Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΛΛΑΔΑ (https://www.lateam.gr/forum/f21/)
-   -   Η χώρα σε τροχιά εκλογών (https://www.lateam.gr/forum/f21/h-xwra-se-troxia-eklogwn-3338/)

aggelos_a 11-02-2007 10:11:

Η χώρα σε τροχιά εκλογών
 
Η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά πολιτικά κερδισμένο από την κοινοβουλευτική μάχη βγαίνει το ΠαΣοΚ

Η εφ' όλης της ύλης επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής της ομάδας και η αμηχανία της Ν.Δ.


Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Βουλή έπειτα από τριήμερη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε προχθές ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του αναμένεται να λάβουν, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, ψήφο εμπιστοσύνης, με την ταυτόχρονη απόρριψη της προτάσεως δυσπιστίας από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ως χθες στο Κοινοβούλιο κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι και η μετωπική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠαΣοΚ. Σήμερα αναμένεται να λάβουν τον λόγο τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Ουσιαστικά εγκαινιάζεται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία θα έχει - όπως προβλέπεται - έντονο το στοιχείο της πόλωσης.

Βασικό στοιχείο της συζήτησης ήταν σκληρή κριτική της κυβέρνησης από τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία κατέδειξαν τα λάθη και τις παραλείψεις των υπουργών και των υφυπουργών, τις ανακολουθίες, τα «πισωγυρίσματα» στο παρελθόν και τα «σκάνδαλα» των «γαλάζιων» στελεχών και «κουμπάρων». Κυρίως επεδίωξαν να εμφανίσουν την κυβέρνηση υπόλογη - ενώπιον της κοινής γνώμης - για τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις της, αποκαλύπτοντας στο σύνολό της την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική και κατάφεραν να πιστοποιήσουν την αποτυχία της ΝΔ σε σειρά θεμάτων.

Από την κοινοβουλευτική μάχη το ΠαΣοΚ εξέρχεται πολιτικά ενισχυμένο και με αυξημένη πολιτική αυτοπεποίθηση, αφού έπειτα από αρκετό καιρό επέδειξε συνοχή, αλληλεγγύη και πολιτική αποφασιστικότητα. Κορυφαία στελέχη και βουλευτές επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, με κυρίαρχες τις προσωπικές επικρίσεις στον Πρωθυπουργό. Με την εφ' όλης της ύλης επίθεση του ΠαΣοΚ συσπειρώθηκε η ΚΟ, έπειτα από μακρά περίοδο περισυλλογής και προβληματισμού.

Για το ΠαΣοΚ και τα στελέχη του η αναμενόμενη απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι αναμενόμηνη. Ο βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η σημερινή κοινοβουλευτική νίκη του κ. Καραμανλή να είναι «πύρρειος» και μεσοπρόθεσμα το κέρδος να μεταφερθεί στο ΠαΣοΚ.

Πλέον κεντρικός στόχος, όπως καταγράφηκε από τις ομιλίες των κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ, αλλά και θα φανεί και το βράδυ με την ομιλία του κ. Παπανδρέου, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στον οποίο εφεξής θα καταλογίζονται οι ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις των μελών της κυβέρνησης.

Απέναντι στη σκληρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και οι βουλευτές της ΝΔ αγνόησαν την τακτική των παρελθόντων μηνών και χρησιμοποίησαν πιο σκληρή ρητορική. Ανέσυραν την επιχειρηματολογία περί «κακού ΠαΣοΚ», η οποία όμως ικανοποιεί το σκληρό δεξιό ακροατήριο της ΝΔ, μια κίνηση που αποδομεί την πρωθυπουργική εμμονή στους όρους «μεσαίος χώρος» και «σύγχρονο κοινωνικό κέντρο».

Οσο για τον χρόνο των εκλογών, συνεργάτες του Πρωθυπουργού τόνιζαν ότι ο κ. Καραμανλής δεν αναμένεται απόψε να σηκώσει το «γάντι» που του πέταξε προχθές ο κ. Παπανδρέου και απέκλειαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο είναι δύσκολο να πείσει ακόμη και τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ, που εμμένουν στις παρασκηνιακές συζητήσεις τους ότι ο δρόμος για τις εκλογές «δεν άνοιξε διάπλατα».

«Δεν τολμάτε...»

Στην απόφαση του ΠαΣοΚ να αποχωρήσει από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα επικεντρώσει την αποψινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός και θα καταγγείλει τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι θυσιάζει το κλίμα συναίνεσης που δημιουργήθηκε υπέρ της αλλαγής της φυσιογνωμίας των πανεπιστημίων για να διατηρήσει τις εσωκομματικές του ισορροπίες. Ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος όπως δήλωσε στους συνεργάτες του θα επιμεληθεί μόνος του την ομιλία του, σκοπεύει να αναφερθεί ελάχιστα στην πρόταση μομφής που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και λίγο στο αίτημα του προέδρου του ΠαΣοΚ για πρόωρες εκλογές, αποκλείοντας για μία ακόμη φορά αυτό το ενδεχόμενο.

Αντιθέτως, σκοπεύει να αναφερθεί αναλυτικά στην απόφαση του κ. Παπανδρέου να αποσύρει τη στήριξή του στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, «γιατί δεν τολμά να ορθώσει το ανάστημά του σε όσους διαφωνούν» όπως χαρακτηριστικά θα πει, κάνοντας λόγο για συγκυριαρχία στο ΠαΣοΚ.

Ο κ. Καραμανλής θα καλέσει τον αρχηγό του ΠαΣοΚ να στηρίξει τη διάταξη μετά τις εκλογές, καθώς πλέον απαιτούνται 180 ψήφοι για να τροποποιηθεί στο Σύνταγμα.

«Εχουμε προτάσεις για όλα»

Με κύριες αιχμές στην ομιλία του τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στον τομέα των δημοκρατικών θεσμών, τη συνεχή επιβάρυνση των ασθενών οικονομικών τάξεων και τον αφελληνισμό της οικονομίας, το έλλειμμα της ασφάλειας, αλλά και τη στασιμότητα στα εξωτερικά θέματα, αναμένεται να ανέβει απόψε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Τα πρόσφατα κρούσματα κυβερνητικής αυθαιρεσίας εντός του Κοινοβουλίου αλλά και τα επανειλημμένα δείγματα «χαλαρής ηθικής» στελεχών της ΝΔ θα τεθούν με έμφαση από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά την αποψινή του ομιλία θα επισημάνει για μία ακόμη φορά ότι την ευθύνη όλων των παραπάνω φέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα επιμείνει στην προοπτική των εκλογών και θα επιχειρήσει με τον τρόπο αυτόν να καταδείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει τις εναλλακτικές προτάσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων και η Παιδεία.
http://www.tovima.gr/data/D2007/D0204/1poa4c.jpg
http://www.tovima.gr/data/D2007/D0204/1poa4e.jpg

aggelos_a 11-02-2007 10:14:

Η προεκλογική περίοδος άνοιξε ουσιαστικά προχθές με μια πρώτη διαπίστωση: υπάρχει ΠαΣοΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια κίνηση η οποία μπορεί να μην ανατρέπει από μόνη της το πολιτικό σκηνικό αλλά του δίνει την ευχέρεια να αλλάξει την ατζέντα. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το υπόλοιπο δίμηνο κουβεντιάζοντας για τη συνταγματική αναθεώρηση πήγε περίπατο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε και ένα δεύτερο όφελος. Κάλεσε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να θέσει στην κρίση του λαού την εικαζόμενη υπεροχή της και την τεκμαιρόμενη νομιμοποίησή της: ζήτησε εκλογές. Αν ο Πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί, τότε το αίτημα θα μετατραπεί σε επιχείρημα. Και η κυβέρνηση θα ζήσει το διάστημα ως τις επόμενες εκλογές με την υπόνοια ότι τις φοβάται.

Οχι για πολύ. Διότι με τη συνταγματική αναθεώρηση στο ψυγείο, με την κυβέρνηση προκαλούμενη και με την πολιτική αναμέτρηση να εξελίσσεται σε όλο και υψηλότερους τόνους, το μόνο βέβαιον είναι ότι οι εκλογές δύσκολα θα αργήσουν. Αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να σηκώσει το γάντι, αν δεν θέλει να παραλύσει ο τόπος. Αυτό λέει η απλή λογική της δημοκρατίας.

Η λογική του ποδοσφαίρου λέει κάτι άλλο: ότι αποκλείεται ποτέ να χάσει μια ομάδα που παίζει μόνη της. Ως τώρα η κυβέρνηση ήταν μόνη της στο γήπεδο και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ήταν περίπου δεδομένο. Με την προχθεσινή κίνησή του το ΠαΣοΚ έδειξε διάθεση να βγει από τα αποδυτήρια και να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του. Και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα νέο στοιχείο στο πολιτικό και εκλογικό σκηνικό - αρκεί, βεβαίως, να έχει συνέχεια...

του κυρίου Πρετεντέρη

aggelos_a 11-02-2007 10:35:

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνει η κυβέρνηση
 
Παρά το γεγονός ότι η τριήμερη συζήτηση που ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ωστόσο σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή για τους μήνες που απομένουν ως τις προσεχείς εκλογές: Με τις αποψινές ομιλίες τους, οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου εγκαινιάζουν και επισήμως την προεκλογική περίοδο. Είναι σαφές ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα κλιμακώνουν από νωρίς την αντιπαράθεσή τους, με τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν μετωπικά, εγκαταλείποντας αβρότητες και ευχολόγια περί συναίνεσης και επιχειρώντας να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα στελέχη τους, αλλά και την εκλογική τους βάση, η οποία εμφανίζει συμπεριφορές δυσφορίας. Ταυτόχρονα οι κκ. Καραμανλής και Παπανδρέου προετοιμάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους σε μια παρτίδα πολιτικού σκακιού που, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει έξι ολόκληρους μήνες.
Παρά την αρχική εντύπωση που δημιουργήθηκε την Παρασκευή, η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε. Εδώ και δεκαπέντε ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν ότι προετοιμάζεται πρόταση μομφής εις βάρος της. Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε ότι ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει στη Βουλή πρόωρες εκλογές και θα ανακοινώσει ότι το ΠαΣοΚ αποχωρεί από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Οι κινήσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι η κυβέρνηση, εκτός από το ότι δεν αιφνιδιάστηκε, δεν ανησυχεί κιόλας. Οπως τόνιζαν στους διαδρόμους της Βουλής κορυφαίοι υπουργοί, από τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τη ΝΔ. Η συσπείρωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος αυξήθηκε ήδη, πιθανότατα να ψηφιστούν ακόμη και διατάξεις που καταψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ο κ. Καραμανλής αναδεικνύεται κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού για τους επόμενους μήνες, αφού ο αντίπαλός του έχει ήδη «κάψει» όλες τις σημαντικές αντιπολιτευτικές κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει και έχει ήδη πολυχρησιμοποιήσει και το χαρτί του οξέος και καταγγελτικού λόγου.

Η ηρεμία της ΝΔ φάνηκε από τις πρώτες κινήσεις της μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Ο κ. Καραμανλής, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από κορυφαίους υπουργούς του, δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να αποδεχθεί το αίτημα του κ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές, κλείνοντας μάλιστα και όλα τα σενάρια εκλογολογίας που είχε αποτύχει να κλείσει μόνος του με την εξαγγελία του συνεδρίου του κόμματος.

Υστερα και απ' όσα διημείφθησαν μεταξύ του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του την Παρασκευή, είναι πλέον σαφές σε όλους ότι ο κ. Καραμανλής προγραμματίζει εκλογές για το φθινόπωρο. Ή θα τις εξαγγείλει στις 15 Αυγούστου και θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου ή θα τις εξαγγείλει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Ως τότε ο κ. Καραμανλής απαιτεί από τους υπουργούς του να εκμεταλλευθούν το εξάμηνο ηρεμίας που θα ακολουθήσει για να λύσουν προβλήματα στα υπουργεία τους, για να υλοποιήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα και να αποδείξουν γενικότερα ότι αξίζουν μία θέση και στη νέα κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Ως τότε ο κ. Καραμανλής θέτει ως στόχο του να ολοκληρώσει την εξυγίανση της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ειδικά τώρα που το ΠαΣοΚ υπαναχώρησε και από τη συναίνεση που είχε υποσχεθεί για την αλλαγή του άρθρου 16.

Αλλά και οι ειδικοί αναλυτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η στρατηγική του κ. Καραμανλή να μην παίζει το χαρτί των εκλογών, παρ' ότι προηγείται η παράταξή του στις δημοσκοπήσεις, και να επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, θα επιβραβευθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Οπως υποστηρίζουν, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες είκοσι ημέρες (υποστηρίζουν μάλιστα ότι η ανακοπή αυτής της δυναμικής ίσως να είναι ο λόγος για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου) και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ως το καλοκαίρι, καθώς η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού θα εξαρτάται στο εξής μόνο από τις αποφάσεις του κ. Καραμανλή.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξάλλου μιλώντας στο «Βήμα» σημείωναν ότι ο κ. Παπανδρέου θα φθείρεται διαρκώς όσο θα ζητεί πρόωρες εκλογές στο μέλλον. Κάθε φορά που ο κ. Καραμανλής θα απορρίπτει το αίτημά του, θα επιβεβαιώνει ότι ο αρχηγός του ΠαΣοΚ δεν μπορεί να τον αναγκάσει να αλλάξει στρατηγική, ούτε είναι ικανός να επηρεάσει τους κυβερνητικούς ρυθμούς.

aggelos_a 11-02-2007 10:40:

http://www.tovima.gr/data/D2007/D0204/v1gna65a.gif

του κ. Κώστα Μητρόπουλου (ΒΗΜΑ)

jim_pap_2 11-02-2007 10:43:

Tora eisai sostos aggele na bazoyme kai tin pigi mas einai poio prepon!!!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

aggelos_a 13-02-2007 21:03:

Ποιοι υπουργοί θέλουν εκλογές
 
Τρεις απόψεις μέσα στην κυβέρνηση: οι «εκλογολάγνοι», οι «εκλογομάχοι» και οι «φθινοπωρινοί»

Οσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Κ. Καραμανλή εκτιμούσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι «δεν θέλει να φανεί πως του επιβάλλουν τις εκλογές και θα κρατήσει ως το τέλος το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος κατά την αποκλειστική κρίση του». Ως αυτή την ώρα δεν ερρίφθη κανένας κύβος. Το μόνο που αποσαφηνίζει ο Πρωθυπουργός σε όσους επικοινωνούν μαζί του είναι να περιμένουν και να επιταχύνουν τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Ο ίδιος μελετά όλες τις εισηγήσεις και κυρίως - όπως λένε συνεργάτες του - τις επιπτώσεις των πρόωρων εκλογών.

Την ίδια στιγμή υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ακόμη και κομματικοί παράγοντες, καταθέτουν δημοσίως την άποψή τους στήνοντας σκηνικό εκλογών. Οπως είναι προφανές, γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαμορφωθεί ευκρινώς δύο τάσεις: οι «εκλογομάχοι» και οι «εκλογολάτρες», με τα αντίστοιχα επιχειρήματα.

Η συζήτηση περί εκλογών δεν ακούγεται ευχάριστη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου ή του αναπληρωτή του κ. Ευ. Αντώναρου, οι υπουργοί δεν υπακούουν στα κελεύσματα και καταθέτουν τις δικές τους απόψεις.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν οι παρεμβάσεις των υπουργών Υγείας και Πολιτισμού κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Γ. Βουλγαράκη, οι οποίοι έδειξαν τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές. Τι έκανε το πρωθυπουργικό επιτελείο; Εμφανίστηκε ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου το διάστημα 6-8 Ιουλίου για να σταματήσει η εκλογολογία.

Ούτε αυτή η κίνηση ήταν αρκετή. Ετσι αμέσως μετά ο κ. Ζαγορίτης με γραπτή του δήλωση επιχείρησε να κλείσει το θέμα αδειάζοντας τους δύο υπουργούς και στέλνοντας μήνυμα προς όλους να...«δουλέψουν». Αυτή ακριβώς η επισήμανση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνητικό σχήμα. Ο φόβος της κυβερνητικής παράλυσης λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

* Οι ένθερμοι υποστηρικτές

Στο ένα στρατόπεδο είναι οι αποκαλούμενοι «εκλογολάγνοι», που είναι υπέρμαχοι της άποψης ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να προχωρήσει, μετά την αναθεώρηση, σε εκλογές. Υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών είναι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί κκ. Βουλγαράκης και Αβραμόπουλος, Ευ. Μεϊμαράκης (Εθνικής Αμυνας) και Μ. Λιάπης (Μεταφορών και Επικοινωνιών).

* «Χρειάζονται άμεσα κινήσεις»

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι χρειάζεται να γίνουν άμεσα κινήσεις καθώς ήδη παρατηρούνται πολλά προβλήματα, κυρίως από την αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο των εκλογών. «Την ώρα που διαμορφώνεται ένα τέτοιο κλίμα πρέπει να βγάζουμε από μπροστά μας την ομίχλη και να προχωρούμε έχοντας ανοιχτό τον ορίζοντα και αυτό περνά μόνο μέσα από εκλογές» σημειώνει χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται επειγόντως ένα «momentum επανεκκίνησης».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος επιμένει ότι οι εκλογές την άνοιξη δεν θεωρούνται πρόωρες και πιστεύει ότι η χώρα έχει μπει ήδη σε μια προεκλογική περίοδο πρακτικά. Μετά την ανακοίνωση όμως των ημερομηνιών για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και τις συνεχείς διαψεύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για τον χρόνο των εκλογών, ο υπουργός Πολιτισμού έκανε ένα βήμα πίσω. Παρά το γεγονός ότι έχει εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τις τελευταίες ώρες θεωρεί το θέμα λήξαν.

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται και ο κ. Μεϊμαράκης, αν και έχει πει ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία. Αφήνει όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας: «Εχουμε ξεκαθαρίσει απόλυτα ότι όσο υπάρχει η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνουν εκλογές διότι δεν επιτρέπεται να χαθεί η συνταγματική αναθεώρηση».

Ο κ. Λιάπης, ο οποίος είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της πρότασης για πρόωρες εκλογές, θεωρεί ότι η μακρά προεκλογική περίοδος μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει στον τόπο αλλά και στην κυβέρνηση. Παράλληλα εκτιμά ότι για να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ χωρίς ακραίες αντιδράσεις και κοινωνική έκρηξη είναι αναγκαία η νωπή λαϊκή εντολή που θα ενισχύσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προχωρήσει σε τομές και ανατροπές. Υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι - υπό προϋποθέσεις - και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας.

Τα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στην πλευρά που δεν επιθυμεί εκλογές εκτιμούν ότι «ο χρόνος δουλεύει για την κυβέρνηση και δεν υπάρχει λόγος διακοπής του έργου της». Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών το φθινόπωρο είναι υπουργοί με διαφορετική πολιτική φιλοσοφία, όπως οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη (Εξωτερικών) και Μαριέττα Γιαννάκου (Παιδείας) και οι κκ. Γ. Σουφλιάς (ΠΕΧΩΔΕ), Γ. Αλογοσκούφης (Οικονομίας) και Σ. Τσιτουρίδης (Απασχόλησης).

* Οι υπουργοί του φθινοπώρου

Την υπουργό Εξωτερικών δεν την ελκύει η ιδέα των πρόωρων εκλογών και τάσσεται υπέρ του φθινοπώρου. Το βασικό επιχείρημά της είναι ότι έξι μήνες πριν από τη λήξη της τετραετίας οι εκλογές δεν θεωρούνται πρόωρες αλλά απλώς περιορίζεται η προεκλογική περίοδος και η ακυβερνησία της χώρας. Το όριο του φθινοπώρου έχει βάλει και ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος θεωρεί ότι τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές, αν και επιμένει ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι επιζήμια για την κυβέρνηση και την οικονομία.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι ως το φθινόπωρο θα έχει αναδειχθεί αρκετά το κυβερνητικό έργο και θα έχει προχωρήσει η εκτέλεση των δημοσίων έργων, για τα οποία ενδιαφέρεται ο Πρωθυπουργός, αφού επιθυμεί να «κόψει πολλές κορδέλες ως τις εκλογές». Μάλιστα υποστηρίζει στους συνεργάτες του ότι το τελευταίο εξάμηνο της κυβερνητικής θητείας κάθε κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε απραξία και συνήθως σύρεται πίσω από τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης.
Οι «θεσμικοί»



Οι κ.κ. Πρ. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας θεωρούν ότι πρέπει να εξαντληθούν οι προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα

Το επιχείρημα της θεσμικής συνέπειας υπερασπίζονται οι υπουργοί Εσωτερικών και Ανάπτυξης κκ. Πρ. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας, οι οποίοι είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και οι δύο έχουν επισημάνει στον Πρωθυπουργό ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταφεύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία μόνο όταν αναγκάζονται και ποτέ όταν τους ευνοεί η πολιτική συγκυρία. Το πιο βασικό επιχείρημά τους είναι ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να κινηθεί με προσήλωση στους θεσμούς. Εκτιμούν ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν μια τέτοια κίνηση αφού θα διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση σέβεται τις δεσμεύσεις της και δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια σκοπιμοτήτων.

http://www.tovima.gr/images/tovima_logo.gif

aggelos_a 14-02-2007 22:22:

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ ο Κ.Κουλούρης
 
Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε το βουλευτή Β’ Αθηνών Κίμωνα Κουλούρη ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Σχετική επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέγνωσε στην ολομέλεια της Βουλής η πρόεδρος του σώματος Άννα Μπενάκη Ψαρούδα.

http://www.otenet.gr/images/APE/1292381.jpg

aggelos_a 14-02-2007 22:23:

Ομιλία πρωθυπουργού στη Βουλή για Συνταγματική Αναθεώρηση
 
Για προαναγγελία παραβίασης του Συντάγματος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια.

«Τα άδεια έδρανα, εκφράζουν την πιο κυνική απόπειρα υπονόμευσης, μιας συμφωνημένης πορείας» ανέφερε ο κ. Καραμανλής. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι απόντες είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της αναθεώρησης, είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζονται θετικά. Κορυφαία στελέχη, λίγο πριν την φυγή τους δήλωναν ότι ο διάλογος διεξήχθη θετικά. Όμως την ώρα της Ολομέλειας, απέδειξαν ότι δεν άντεξαν τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Επιστράτευσαν, παράδοξους, άστοχους, αντιφατικούς ισχυρισμούς, που το μόνο που κατάφεραν, είναι να χάσουν τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας».

«Βλέποντας τα άδεια έδρανα, σκέφτομαι πως είναι κρίμα για τον τόπο, το δημόσιο βίο, την ποιότητα της Δημοκρατίας - κρίμα για τους πολίτες που εκπροσωπούνται, με την απουσία, το κενό και τη φυγή των αντιπροσώπων τους. Είναι κρίμα και για τον ίδιο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός. «Προσωπικές φιλοδοξίες, ανασφάλειες και σκοπιμότητες, ανέτρεψαν τη δέσμευση τους, που ήταν μια στάση ευθύνης και οδήγησαν την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο».

Ο κ. Καραμανλής, επισκόπησε τις κυριότερες προτάσεις του κόμματός του, δίνοντας έμφαση στο επίμαχο άρθρο 16, για την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

«Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε σειρά λόγων που επιβάλλουν αναθεώρηση του 16. Διακηρύσσει πως είναι ξεπερασμένο και αυταρχικό και πνίγει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί λοιπόν να αποβλέπει στην παράταση της κατάστασης. Ελπίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ, ξεπερνώντας τη σύγχυση και εσωκομματική αδυναμία, θα βρουν το δρόμο της ευθύνης» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσον αφορά δε, τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Καραμανλής ανέφερε:

«Διαφωνούμε ως προς την εκτίμησή σας για τα πράγματα. Γνωρίζετε τις τάσεις που υπάρχουν για ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο. Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε, άτολμοι και αδρανείς, να επικρατήσουν ντε φάκτο καταστάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς δημόσιο έλεγχο. Είναι ανάγκη να δώσουμε στην επόμενη Βουλή, τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ισχυρού πλαισίου που να αποτρέπει κάθε απόπειρα άναρχης δραστηριότητας. Να μπουν αυστηροί κανόνες, αυστηρές προδιαγραφές, τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και για τα προσόντα των διδασκόντων, που δεν μπορεί να υπολείπονται από εκείνα των δημοσίων πανεπιστημίων».

Όσο για το άρθρο 24, η συζήτηση του οποίου οδήγησε στην αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως ο στόχος της πρότασης της ΝΔ, είναι «η απόλυτη προστασία των δασών σε συνδυασμό με τη διασφάλιση βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης», δηλώνοντας ανοικτός για βελτιωτικές παρατηρήσεις.

«Η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Αυτά ορίζει το Σύνταγμα και δεν μπορεί να παραβιάζονται από κανέναν. Είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτιμά σε κρίσιμες στιγμές την φυγή και την απουσία, αλλά δεν είναι δικαίωμά της να προαναγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:37:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam