Υλικά:
•500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•1 κουταλάκι σόδα
•¼ κουταλάκι αλάτι
•1 ½ – 2 κούπες ζάχαρη καστανή demerera
•10 κουταλιές ελαιόλαδο
•2 κουταλιές ξύδι
•1 κουταλιά χυμό λεμονιού
•1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
•2 βανίλιες ή ½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας
•2 κούπες νερό
•25 κεράσια ολόκληρα, χωρίς το κουκούτσι
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: περίπου 1 ώρα
Γίνεται: 1 κέικ σε ταψί 28 εκ. και βγαίνουν γύρω στα 14 – 16 κομμάτια
Εκτέλεση:
1.Βάζουμε όλα τα υγρά σε ένα μπωλ μαζί με τη σόδα και τα ανακατεύουμε με το κτυπητήρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε μερικά λεπτά (δεν χρειάζεται μίξερ).
2.Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
3.Το προσθέτουμε στο υγρό μείγμα και τα ανακατεύουμε.
4.Λαδώνουμε ένα ταψάκι 28 εκ και το αλευρώνουμε ή καλύτερα κόβουμε λαδόκολλα όσο είναι ο πάτος του ταψιού μας και τη σρώνουμε στο ταψί.
5.Βάζουμε το μισό μείγμα στο ταψί, στρώνουμε τα κεράσια εδώ και εκεί και τα καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
6.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε το κέικ για περίπου 1 ώρα ή ανάλογα με το φούρνο σας, μέχρι η οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε στο κέντρο βγει καθαρή. (Δοκιμάζουμε αφού περάσουν τα 45 λεπτά).
7.Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.