Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας

This is a discussion on Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Συνθήκες θερμής κρίσης στα πρότυπα του 87, προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, δημιουργεί η Αγκυρα κλιμακώνοντας την προσπάθεια ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 17-11-2008, 15:02:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 855 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας

Συνθήκες θερμής κρίσης στα πρότυπα του 87, προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, δημιουργεί η Αγκυρα κλιμακώνοντας την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην υφαλοκρηπίδα.
Η έξοδος του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους «Μάλενε Οστερβολντ», συνοδεία της τουρκικής φρεγάτας Gediz, για γεωφυσικές έρευνες (για λογαριασμό της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ) νοτίως του Καστελόριζου την Παρασκευή σήμανε συναγερμό στην Αθήνα, καθώς οι συντεταγμένες που περιελάμβανε η σχετική τουρκική αναγγελία προς ναυτιλλόμενους NAVTEX 545/08 κάλυπτε και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας
Η μη οριοθέτησή της δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται και υφαλοκρηπίδα και είναι γνωστή η κρίσιμη διάσταση που έχει το Καστελόριζο σε μια μελλοντική ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας και κήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η Τουρκία επιμένει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα (αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας) και με τη διενέργεια ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή επεχείρησε να αμφισβητήσει εμπράκτως τη σχετική πρόβλεψη του Δικαίου της Θάλασσας.
Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας
Εάν γινόταν αποδεκτός ο ισχυρισμός της Τουρκίας, τότε η τουρκική υφαλοκρηπίδα θα έφτανε έως το μέσον του Αιγαίου και τα ελληνικά νησιά θα εγκλωβίζονταν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ δυτικώς της Ρόδου θα άρχιζε τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία θα έφτανε να συνορεύει με τις υφαλοκρηπίδες της Κύπρου και της Αιγύπτου, αφαιρώντας από την Ελλάδα (χωρίς δηλαδή την κρίσιμη επήρεια του Καστελόριζου) μια τεράστια ζώνη υφαλοκρηπίδας.
Επειτα από σειρά διαβημάτων που έγιναν σε Οσλο και Αγκυρα και αφού τα δύο σκάφη επανέλαβαν τις έρευνες και το Σάββατο, το απόγευμα ο Νορβηγός καπετάνιος ενημέρωσε ότι θα διακόψει τις έρευνες.Τουρκική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολού», απορρίπτοντας τα ελληνικά διαβήματα και τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, δήλωσε ότι «η περιοχή των ερευνών είναι υπό τουρκική δικαιοδοσία».
Πάντως μέχρι και αργά χθες το απόγευμα τα πλοία παρέμεναν στην περιοχή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το νορβηγικό σκάφος συνέλεγε τα καλώδια μήκους 7.200 μέτρων τα οποία είχε ποντίσει και επικαλούμενο... βλάβη έπλεε με χαμηλή ταχύτητα 8 κόμβων και μόλις στις 8.30 μ.μ. υπήρξε ενημέρωση ότι το νορβηγικό σκάφος βγήκε από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πριν, όμως, ανακοινώσει ότι θα διακόψει τις έρευνες, ο Νορβηγός σε μια κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά ζήτησε από την Αθήνα να τον ενημερώσει ποια είναι τα όρια τα οποία θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπερβεί κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Νορβηγός ζήτησε από την Ελλάδα να καταθέσει και να δημοσιοποιήσει (στον πλέον αναρμόδιο) μονομερώς όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Υστερα από μαραθώνιο συσκέψεων μεταξύ υπ. Εξωτερικών και Αμυνας, αποφασίστηκε να δοθεί απάντηση στον Νορβηγό, η οποία κοινοποιήθηκε και στη νορβηγική κυβέρνηση, όπου μέσω συγκεκριμένων στιγμάτων καθορίζεται το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που προσφέρει η επήρεια του Καστελόριζου, «δυτικά της οποίας κάθε έρευνα απαιτεί την έγκριση και την άδεια της Ελλάδας».
Οι μεθοδεύσεις της Αγκυρας, πάντως, προκαλούν έντονα ερωτηματικά, καθώς οδήγησαν εκβιαστικά στην ανεπίσημη και μονομερή ανακήρυξη των ορίων της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή αυτή και επομένως, παρά την κατ' αρχήν θετική αποδοχή που βρήκε το ελληνικό διάβημα από τους Νορβηγούς, δημιουργείται υποχρέωση αποτελεσματικής περιφρούρησής της από ενδεχόμενη επανάληψη ερευνών από τουρκικό ή άλλης εθνικότητας ερευνητικό σκάφος.
Η Αθήνα είχε επιχειρήσει να κρατήσει εκτός δημοσιότητας την κρίση στο Καστελόριζο και κατόπιν προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους.

Κανονιοφόρος
Είναι ενδεικτικό ότι τις κινήσεις των δύο πλοίων παρακολουθούσε η κανονιοφόρος «Πολεμιστής», ενώ και ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, στη δήλωσή του απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στον προκλητικό χαρακτήρα της τουρκικής κίνησης και στην προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Δεν είναι, όμως, τυχαία ούτε η στιγμή που επέλεξε η Τουρκία, καθώς δείχνει παγίως προτίμηση σε περιόδους κυβερνητικής κρίσης στην Ελλάδα και έλλειψης «αντικειμενικού» συστήματος εξουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να προκαλέσει στο Αιγαίο, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιώκει να επισπεύσει τις συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα, δημιουργώντας όμως δυσμενές πλαίσιο για την Ελλάδα.





ethnos
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Παλιά 17-11-2008, 15:06:   #2
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 855 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή

Εκμαίευσε τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας κι έφυγε...
Αργά χθες το βράδυ, αποκλιμακώθηκε η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, με την αποχώρηση, εκτός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, του νορβηγικού ερευνητικού πλοίου που εκτελούσε για τα συμφέροντα της Τουρκίας έρευνες για πετρέλαιο, 80 μίλια νότια του ελληνικού νησιού.

Επειτα από δύο ημέρες διπλωματικού μαραθωνίου στην Αθήνα και εντονότατων τουρκικών προκλήσεων από φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, χθες το βράδυ, στις 10, το ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold αποχώρησε, παρά το ότι ο κυβερνήτης του πλοίου λίγο πριν ξεκινήσει δήλωσε βλάβη σε ένα από τα εξαρτήματα έρευνας.

Το επεισόδιο ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν το νορβηγικό πλοίο, συνοδευόμενο από μια τουρκική φρεγάτα, ξεκίνησε έρευνες 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, εντός της υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή έφτασε η κανονιοφόρος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Πολεμιστής», ζητώντας να σταματήσουν οι έρευνες.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας υποστήριξε ότι «το ερευνητικό πλοίο είναι ναυλωμένο από την τουρκική κυβέρνηση και διεξάγει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα». Ακολούθησε έντονο διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών και προς τον Νορβηγό πρεσβευτή, και προς την Τουρκία. Το ίδιο βράδυ, τα δύο πλοία αποχώρησαν, επανεμφανίστηκαν όμως το πρωί στο ίδιο σημείο. Στην προσπάθεια του «Πολεμιστή» να πλησιάσει στην περιοχή, η τουρκική φρεγάτα κινήθηκε με 28 ναυτικά μίλια (ταχύτητα ιδιαίτερα μεγάλη για πολεμικό πλοίο) εναντίον του, επανειλημμένες φορές.

Το Σάββατο το μεσημέρι, και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά, ο κυβερνήτης του νορβηγικού πλοίου ζήτησε από τον κυβερνήτη τού «Πολεμιστή» να του δοθούν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου ώστε να βγει εκτός, ενώ διαβεβαίωσε ότι σταματά τις έρευνες στην περιοχή.

Λίγες ώρες αργότερα, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του στόλου διαβιβάστηκαν τα στίγματα της υφαλοκρηπίδας στον κυβερνήτη τού «Melene», ο οποίος, όπως δήλωσε διά του ασυρμάτου στις 18.05, «τις παρέλαβε και τις κατενόησε».

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες, τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου είναι «μετά τα 6 ναυτικά μίλια των θαλασσίων υδάτων του νησιού, το μέσον της απόστασης από τα χωρικά ύδατα των όμορων ελληνικών νησιών, το ίδιο από την Αίγυπτο, το ίδιο από την Τουρκία και το ίδιο από την Κύπρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μην κλιμακώσει την ένταση, και αυτός ήταν και ο λόγος που στην περιοχή έστειλε μόνο μία κανονιοφόρο, πλοίο υποδεέστερο της τουρκικής φρεγάτας. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, όλα ήταν έτοιμα και, αν χρειαζόταν, στην περιοχή θα έφταναν σε ελάχιστο χρόνο τόσο αεροπορικές όσο και ναυτικές δυνάμεις, καθώς όλες οι μονάδες είχαν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.




enet
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Απεργία ΔΕΗ: Κρίσιμη δοκιμασία και σήμερα για τις αντοχές του συστήματος LATEAM RSS NEWS 0 17-03-2010 09:35:
Νεο αιμα δοκιμαζει τωρα η BMW! antonis ΕΠΙ ΤΡΟΧΩΝ 0 02-08-2009 22:05:
Διαπλανητικό Internet δοκιμάζει η NASA LATEAM RSS NEWS 0 19-11-2008 19:13:
Βλαστοκύτταρα και μηχανικές καρδιές δοκιμάζει το ΑΧΕΠΑ LATEAM RSS NEWS 0 25-07-2008 10:58:
Suzuki: Δοκιμάζει πρωτότυπο με ενεργειακές κυψέλες mpcom ΕΠΙ ΤΡΟΧΩΝ 0 15-07-2008 21:58:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 08:51:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam