Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρισμός από τα κύματα!

This is a discussion on Ηλεκτρισμός από τα κύματα! within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Πορτογαλία: «φίδια» θα μετατρέπουν την ενέργεια της θάλασσας Σε λίγες εβδομάδες, τρία γιγαντιαία κόκκινα «νερόφιδα» θα εμφανιστούν ανοικτά της Πορτογαλίας... ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 31-08-2006, 09:51:   #1
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.411
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή Ηλεκτρισμός από τα κύματα!

Πορτογαλία: «φίδια» θα μετατρέπουν την ενέργεια της θάλασσας







Σε λίγες εβδομάδες, τρία γιγαντιαία κόκκινα «νερόφιδα» θα εμφανιστούν ανοικτά της Πορτογαλίας... Κανείς δεν θα φοβηθεί όμως. Τα ατσάλινα αυτά «φίδια», που ακούν στο όνομα Pelamis (από το αρχαιοελληνικό πηλαμύς, κοινώς παλαμίδα), θα αναλάβουν να μετατρέψουν την κίνηση των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια.



Οκτώ χρόνια είχε το σχέδιο αυτό στα σκαριά η σκωτσέζικη εταιρεία Ocean Power Delivery. Ένα πρωτότυπο «Πηλαμύς» δοκιμάστηκε ανοιχτά της Σκωτίας και σύντομα τρία «αδελφάκια» του, τα οποία δέχονται επί του παρόντος τις τελευταίες παρεμβάσεις της Enersis, μιας από τις μεγαλύτερες πορτογαλικές εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο λιμάνι Πενίτσε της Πορτογαλίας, θα «απελευθερωθούν» 5,5 χιλιόμετρα ανοιχτά του μικρού χωριού Αγκουσαντούρα προκειμένου να δείξουν τι... αξίζουν!



Οι κατασκευαστές



Κάθε «Πηλαμύς» έχει συνολικό μήκος 170 μέτρα και διαθέτει τρεις γεννήτριες 250kW, που παράγουν συνολικά 750 kW ηλεκτρικής ενέργειας. Με ποιον τρόπο; Το μεταλλικό αυτό φίδι αποτελείται από τέσσερις κυλίνδρους και τρεις αρθρώσεις εξοπλισμένες με τέσσερα υδραυλικά έμβολα που ταλαντώνονται, αντλώντας έτσι την ενέργεια των κυμάτων και στέλνοντας λάδι σε συσσωρευτές υπό πίεση. Το λάδι που ξαναβγαίνει από τους συσσωρευτές κάνει τον υδραυλικό κινητήρα να περιστρέφεται, ενεργοποιώντας μια γεννήτρια που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μεταφέρει το ρεύμα στον σταθμό ελέγχου της παραλίας.



Οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει ώστε να μπορούν να παρέμβουν στη «φιδίσια» κίνηση του «Πηλαμύς», εντείνοντάς την όταν τα κύματα είναι μικρά ή, αντίθετα, περιορίζοντάς την όταν τα κύματα θεριεύουν για να περιορίζεται και ο κίνδυνος ζημιών. Στην πραγματικότητα, οι τρεις μετατροπείς της ενέργειας των κυμάτων θα έχουν πολύ μικρή ελευθερία κινήσεων. Δύο καλώδια οπτικών ινών, στο μπροστινό και το πίσω τους μέρος, θα λειτουργούν σαν άγκυρες.



Η τεχνολογία



Άπαξ και τεθούν σε λειτουργία, οι γεννήτριες θα παράγουν καθημερινά 2,25 MW, ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 2.000 ανθρώπων - των κατοίκων του χωριού Αγκουσαντούρα. Οι υπεύθυνοι όμως ονειρεύονται ήδη «πάρκα κυμάτων» αποτελούμενα από 40 «Πηλαμύς», ικανά να παράγουν 30 MW, να τροφοδοτούν δηλαδή με ηλεκτρισμό 20.000 νοικοκυριά.



Σε ολόκληρο τον κόσμο, δοκιμάζονται σήμερα περισσότερα από 20 διαφορετικά συστήματα μετατροπής της κίνησης των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια. Η τεχνολογία αυτή, όμως, έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να καταστεί λειτουργική. Οι βλάβες είναι συχνές. Και το κόστος της ενέργειας των κυμάτων είναι ακόμα πολύ υψηλό - τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο της αιολικής ενέργειας. Με βάση τις προβλέψεις των επιστημόνων, όμως, σε περίπου δέκα χρόνια ο τομέας της ενέργειας θα γεμίσει... κύματα.



Οι Γάλλοι ετοιμάζουν τον... ανταγωνιστή



ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι το πρώτο σύστημα μετατροπής της ενέργειας των κυμάτων θα λειτουργήσει πειραματικά στην Πορτογαλία δεν είναι τυχαίο: οι Πορτογάλοι αναδεικνύονται σε πρωταθλητές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις πολυάριθμες ανεμογεννήτριες κατά μήκος των ακτών: 1.350 MW είναι η συνολική παραγωγή τους. Η Πορτογαλία όμως δεν είναι η μοναδική χώρα που επιχειρεί να αξιοποιήσει τα κύματα της θάλασσας, την πλέον αποτελεσματική από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω της συνεχούς τους κίνησης. Στη μεγαλύτερη δοκιμαστική δεξαμενή της Γαλλίας, στη Νάντη, έχουν ήδη δοκιμαστεί διάφοροι μετατροπείς της ενέργειας των κυμάτων: το PowerBuoy της γερμανικής Enercon, το Wave Dragon της δανικής Erik Friis-Madsen, το BBDB του Πανεπιστημίου του Κορκ. Τις ημέρες αυτές, μάλιστα, δοκιμάζεται ο γαλλικός «μεγάλος αντίπαλος» του συστήματος «Πηλαμύς», το Ηλεκτρικό Αυτόνομο Σύστημα Ανάκτησης της Ενέργειας των Κυμάτων (SEAREV), το οποίο έχει την ίδια αρχή λειτουργίας (έναν ηλεκτρο-υδραυλικό μετατροπέα) αλλά μοιάζει περισσότερο με κύτος ιστιοφόρου και έχει πολύ μικρότερο μήκος - 25 μέτρα.





Κώδικας:
πηγη εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Οι επιθανάτιες εμπειρίες ίσως προκαλούνται από ισχυρά ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα LATEAM RSS NEWS 0 01-06-2010 11:11:
Επικίνδυνα για τους ποντικούς τα κύματα των κινητών τηλεφώνων και των δικτύων wi-fi, σύμφωνα με έρευνα LATEAM RSS NEWS 0 24-06-2008 17:09:
Επικίνδυνα για τους ποντικούς τα κύματα των κινητών τηλεφώνων και των δικτύων wi-fi, σύμφωνα με έρευνα LATEAM RSS NEWS 0 24-06-2008 16:31:
Ενέργεια από τα κύματα και πόσιμο νερό από τη θάλασσα, ilias ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 0 01-03-2007 22:13:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 22:21:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam