκού ή κοπανιστή Μυκόνου.

- Οι τηγανητές λιαστές ντομάτες είναι ένας ωραίος μεζές για ούζο. Πασπαλίστε τις σε αλεύρι και απλά τηγανίστε τις σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Πιπεριές τσίλι

Υλικά

κόκκινες μικρές πιπεριές (καυτερές κατά προτίμηση)

σπάγκος

Εκτέλεση

Δένετε τις πιπερίτσες από το κοτσανάκι τους με ένα σπάγκο και τις κρεμάτε στον ήλιο. Τις αφήνετε μέχρι να μαραθούν τελείως και να πάρουν ένα σκουρόχρωμο κόκκινο χρώμα. Τις διατηρείτε όπως είναι στο ντουλάπι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τις τρίψετε ολόκληρες με τους σπόρους τους και να δημιουργήσετε το λεγόμενο μπούκοβο ή να τις κάνετε σκόνη και να φτιάξετε τη δική σας πάπρικα.

Tip

- Oι πιπεριές τσίλι (και γενικώς τα καυτερά) αποτελούν διατροφικό στοιχείο των πολύ ζεστών και πολύ κρύων τόπων για τον ίδιο λόγο: την αύξηση της επιδερμικής κυκλοφορίας του αίματος.

- Οι πρώτοι που καλλιέργησαν τις πιπεριές τσίλι ήταν οι ινδιάνοι Ναχουάτλ πριν από 9.000 περίπου χρόνια στην κοιλάδα του Μεξικού.

- Η ασιατική ποικιλία πιπεριάς τσίλι είναι η πιο καυτερή.

- Οι Μάγια έφτιαχναν ένα είδος πικάντικου αφρώδους ροφήματος σοκολάτας αναμειγνύοντας σπόρους κακάο με πιπεριές τσίλι, νερό και άλλα μπαχαρικά. Το ρόφημα αυτό είχε ιδιαίτερο κοινωνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα στη ζωή τους.

Ξερά μυρωδικά

Είναι ένας παραδοσιακός τρόπος για να έχουμε μυρωδικά στην κουζίνα μας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Χάρη στα μυρωδικά, βελτιώνονται η γεύση και το άρωμα του φαγητού, ενώ δεν χρειάζεται πολύ αλάτι. Επίσης, είναι πλούσια σε βιολογικά ενεργά μικροστοιχεία, που διακρίνονται για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Μπορείτε, λοιπόν, να αποξηράνετε ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό (φύλλα και ανθάκια), μαντζουράνα, λεβάντα, δάφνη, φασκόμηλο, δυόσμο.

Εκτέλεση

Δένετε τα μυρωδικά σε ματσάκια και τα κρεμάτε ανάποδα σε στεγνό μέρος στον ήλιο. Τα αφήνετε αρκετές μέρες, έως ότου να κατέβουν τα αιθέρια έλαια στα φύλλα τους. Στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε μικρά βαζάκια και τα χρησιμοποιείτε μόνα τους ή σε συνδυασμούς. Προσοχή όμως, μην τα αναμείξετε στα βαζάκια που τα φυλάτε. Εναλλακτικά μπορείτε να τα στεγνώσετε σε φούρνο μικροκυμάτων.

Πώς να τα καταναλώσετε

Μόνα τους ή σε συνδυασμούς. Έτσι δίνουν περισσότερο άρωμα και γεύση στο φαγητό και στις σαλάτες μας. Επειδή όμως με την υψηλή θερμοκρασία χάνουν μέρος των πολύτιμων ιδιοτήτων τους, γι' αυτό είναι καλύτερα να προστίθενται στο φαγητό μετά το τέλος του μαγειρέματος.

Tip

- Το κύριο χαρακτηριστικό των μπαχαρικών είναι ότι τα χρησιμοποιούμε απαραίτητα ξερά γιατί μόνον τότε αναπτύσσονται η μέγιστη γεύση και το άρωμά τους.

- Ο μέσος χρόνος ζωής τους, μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματά τους, είναι 12 μήνες.

- Για να διαπιστώσετε ότι δεν έχουν χάσει το άρωμά τους, τρίψτε στις παλάμες σας μία μικρή ποσότητα και μυρίστε τη.

- Ο εχθρός των μπαχαρικών είναι η ζέστη και η υγρασία. Γι' αυτό καλό είναι να φυλάσσονται σε ράφι που δεν το βλέπει ο ήλιος και να μην τα ρίχνετε ποτέ κατευθείαν μέσα στο φαγητό, αλλά να βγάζετε μία μικρή ποσότητα στο χέρι μακριά από τους υδρατμούς της κατσαρόλας που βράζει.

πηγη=yupi.gr
__________________
Ο χρήστης antonis δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Δύο αμερικανικά διαστημόπλοια στον Ήλιο LATEAM RSS NEWS 0 08-02-2011 12:12:
Ενημερωτική εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου για την «Ηλιοπροστασία: κανόνες για την ασφαλή έκθεση στον ήλιο» LATEAM RSS NEWS 0 29-05-2010 09:37:
Αντιγράφοντας τον ήλιο LATEAM RSS NEWS 0 19-03-2009 16:38:
"Βγάλτε στο σφυρί" τα δώρα που σας έκανε ο πρώην σύντροφός σας με τη βοήθεια μιας νέας ιστοσελίδας LATEAM RSS NEWS 0 07-05-2008 14:24:
Να σηκώσουμε τον ήλιο...... cRc ΕΛΛΑΔΑ 0 22-12-2006 05:54:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 12:58:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam