Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Αναπόσπαστο τμήμα μας τα Γλυπτά

This is a discussion on Αναπόσπαστο τμήμα μας τα Γλυπτά within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, για πιθανό δανεισμό στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχει ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 27-04-2007, 01:41:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.918
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Αναπόσπαστο τμήμα μας τα Γλυπτά



Οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, για πιθανό δανεισμό στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχει προκαλέσει σύγχυση στο συμβούλιο του Μουσείου, ίσως και κάποια ρήξη όσον αφορά την πολιτική τους στο επίμαχο θέμα των Μαρμάρων. Οι σύμβουλοι του Βρετανικού Μουσείου έσπευσαν με ανακοίνωσή τους να επαναλάβουν τη σκληρή τους γραμμή τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για διάλογο, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο την αναμφισβήτητη ιδιοκτησία των Μαρμάρων».

Οι σύμβουλοι του Βρετανικού Μουσείου -συνεχίζει η ανακοίνωση- θεωρούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αναπόσπαστο τμήμα του Βρετανικού Μουσείου και δεν συζητούν την περίπτωση της μεταφοράς των Μαρμάρων στην Αθήνα. Η ιδέα της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργηθεί πτέρυγα του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα και να τοποθετηθούν εκεί τα Μάρμαρα, δεν είναι εφικτή και δεν μπορεί να προχωρήσει, όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.

Ωστόσο, στην ίδια σκληρή ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην προοπτική του δανεισμού, προφανώς για να κρατηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες και να ικανοποιηθεί και η πλευρά ΜακΓκρέγκορ. Οι σύμβουλοι του Βρετανικού Μουσείου, καταλήγει η ανακοίνωση, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν δανείσει στην Ελλάδα αρχαιολογικά αντικείμενα, όπως έγινε στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ποτέ όμως το Βρετανικό Μουσείο δεν έλαβε αίτημα της Ελλάδας για δανεισμό κάποιων Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό που έχουν ζητήσει διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις είναι η μόνιμη επιστροφή στην Ελλάδα όλων των Μαρμάρων. Οι σύμβουλοι δεν προβλέπουν να υπάρξει περίπτωση που θα αποδεχθούν αυτό το ελληνικό αίτημα.

Οι απανωτές αυτές ανακοινώσεις του ΜακΓκρέγκορ και των συμβούλων του Βρετανικού Μουσείου φανερώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον ενιαία γραμμή στην αντιμετώπιση του ελληνικού αιτήματος για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Σ αυτό έχει συμβάλει και η πολύ καλή πολιτική στο θέμα αυτό τόσο του υπουργείου Πολιτισμού στην Ελλάδα και κυρίως των δύο βρετανικών επιτροπών για την επιστροφή των Μαρμάρων. Στον παρασκηνιακό τους αγώνα με το Βρετανικό Μουσείο χρησιμοποιούν πλέον μια λέξη, η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση το Βρετανικό Μουσείο: τη λέξη «επανένωση» για τα Μάρμαρα και το θέμα της ιδιοκτησίας το αφήνουν στην άκρη (ελληνική γραμμή). Το επιχείρημα της επανένωσης των Μαρμάρων έχει μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη της Αγγλίας και στους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, πράγμα που δημιουργεί συνεχή πίεση στο Βρετανικό Μουσείο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βρετανικές επιτροπές για τα Μάρμαρα. Η αρχική επιτροπή για τον επαναπατρισμό του Παρθενώνα -στην οποία μετέχουν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι και ακαδημαϊκοί και η επιτροπή επανένωση των Μαρμάρων-, την οποία αποτελούν νέοι επαγγελματίες (δικηγόροι, αρχιτέκτονες) που δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό για την προώθηση του ελληνικού αιτήματος στην Αγγλία.

Διάλογος στις 4 Μαϊου
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και ανακοινώσεων αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον και σημασία ο έστω ευρύτερος διάλογος για τα Μάρμαρα, μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας, στις 4 Μαϊου, στο Λονδίνο. Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού θα εκπροσωπήσουν η Ελένη Κόρκα (διευθύντρια προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων) και η δικηγόρος Ειρήνη Σταματούλη (νομική σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού). Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει νέος ελληνοβρετανικός διάλογος για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο πλαίσιο της UΝΕSCΟ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΙΟΥ - ΚΑΡΟΤΟΥ
Μαστίγιο - καρότο από το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μετά τον διευθυντή Νιλ ΜακΓκρέγκορ, που δήλωσε ότι, αν θέλουμε τα γλυπτά για προσωρινή έκθεση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την κυριότητα του Μουσείου, οι επίτροποι τώρα διευκρινίζουν: και αν σας δανείζαμε κάποια από αυτά, δεν θα σας τα δανείζαμε όλα, σε καμία περίπτωση!

Ο γραμματέας της Αυστραλιανής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα Γεώργιος Βάρδας απέστειλε στην εφημερίδα μας τη δήλωση των επιτρόπων μετά την ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Αφού αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, ατυχώς, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί οδός συνεννόησης με την ελληνική πλευρά, συμπληρώνουν ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αμφισβητούν δημόσια «τη νόμιμη κατοχή των γλυπτών από τους επιτρόπους» κάτι που τινάζει στον αέρα τις συζητήσεις.

Πηγή : ethnos.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Γ.Παπανδρέου: Αναπόσπαστο και αυτονόητο μέρος της Δημοκρατίας η ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών LATEAM RSS NEWS 0 03-03-2011 19:31:
Αυτοκτονία σε αστυνομικό τμήμα LATEAM RSS NEWS 0 28-08-2008 22:52:
Μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα LATEAM RSS NEWS 0 16-05-2008 09:02:
Γεννητούρια σε αστυνομικό τμήμα viperboy ΕΛΛΑΔΑ 0 21-03-2007 01:36:
Γλυπτά και λιθογραφίες του Σαλβαντόρ Νταλί Stella ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ 0 03-12-2006 00:46:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:59:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam