Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Αγορά τριών ταχυτήτων στις τηλεπικοινωνίες

This is a discussion on Αγορά τριών ταχυτήτων στις τηλεπικοινωνίες within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας εστιάζουν στα δύο μεγάλα τηλεπικοινωνιακά «ντιλ» των τελευταίων εβδομάδων, την εξαγορά του 20% του ΟΤΕ ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 04-05-2008, 21:27:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 853 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Αγορά τριών ταχυτήτων στις τηλεπικοινωνίες


Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας εστιάζουν στα δύο μεγάλα τηλεπικοινωνιακά «ντιλ» των τελευταίων εβδομάδων, την εξαγορά του 20% του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom και την απόκτηση της δορυφορικής Nova από τη Forthnet, στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών κυοφορούνται μεγάλες, «τεκτονικές» αλλαγές. Επίκεντρό τους η αναμενόμενη ένταση του ανταγωνισμού το ερχόμενο φθινόπωρο με νέο κύμα προσφορών από πλευράς τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Βασικό όπλο της επιχειρηματικής αντιπαράθεσης του Σεπτεμβρίου θα είναι τα πακέτα υπηρεσιών που θα συνδυάζουν τηλεφωνία - σταθερή και κινητή - αλλά και γρήγορο Internet. Ο πόλεμος φαίνεται πως θα κριθεί - όπως και άλλοτε - κυρίως από την επικοινωνιακή ισχύ των εταιρειών και το επίπεδο τιμών των πακέτων. Μόνο που εφέτος μία τουλάχιστον από τις εταιρείες είναι πιθανό να προσφέρει ένα νέο, πλούσιο και ξεχωριστό πακέτο. Ο φόβος των περισσοτέρων είναι ότι αυτό το τηλεπικοινωνιακό πακέτο για πρώτη φορά θα περιέχει και πλούσια, υψηλής ποιότητας ψηφιακά τηλεοπτικά πρόγραμματα που δεν θα διαθέτει κανείς άλλος στην Ελλάδα. Αυτός ο επιχειρηματικός εφιάλτης δεν θα προέρχεται μέσα από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αλλά κατευθείαν από το διάστημα μέσω του τηλεοπτικού μπουκέτου της NOVA που σκοπεύει να προσφέρει η Forthnet.

Η δορυφορική τηλεόραση και ο ΟΤΕ
Ο φόβος αυτός οδήγησε καθώς φαίνεται την περασμένη εβδομάδα τον ΟΤΕ να καταθέσει αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τη χορήγηση άδειας δορυφορικής συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης διά μέσου της θυγατρικής του Hellas Sat. Ο ίδιος φόβος έστειλε και πολλά στελέχη των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στις Κάννες, που εκτός από θέρετρο της γαλλικής Κυανής Ακτής τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε Μέκκα του ψηφιακού οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Οσον αφορά τον ΟΤΕ, η κίνηση της Forthnet ενεργοποίησε τα επιχειρηματικά ανακλαστικά της διευθυντικής του ομάδας, η οποία πλέον περιλαμβάνει δύο στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο ψηφιακό επιχειρείν, τον κ. Π. Σαραντόπουλο ως Γενικό Εμπορικό Διευθυντή και τον κ. Π. Μπαλέζο ως Διευθυντή Μάρκετινγκ. Και οι δύο προέρχονται από την OTEnet στην οποία κατείχαν ανάλογες θέσεις. Εδώ και καιρό ο ΟΤΕ σχεδίαζε την παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Είχε προχωρήσει μάλιστα σε δοκιμαστικές συνεργασίες με την ΕΡΤ, αλλά και την ίδια τη NOVA, επιδιώκοντας να προσφέρει συνδρομητική τηλεόραση μέσω Internet από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ανάγκασαν τον κ. Βουρλούμη να ζητήσει αναπροσαρμογή των σχεδίων. Και απ' ό,τι φαίνεται είναι πλέον άμεση προτεραιότητα του οργανισμού να λανσάρει μια πλήρη αλλά και ιδιόκτητη ψηφιακή πλατφόρμα για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Αν προχωρήσουν αυτά τα φιλόδοξα σχέδια ο ΟΤΕ θα μπορεί να «εκπέμπει» το ψηφιακό τηλεοπτικό του μπουκέτο και από δορυφόρο και μέσω καλωδιακής τηλεόρασης και μέσω Internet αλλά και μέσω της νέας γενιάς κινητών τηλεφώνων που θα υποστηρίζουν τη μέθοδο μετάδοσης DVB-Η. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν τον ΟΤΕ να συνεργάζεται με την ΕΡΤ για την ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων του 2008, όπως του Euro 2008 και των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η νέα πλατφόρμα θα αποκτήσει γρήγορα μια σημαντική θέση στην αγορά. Ο ΟΤΕ είχε και παλαιότερα επιχειρήσει να δημιουργήσει τη δική του ψηφιακή πλατφόρμα σε συνεργασία με την ΕΡΤ και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Τότε μάλιστα, αρχές της δεκαετίας του 2000, στο μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι είχε εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο - για την εποχή - ψηφιακό στούντιο και «κοντρόλ» το οποίο ξεκίνησε δοκιμαστικές εκπομπές. Το σχέδιο όμως δεν προχώρησε και σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. Ο ΟΤΕ βάσει της νομοθεσίας περί βασικού μετόχου δεν μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοιες υπηρεσίες. Ομως η ψήφιση του νέου νόμου για τα ΜΜΕ πέρυσι το καλοκαίρι άλλαξε ριζικά το τοπίο και ο ΟΤΕ - όπως και οι άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες - έχει πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσει προνομιακή θέση και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αφού θα διαθέτει και το περιεχόμενο και το δίκτυο διανομής και τη συνδρομητική σχέση με το κοινό.

Συνδυαστικά πακέτα
Σε αντίστοιχη λογική κινούνται η Vivodi με επικεφαλής την κυρία Σ. Εφραίμογλου και η On Telecoms με πρόεδρο τον κ. Ν. Μανασή, χωρίς να διαθέτουν όμως την οικονομική άνεση και τους επιχειρηματικούς πόρους του ΟΤΕ και της Forthnet. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο έχουν παρουσιάσει συνδυασμένα πακέτα τηλεφωνίας, Internet και τηλεόρασης, τα λεγόμενα «triple play», χωρίς να αποκτήσουν μεγάλα μερίδια αγοράς. Και οι κινήσεις των μεγάλων είναι σίγουρο ότι τους δημιουργούν πολλά ερωτήματα όσον αφορά το μέλλον.
Τις κινήσεις τους στο νέο τοπίο φαίνεται να έχουν ετοιμάσει και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέροντας και αυτές πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αλλά και γρήγορου Internet. Γι' αυτές βέβαια το ζητούμενο είναι κυρίως να προστατέψουν την πελατειακή τους βάση από επίδοξους «εισβολείς» και να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο πολέμου τιμών που θα μείωνε την κερδοφορία τους.

Ετσι διαμορφώνεται το νέο τοπίο στην ελληνική αγορά και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν έχουν ήδη χωριστεί σε τρεις διακριτές κατηγορίες. Με διαφορετική δυναμική, άλλες προοπτικές και δυνατότητες συμμαχιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και κοινούς εφιάλτες: τη μείωση των εσόδων και της κερδοφορίας. Στην πρώτη «μεγάλη κατηγορία» βρίσκονται οι τρεις γνωστοί γίγαντες της ελληνικής αγοράς: ο όμιλος ΟΤΕ - Cosmote, η Vodafone και η Wind. Στη δεύτερη βρίσκεται πρακτικώς μόνο η Forthnet, με «δόκιμα μέλη» τη Vivodi και την ΟΝ Telecoms, ενώ στην τρίτη συνωστίζονται οι υπόλοιποι «εναλλακτικοί πάροχοι».

Οι τρεις τα παίρνουν όλα
Οι διαφορές μεγέθους και μεριδίων αγοράς είναι μεγάλες και εμφανείς. Οι τρεις μεγάλοι παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από την πίτα του συνολικού τζίρου και πρακτικώς διαθέτουν τουλάχιστον έναν πελάτη-συνδρομητή σταθερής είτε κινητής τηλεφωνίας σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Αυτή η μεγάλη «πελατειακή βάση», που τους επιτρέπει να πωλούν επιπλέον υπηρεσίες στον ίδιο μηνιαίο λογαριασμό, θεωρείται το πολυτιμότερο περιουσιακό τους στοιχείο και κατά συνέπεια είναι ο βασικός στόχος των επιδόξων ανταγωνιστών. Ταυτόχρονα η «δεσπόζουσα θέση» που διαθέτουν στην αγορά τούς τοποθετεί στο στόχαστρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), καθώς θεωρείται βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του ανταγωνισμού. Ειδικά ο ΟΤΕ, που σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ΕΕΤΤ κατέχει «σημαντική ισχύ στην αγορά», υπόκειται στην εκ των προτέρων ρύθμιση και είναι υποχρεωμένος να ζητεί την έγκριση της ΕΕΤΤ κάθε φορά που θέλει να προσφέρει συνδυαστικά προϊόντα / πακέτα (bundled offers) ή να παράσχει ειδικές εκπτώσεις σε κάποιο προϊόν. Οπως είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στον δικτυακό τόπο adsl. gr o πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Α. Αλεξανδρίδης, προκαλώντας για μία ακόμη φορά την αντίδραση του ΟΤΕ: «η ΕΕΤΤ είναι υποχρεωμένη να ελέγχει την εκ μέρους του ΟΤΕ πιθανή δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού (ο οποίος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καταλήγει εις βάρος του καταναλωτή), διότι ενδεχομένως ο ΟΤΕ να εφαρμόζει αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, όπως «συμπίεσης περιθωρίου κέρδους» (margin squeeze), «ληστρικής τιμολόγησης» (predatory pricing), «σταυροειδών επιδοτήσεων» (cross subsidization), «μη επαναληψιμότητας» (non replicability) του πακέτου από αντιπάλους κ.λπ.». Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια οι κινήσεις αλλά πολλές φορές και οι επισημάνσεις του προέδρου της ΕΕΤΤ έχουν προκαλέσει την μήνιν του κ. Π. Βουρλούμη που εξελίχθηκε τουλάχιστον δύο φορές σε έντονο διαξιφισμό. Οι τριβές αναμένεται να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα καθώς η ΕΕΤΤ γίνεται συχνότατα δέκτης διαμαρτυριών από τους εναλλακτικούς παρόχους, που θεωρούν ότι ο ΟΤΕ καθυστερεί την παροχή συνδέσεων προς αυτούς προκαλώντας καθυστερήσεις στην απελευθέρωση και διεύρυνση της αγοράς.


tovima
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following 3 Users Say Thank You to ilias For This Useful Post:
geodon (07-05-2008), jim_pap_2 (08-05-2008), Smell (04-05-2008)
Sponsored Links
Παλιά 04-05-2008, 23:03:   #2
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.355
Thanks: 1.420
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή

Πολυ ενημερωτικο το ποστ σου Ηλια!!!!!!!!!!!
Σιγα σιγα η Ελλαδα μπαινει στη ψηφιακη εποχη!!!!!!!!!!!!!
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 07-05-2008, 00:39:   #3
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.919
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή

poly kalo ontws hlia kai me oysia na eisai kala
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες από την ηλιακή έκλαμψη LATEAM RSS NEWS 0 18-02-2011 20:00:
Υπό κατάρρευση οι τηλεπικοινωνίες του Δημοσίου geodon ΕΛΛΑΔΑ 0 23-09-2008 18:30:
Εξελίξεις με σφραγίδα ΟΤΕ στις τηλεπικοινωνίες ilias ΕΛΛΑΔΑ 0 31-12-2007 14:58:
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Τηλεπικοινωνίες aggelos_a ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 29-03-2007 22:11:
Τηλεπικοινωνίες σε όλη τη χώρα μέσω ΔΕΗ nikos76l ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 0 24-12-2006 13:18:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:11:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam