Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια

This is a discussion on Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ, της ηλεκτρικής ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 21-05-2009, 09:01:   #1
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.357
Thanks: 1.421
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια



Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ, της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από τον ήλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ιω. Παπαθανασίου, ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, η οποία θα υπογραφεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, χωρίς φορολόγηση ή αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός.

Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια, που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά, προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Με τα δεδομένα αυτά η απόσβεση της επένδυσης θα γίνεται σε διάστημα περίπου πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μουσουρούλης:

-Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 - 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο.

-Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει κατά μέσο όρο 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.

-Συνεπώς, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται με φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ, που κοστίζει περί τις 25.000 ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 τ.μ.

Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.

Εκτός από τους ιδιώτες, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, θα κοστίζει 300 - 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης. Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές - αισθητικές παραμέτρους.

Ο κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Μπούγας, ανακοίνωσαν, επίσης, μέτρα για διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο έδαφος, σύμφωνα με τα οποία, τα πάνελ θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τα μέτρα αυτά θα υπάρξει οικονομικό όφελος για τους πολίτες, τονώνεται η αγορά και ανακουφίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ειδικά τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού.

«Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, θέλουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε την αντίστοιχη πρωτιά στα φωτοβολταϊκά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

POST UPDATED 22-5-09

ΥΠΕΧΩΔΕ: Διευκρινίσεις για φωτοβολταϊκά

Σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήρια, το ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζει ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης, καθορίζεται στο άρθρο 5 ότι με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ θα προσδιοριστούν όροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήρια.

Οι όροι αυτοί θα αναφέρονται στις ανάγκες αισθητικής, στο ποσοστό κάλυψης, σε θέματα μόνωσης. Επίσης, με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση Φ/Β πάνω σε απολήξεις κλιμακοστασίων, σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτήρια, εκτός και εάν επιτρέπονται από τους ειδικούς όρους δόμησης, που διέπουν τους οικισμούς και τα κτήρια αυτά.

Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κτήρια δεν θα χρειάζεται άδεια της Πολεοδομίας, ούτε έγκριση από την ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου), αλλά μόνο έγκριση έναρξης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει για όλα τα κτήρια σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές και συνιστά σημαντική απλοποίηση της διαδικασίας, καθώς εκτός της συρρίκνωσης του χρόνου έκδοσης (η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι δυνατόν να εκδοθεί αυθημερόν) η ρύθμιση δεν απαιτεί φορολογικές κρατήσεις, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος αδειοδότησης.
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following 4 Users Say Thank You to Smell For This Useful Post:
cRc (05-06-2009), geodon (23-05-2009), jim_pap_2 (16-07-2009), korn (22-05-2009)
Sponsored Links
Παλιά 21-05-2009, 09:33:   #2
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.357
Thanks: 1.421
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

1. Πού μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό (ΦΒ) σύστημα;

Το Πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας νησιά.

2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα; Προϋποθέσεις.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ΦΒΣ στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται.

Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το ΦΒΣ χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση – ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντικές και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου που θα επηρεάσει την αξία του.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και για αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο Πρόγραμμα.

3. Πώς υλοποιείται η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών ή η παραχώρηση του χώρου σε ένα συνιδιοκτήτη;

Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

4. Σε παλιά πολυκατοικία χωρίς κανονισμό πως μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταικό;

Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

5. Αν κάποιος είναι κύριος του δικαιώματος ανοικοδόμησης επί του δώματος (υψούν) μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του φωτοβολταικό σύστημα;

Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.

6. Κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;

Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

7. Διαδικαστικά θέματα : Συμβάσεις, φορολογικά (εκπτώσεις, δήλωση φόρου εισοδήματος κλπ).

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς.

Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας.

8. Φορολογικά θέματα.

H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.

Ο πολίτης παραγωγός – καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι.

9. Πολεοδομικά : τι σημαίνει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας;

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α’ 308) όπως κάθε φορά ισχύει και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

10. Κόστη.

Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 ? ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 ? ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω κόστος είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κλπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών.

11. Ρολόγια ΔΕΗ : Πόσα, σχέση ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ, ποιος πληρώνει το ρολόι;

Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ η οποία να θυμίσουμε ότι είναι μια Α.Ε. Άλλωστε το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ? και άρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του Φ/Β.

12. Παραδείγματα εγκαταστάσεων με το κόστος επένδυσης ανά τεχνολογία και την απόσβεση.

Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου ή λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 ? (5.000?/kw) και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 ?/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως).

Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ ετησίως που κοστίζει 0,12?/ kwh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα.

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας, ο οποίος για το σκοπό αυτό ενεργεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου σχετική πιστωτική εγγραφή.

Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει σε 80 τμ. 5 kw που κοστίζουν 25.000 ?, πάρει δάνειο για το μισό κόστος (12.500 ?) με ευνοϊκούς όρους δεδομένης της 25ετης σύμβασης και εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα:

5 Kw * 1300 kwh* 0,55 ?/kwh = 3.575 ? έσοδα/ετησίως

Από αυτά αφαιρούνται περί τα 1.500 ? αποπληρωμή δάνειου και συντήρηση του εξοπλισμού. Οπότε, καθαρά έσοδα 2.100 ?/ ετησίως, που σημαίνει απόσβεση των δικών του χρημάτων σε 5-6 χρόνια.

Από την άλλη ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει μ.ο. 5.000 kWh/ετησίως.

5.000 kwh* 0,12 ?/kwh= 600 ? κόστος/ετησίως.

13. Πώς θα γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας του πωλούμενου ρεύματος με τον λογαριασμό κατανάλωσης της ΔΕΗ;

Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κύριο του ΦΒ συστήματος. Αν κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση της πολυκατοικίας, τότε το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

14. Νησιά.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό είναι τεχνικά πιο δύσκολο καθώς απαιτεί ειδική προετοιμασία σε κάθε νησί. Επιπλέον το θέμα σχετίζεται και με τη δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το δίκτυο σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ Σε κάθε περίπτωση, θα η αντιμετώπιση του θέματος το συντομότερο δυνατό.

15. Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Στο Υπουργείο θα υπάρχει βάση με τα στοιχεία του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τα ΦΒ. Η ένταξη στη βάση θα γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, σε κάθε όμως περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην ελεύθερη αγορά.

16. Μπορούν να παραγγείλω αύριο και να περιμένω την ΚΥΑ;

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα. Είναι θέμα προσωπικής απόφασης η παραγγελία. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υφίσταται κριτήριο επιλεξιμότητας αφού δεν θα υπάρχει επιδότηση κεφαλαίου από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

17. Πότε θα βγει η ΚΥΑ;

Η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα, το σχέδιο είναι έτοιμο, το αργότερο σε 10-15 μέρες.

18. Είναι έτοιμη η ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το βάρος της υλοποίησης του προγράμματος το μηχανογραφικό της σύστημα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και με την έκδοση της ΚΥΑ θα είναι καθ’ όλα έτοιμη.

19. Υπάρχει περιορισμός ισχύος;

Μιλάμε για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει άνω όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στη επικράτεια. Είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντικά απόφαση για να τεθεί κάποιο άνω όριο συνυπολογίζοντας και η συνολική ισχύ των σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους.

20. Υπάρχει επάρκεια ΦΒ στην αγορά;

Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και 5 ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.

21. Υπάρχει επιχορήγηση;

Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κτλ.
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following 4 Users Say Thank You to Smell For This Useful Post:
cRc (05-06-2009), geodon (23-05-2009), jim_pap_2 (16-07-2009), korn (22-05-2009)
Παλιά 05-06-2009, 09:33:   #3
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.357
Thanks: 1.421
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή

Υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ η κοινή απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων.

Από την 1η Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τοποθετούν φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10 kw σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα διασυνδεδεμένα νησιά.

Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου 2009, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού, με ευνοϊκά κίνητρα και απλές διαδικασίες, ως εξής:

* Παρέχεται σταθερή τιμή της παραγόμενης ενέργειας 0,55 ?/kwh για 25ετια ανά εγκατάσταση (αναπροσαρμοζόμενη στο 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή ή στο 140% της μέσης οριακής τιμής του συστήματος). Από 2012 προβλέπεται μείωση της τιμής για τις νέες εγκαταστάσεις, σταθερή επίσης για 25ετία.
* Για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο Δίκτυο γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις ανάγκες του κυρίου του φωτοβολταϊκού.
* Οι διαδικασίες για τον πολίτη - παραγωγό - καταναλωτή είναι απλές και γρήγορες μέσω των τοπικών υπηρεσιών ΔΕΗ και του λογαριασμού ηλεκτρικής ρεύματος.
* Δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση υπουργείου Ανάπτυξης ? ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.\
* Δεν υπάρχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος).
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to Smell For This Useful Post:
cRc (05-06-2009), jim_pap_2 (16-07-2009)
Παλιά 07-07-2009, 22:23:   #4
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.357
Thanks: 1.421
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή ΥΠΕΧΩΔΕ: Οι όροι εγκατάστασης για φωτοβολταϊκά στις στέγες

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, υπέγραψε σήμερα( 06/07/09) την Απόφαση για τους όρους εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, ισχύος μέχρι 10 KW στα δώματα και στις στέγες των κτηρίων, καθώς και την ΚΥΑ για την Εγκατάσταση Φωτοβολταικών Στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Για το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζουμε τους κανόνες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, απλοποιώντας τις διαδικασίες, προστατεύοντας την αισθητική των κτηρίων και αυξάνοντας την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στα δώματα και στις στέγες των κτηρίων δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Για την σύνδεση των Φ/Β συστημάτων με τη ΔΕΗ απαιτείται απλώς η προσκόμιση των θεωρημένων από την πολεοδομία σχεδίων ( τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης), καθώς και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για την βέλτιστη οργάνωση των δωμάτων και των στεγών, παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, κωδικοποιούνται όλες οι σχετικές διατάξεις του οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού, έτσι ώστε να μην θίγεται η συνολική μορφή των κτηρίων και το άμεσο περιβάλλον τους.

Συγκεκριμένα:

- Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταικών στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.

- Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταικών στοιχείων σε στέγες, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου.

- Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μ., για αισθητικούς λόγους και για την προστασία της εγκατάστασης.
Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1,00 μ., για λόγους ασφάλειας.

Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στις εκτός σχεδίου περιοχές τονίζεται ότι:

- Για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 KW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

- Για εγκατάσταση ισχύος από 20 έως 150 KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

- Για εγκατάσταση ισχύος από 150 KW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεως στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία και θα πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.

Διευκρινίζεται ότι για την χωροθέτηση Φ/Β συστημάτων, ανεξαρτήτως ισχύος, εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση σε περιοχές, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως:

Α) Κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς,
Β) Περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου,
Γ) Πυρήνες των Εθνικών Δρυμών,
Δ) Οικότοποι περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Φύση 2000,
Ε) Δάση και γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας
ΣΤ) Περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

Με τις δύο αυτές αποφάσεις γίνεται ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της «πράσινης ενέργειας» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια,» καταλήγει η δήλωση του κ. Σουφλιά.
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to Smell For This Useful Post:
jim_pap_2 (16-07-2009)
Παλιά 16-07-2009, 13:04:   #5
Smell
.::HiTecH ManiaC::.
 
Το avatar του χρήστη Smell
 
Εγγραφή: Jun 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 3.357
Thanks: 1.421
Thanked 1.437 Times in 716 Posts
My Mood:
Smell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of lightSmell is a glorious beacon of light
Προεπιλογή Απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα

NEA σοβαρή εμπλοκή για χιλιάδες μεσαία φωτοβολταϊκά έργα ισχύος από 20 έως 150 KW δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ και η οποία αφορά την «Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές». Η απόφαση παρά τα περί του αντιθέτου προαναγγελλόμενα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, απαγορεύει την εγκατάστασή μεσαίων φωτοβολταϊκών έργων σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίηση όχι μόνο των επενδύσεων που αναμένουν κατ'Α αρχήν έγκριση από τη ΡΑΕ αλλά και ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί. Σύμφωνα με κύκλους του Yπουργείου Ανάπτυξης αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το πρόβλημα αφορά έως και το 90% από το σύνολο των 2.854 αιτήσεων για φωτοβολταϊκά έργα, που αξιολογεί η ΡΑΕ.

Η ΚΥΑ που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 6 Ιουλίου προβλέπει ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος μικρότερης των 20 KW δεν υπάρχει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων. Αντίθετα για Φ/Β ισχύος από 20 έως 150 KW και από 150 KW και πάνω, απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε στις 20 Μαΐου με στόχο να παρουσιάσει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την προώθηση των φωτοβολταϊκών έργων, είχε αναφέρει σαφώς ότι μετά από συνεννόηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά: «θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία επιτρέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και σε μη άρτια μη οικοδομήσιμα, δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, δίνοντας έτσι αξία σε πληθώρα αγροτεμαχίων σε όλη την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιδιώκει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για εξαίρεση φωτοβολταϊκών έργων από άδειες. Συνολικά η ΡΑΕ έχει παραλάβει 6.840 αιτήσεις για συνολική ισχύ 737,6 MW. Από τον αριθμό αυτό μέχρι στιγμής έχουν αποσυρθεί οι 149, απερρίφθησαν οι 634, έχουν εγκριθεί οι 3.203 και βρίσκονται σε αξιολόγηση οι 2.854. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΡΑΕ, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα εξεταστούν 560 αιτήσεις, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 800 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι 700.
__________________

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν.

Ο χρήστης Smell δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to Smell For This Useful Post:
jim_pap_2 (16-07-2009)
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Επιπλέον κίνητρα για αποδείξεις geodon ΕΛΛΑΔΑ 0 19-08-2010 13:23:
Κίνητρα επενδύσεων δίνει το ΥΠ.ΑΝ. LATEAM RSS NEWS 0 24-06-2009 20:31:
Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας LATEAM RSS NEWS 0 19-02-2009 12:23:
Χωρίς οικοδομική άδεια πλέον η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών jim_pap_2 ΕΛΛΑΔΑ 0 23-05-2008 10:13:
Ξεκινά το πρόγραμμα των Φωτοβολταϊκών σταθμών cRc ΕΛΛΑΔΑ 0 26-04-2007 14:09:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 08:36:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam