Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Και οι στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα στον συνδικαλισμό!

This is a discussion on Και οι στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα στον συνδικαλισμό! within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Υπό τον όρο ότι δεν θα απεργούν, οι στρατιωτικοί πήραν το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο, για να συγκροτήσουν ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 16-02-2011, 23:55:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.919
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Και οι στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα στον συνδικαλισμό!

Υπό τον όρο ότι δεν θα απεργούν, οι στρατιωτικοί πήραν το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο, για να συγκροτήσουν συνδικαλιστικό σώμα.
Οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν πια να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, άνευ απεργίας, καθώς αυτή απαγορεύεται από το Σύνταγμα, γιατί “θέτει υπό άμεση απειλή την εθνική ασφάλεια της χώρας και συνιστά στρατιωτικό έγκλημα”.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αεροπαγίτη, Χαρ. Δημάδη που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη (17/2), το Σύνταγμα αναφέρει πως κατοχυρώνεται το δικαίωμα ή ελευθερία της συνενώσεως, οι φορείς του οποίου έχουν το δικαίωμα σύστασης ενώσεως ή σωματείου που αποβλέπει σε μη κερδοσκοπικούς σκοπού.

Το ατομικό αυτό δικαίωμα παρέχεται αδιακρίτως σε όλους τους Έλληνες πολίτες , ανεξαρτήτως κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξεως, ενώ η άσκηση του δεν τελεί υπό την ειδική επιφύλαξη του νόμου.

Από καμία συνταγματική διάταξη δεν προκύπτει ότι για την απόλαυση από τους Έλληνες πολίτες του προαναφερομένου ατομικού δικαιώματος απαιτείται η έκδοση «τυπικού» νόμου, θα αναφέρει ο δικαστικός λειτουργός.

Η μη έκδοση νόμου που να προβλέπει το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν συνεπάγεται «την επ’ αόριστον αναστολή ή και τη ματαίωση ικανοποίησης του δικαιώματος να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Κατά συνέπεια, θα αναφέρει ο Δημάδης, «ο νόμος δεν επιτρέπεται να εξαρτήσει την άσκηση του επίμαχου ατομικού δικαιώματος από προηγούμενη άδεια του κράτους ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου». Διάταξη δε νόμου που «καθιερώνει την άδεια αυτή ως προϋπόθεση νομίμου συστάσεως και λειτουργίας ενώσεως ή σωματείου, αντίκειται ευθέως στο Σύνταγμα και δεν εφαρμόζεται» θα πει ο αρεοπαγίτης.


πηγη
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following 4 Users Say Thank You to geodon For This Useful Post:
cRc (11-06-2011), ironitsa (17-02-2011), korn (17-02-2011), Smell (17-02-2011)
Sponsored Links
Παλιά 17-02-2011, 12:34:   #2
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.355
Thanks: 1.420
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να κριθεί το δικαίωμα όσων υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις να συνδικαλίζονται. Πριν από λίγο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, διαφωνώντας με τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Διμάδη, τάχθηκε κατά της δυνατότητας των στρατιωτικών να συνδικαλίζονται.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών προκύπτουν περιορισμοί στο δικαίωμα του συνδικαλισμού, ενώ η χωρίς επιφύλαξη αναγνώριση της συλλογικής τους δράσης και του συνδικαλισμού θα έθετε σε κίνδυνο τη στρατιωτική πειθαρχία. Για τον λόγο αυτό, θεώρησε ορθό τον πυρήνα της εφετειακής απόφασης και ζήτησε να κηρυχθεί αβάσιμη η αίτηση αναίρεσης που έχουν καταθέσει οι στρατιωτικοί.
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-06-2011, 14:49:   #3
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.355
Thanks: 1.420
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή "Πράσινο φως" για συνδικαλισμό στον στρατό από τον Άρειο Πάγο
Το "πράσινο φως" για να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, δεχόμενη μερικώς την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη. Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, με...


περιορισμένα δικαιώματα και όχι σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982. Δηλαδή, μπορεί να συστήσουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματεία, όπως είναι οι πολιτισμικοί, οικολογικοί και λοιποί σύλλογοι.

Αντίθετα, δεν μπορούν να συστήσουν συνδικαλιστικό Σωματείο σύμφωνα με το Ν. 1264/1982, καθώς ο νόμος αυτός, μεταξύ των άλλων, προϋποθέτει ότι οι απασχολούμενοι στις Ένοπλές Δυνάμεις πρέπει να συνδέονται με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, αλλά και οι σκοποί των Σωματείων που ενεργοποιούνται σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο του 1982, είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αυτούς των μη κερδοσκοπικών Σωματείων.

Επίσης, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ιδρύσουν Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει τα αντίθετα και επανέπεμψαν την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο. Η υπόθεση αυτή παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από το Δ' Τμήμα, λόγω μείζονος σπουδαιότητος, και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ι. Τέντες, είχε υποστηρίξει ότι οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να συνδικαλίζονται. Αντίθετα, ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης είχε υποστηρίξει ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η συνδικαλιστική δράση των στρατιωτικών.
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to Smell For This Useful Post:
geodon (17-06-2011)
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Δικαίωμα στον κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, αναγνωρίζουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες LATEAM RSS NEWS 0 26-07-2010 08:13:
Φινλανδία:Το Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας έγινε δικαίωμα, για πρώτη φορά στον κόσμο LATEAM RSS NEWS 0 01-07-2010 18:23:
Στον 'Αγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης άσκηγσε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός LATEAM RSS NEWS 0 07-06-2009 09:47:
Πνίγηκαν στρατιωτικοί στην Ελβετία kouklitsa ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 13-06-2008 18:44:
Δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι δικαίωμα στη σεξουαλική ζωή!!!!!! Dark ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 0 10-04-2007 12:27:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 22:51:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam