Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με νέο εργασιακό καθεστώς

This is a discussion on Ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με νέο εργασιακό καθεστώς within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Σχετικά άρθρα και παράλληλα την επιβολή με νομοθετική ρύθμιση του νέου κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 11-11-2006, 08:04:   #1
cRc
Think Different..
 
Το avatar του χρήστη cRc
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: ΑΛΜΥΡΟΣ
Μηνύματα: 4.208
Thanks: 1.784
Thanked 1.341 Times in 846 Posts
My Mood:
cRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the roughcRc is a jewel in the rough
Προεπιλογή Ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με νέο εργασιακό καθεστώς

ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Σχετικά άρθρα και παράλληλα την επιβολή με νομοθετική ρύθμιση του νέου κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού με βάση τις προτάσεις της διοίκησης αποφάσισε χθες η διυπουργική επιτροπή που ελέγχει τις ΔΕΚΟ και τα θέματα αποκρατικοποιήσεων.

Απόλυτη ελευθερία στην επιλογή στελεχών από την αγορά, για την κάλυψη των λεγόμενων «θέσεων ευθύνης», θα δίνει στη διοίκηση του ΟΤΕ, ο νέος κανονισμός προσωπικού ο οποίος θα κυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η διυπουργική επιτροπή αρμόδια για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη και Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη, προέκρινε τη λύση της ρύθμισης με νόμο του νέου κανονισμού προσωπικού, μετά από ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, άκαρπου διαλόγου της διοίκησης με τους εργαζόμενους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνισαν αργότερα, ότι η απόφαση της διυπουργικής ΔΕΚΟ για τον ΟΤΕ, είναι η υλοποίηση στην πράξη του νέου νόμου σε μια επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος, που βρίσκεται σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Η μέχρι τώρα αδυναμία της διοίκησης να επιλέξει ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις στελέχη από την αγορά για την στελέχωση θέσεων ευθύνης του Οργανισμού είχε ως αποτέλεσμα να μην αναπληρώνονται έγκαιρα, υψηλόβαθμα στελέχη οι οποίοι αποχωρούν και στελεχώνουν τους ιδιώτες ανταγωνιστές του ΟΤΕ.

Από τις ίδιες πηγές τονιζόταν και η ανησυχία που προκαλεί το γεγονός ότι τις δυσκαμψίες στη διοικητική αναδιοργάνωση του Οργανισμού, συνοδεύουν και τα κακά οικονομικά αποτελέσματα όπως αυτά εμφανίστηκαν στον ισολογισμό του 2005. «Δεν θέλουμε ο ΟΤΕ να γίνεται μια δεύτερη Ολυμπιακή», τόνιζαν.

Αποκρατικοποίηση

Στο μεταξύ η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων συνεδρίασε χθες και για την επιλογή των συμβούλων αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ βάζοντας σε λίστα όσους δεν έχουν άλλη ανάλογη σύμβαση έργου σε ισχύ, με το ελληνικό δημόσιο.

Μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών αναμένεται θα ανακοινωθούν τα ονόματα των δύο ξένων και ενός εγχωρίου συμβούλων αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, καθώς σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στη συνεδρίασή της κατέληξε σε short list 10 υποψηφίων.

Ο Ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Κ. Λουκάς Παπάζογλου θα αναλάβει με βάση τη σειρά κατάταξης που καταρτίστηκε χθες τις διαπραγματεύσεις, ώστε να κλείσει συμφωνία με τους τρεις επικρατέστερους.

Με βάση την αρχική απόφαση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι η διατήρηση, όποια και αν είναι η μορφή αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, δικαιώματος μειοψηφούντος μετόχου ακόμη και αν εκχωρήσει το management του Οργανισμού.

Με άλλα λόγια αφού ο ΟΤΕ θεωρείται στρατηγικού χαρακτήρα δημόσια επιχείρηση το δημόσιο θέλει να έχει δικαίωμα αναίρεσης κάθε απόφασης της νέας διοίκησης που θα έρχεται σε αντίθεση με τα κρατικά συμφέροντα. Η μορφή της αποκρατικοποίησης καθώς και το ποσοστό που θα κατέχει τελικά το δημόσιο θα προσδιοριστεί από το σύμβουλο αποκρατικοποίησης.

Στόχος παραμένει η είσοδος ενός ισχυρού τηλεπικοινωνιακού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ με στόχο να βοηθήσει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την περαιτέρω επέκτασή του στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιστολή

Οι βασικότερες αλλαγές που κυοφορούνται για τον ΓΚΠ, όπως είχαν περιγραφεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη σε σχετική επιστολή του προς την κυβέρνηση το καλοκαίρι είναι οι εξής: Θεσμοθετείται η δυνατότητα της διοίκησης του Οργανισμού να προσλαμβάνει στελέχη από την αγορά για τα τις θέσεις ευθύνης.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα να αναλάβουν θέσεις ευθύνης ταχύτερα οι ήδη εργαζόμενοι στον ΟΤΕ που έχουν ικανότητες. Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει γι' αυτό ότι «με το καθεστώς που ισχύει για να κριθεί ένας εργαζόμενος για θέση ευθύνης πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα.

Έτσι αποθαρρύνονται νέοι εργαζόμενοι με όρεξη για δουλειά και σύγχρονες γνώσεις ή αναζητούν εργασία σε ανταγωνιστικές εταιρείες».

Στις αλλαγές που συζητούνται είναι επίσης η δυνατότητα του κάθε γενικού διευθυντή να ελέγχει ουσιαστικά τον τομέα του, η θέσπιση κώδικα πειθαρχικού έλεγχου, η κατάργηση των βαθμών του προσωπικού καθώς και η καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού.

Αντιδράσεις

Για «άφρονες επιλογές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με αποκλειστικά εισπρακτικούς στόχους» έκανε λόγο η υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ κα Μ. Δαμανάκη, αναφορικά με τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για τον ΟΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ - συμπλήρωσε «είναι αντίθετο με τις συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και τον τρόπο που προωθούνται, γιατί: Ρευστοποιούν το επιχειρησιακό μέλλον του ΟΤΕ και θέτουν σε περιπέτειες τη βιωσιμότητά του.

Δεν συνυπολογίζουν την καταγεγραμμένη συμβολή του ΟΤΕ στην ανάπτυξη της χώρας και τις σοβαρές δυνατότητές του να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Δεν κατοχυρώνουν τα θέματα ασφάλειας των επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων, του κράτους και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.»

Το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και πρώην μέλος της Διοίκησης του ΟΤΕ κ. Δ. Στρατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση «η προωθούμενη από την κυβέρνηση εκποίηση του ΟΤΕ αποτελεί εκποίηση του ίδιου του μέλλοντος της χώρας μας. Αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, εργασιακό και εθνικό έγκλημα.

Το ξεπούλημα του ΟΤΕ σε πολυεθνική εταιρεία αφαιρεί από τη χώρα το πιο ισχυρό εργαλείο της για την έρευνα, ανάπτυξη και διάχυση των νέων τεχνολογιών σε όλη την οικονομία και κοινωνία.»

Η ΓΣΕΕ

Για κατάργηση των ΣΣΕ και των εσωτερικών κανονισμών του προσωπικού των ΔΕΚΟ, έκανε λόγο η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή «αντεργατικές» διατάξεις του Ν.3429/05 συνιστά «ωμή και απροκάλυπτη κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των συνδικάτων» που προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Από τη ΓΣΕΕ τονίζεται ότι «Η μεγαλύτερη και στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, ο ΟΤΕ, εκποιείται στις πολυεθνικές, απαλλαγμένος από κάθε βάρος και υποχρέωση και είναι φανερό ότι αυτές οι ανατροπές γίνονται για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες εκποίησης των ΔΕΚΟ και για να καταργηθεί κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων».

Η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις-μέλη της θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Κατηγορηματικά αντίθετη δηλώνει η ηγεσία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ ΟΜΕ - ΟΤΕ στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και στις αλλαγές του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) με νομοθετική ρύθμιση, όπως αποφάσισε χθες η διυπουργική επιτροπή.

Με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την επιλογή της και τα κόμματα και τους φορείς να τοποθετηθούν αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.

Η ΟΜΕ ΟΤΕ δηλώνει αποφασισμένη να παλέψει για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, ενώ σημειώνει με νόημα (προφανώς θέλοντας να υπενθυμίσει τι έγινε με την προηγούμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης από την κυβερνώσα παράταξη στις αρχές της δεκαετίας του 90) «όσοι ξεχνούν την ιστορία ή δεν διδάσκονται από αυτήν δεν έχουν μέλλον».

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της ΠΑΣΚΕ - ΟΤΕ στα όσα αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή για τον ΟΤΕ.

Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την απόφαση για αλλαγή του ΓΚΠ του ΟΤΕ ως «συνταγματική εκτροπή» που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες μελλοντικές ή σημερινές συλλογικές διαπραγματεύσεις και ερωτά: «Είναι άραγε τόσο ανίκανοι να διοικήσουν τον Οργανισμό που αναζητούν ξένους managers; Μήπως σ' αυτή τους την απόφαση οδηγήθηκαν από ιδεολογική αγκύλωση; Εκτός και εάν ετοιμάζονται για νέες κουμπαριές...»

Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ πρώην πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ κ. Στ. Ανέστης δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης σηματοδοτεί «το ξεπούλημα του ΟΤΕ και των ΔΕΚΟ», ενώ πρόσθεσε «αφού πραγματοποίησε την εγκληματική - αντιασφαλιστική - πρόωρη συνταξιοδότηση, προχωρά σήμερα στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Είναι φανερό ότι αυτό γίνεται κατ' απαίτηση του υποψήφιου αγοραστή, ο οποίος θέλει το Δημόσιο ΟΤΕ απαλλαγμένο από κάθε "βάρος" για να μπορεί ελεύθερα και ασύδοτα να εφαρμόσει τα αντεργατικά του σχέδια».

Δύο βασικές αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές του νέου κανονισμού σε σύγκριση με τον υφιστάμενο θα είναι δύο:

- Η πρώτη, αφορά την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο επιλέγονται τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού. Ο νέος κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση να προσλαμβάνει στελέχη από την αγορά χωρίς περιορισμό στις αμοιβές, χωρίς συμβόλαια αλλά και χωρίς εκ των προτέρων συμφωνία για το χρόνο εργασίας τους.

- Η δεύτερη είναι η άρση των προϋποθέσεων - δηλαδή της εσωτερικής επετηρίδας- στην εξέλιξη στελεχών μεσαίας και κατώτερης κλίμακας διοίκησης του Οργανισμού.

«Οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο να κάνουν τον ΟΤΕ πιο αποτελεσματικό στη νέα λειτουργία του» τόνισε μετά τη διπλή συνεδρίαση της επιτροπής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο ΟΤΕ δεν είναι πλέον «Δημόσιο», αλλά μια επιχείρηση που λειτουργεί με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού, και χρειάζονται μεταβολές του Κανονισμού Προσωπικού, ο οποίος ήταν προσαρμοσμένος σε μια διαφορετικού τύπου λειτουργία, όταν ο ΟΤΕ ήταν κρατικό μονοπώλιο.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι σε κάθε περίπτωση, δεν μεταβάλλονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί μέχρι την 25η Μαΐου του 2005, δηλαδή για τους παλαιότερους εργαζόμενους του Οργανισμού, πριν ξεκινήσει το νέο καθεστώς των προσλήψεων με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

πηγή naftemporiki.gr
__________________

Ο χρήστης cRc δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Την τρίτη οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το εργασιακό LATEAM RSS NEWS 0 08-12-2010 19:26:
Το εργασιακό άγχος κορυφώνεται μετά τα 50 LATEAM RSS NEWS 0 11-11-2009 10:02:
Αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της Έρευνας το ΚΚΕ LATEAM RSS NEWS 0 29-06-2009 16:48:
O θυμός «είναι χρήσιμος στο εργασιακό περιβάλλον» LATEAM RSS NEWS 0 04-03-2009 09:45:
Με MIG και SWISSPORT προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ LATEAM RSS NEWS 0 16-02-2009 11:19:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 13:22:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam