Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμες συζητήσεις στις Βρυξέλλες

This is a discussion on Κρίσιμες συζητήσεις στις Βρυξέλλες within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Κόντρα έχει ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο εφαρμογής «ελαστικού» ωραρίου εργασίας έως 65 ώρες την εβδομάδα, με ταυτόχρονη ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 07-11-2006, 21:51:   #1
Stella
I'm Blonde and i like it!
 
Το avatar του χρήστη Stella
 
Εγγραφή: Jul 2006
Περιοχή: L.Alaloum
Μηνύματα: 3.411
Thanks: 752
Thanked 1.000 Times in 646 Posts
My Mood:
Stella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura aboutStella has a spectacular aura about
Προεπιλογή Κρίσιμες συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Κόντρα έχει ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο εφαρμογής «ελαστικού» ωραρίου εργασίας έως 65 ώρες την εβδομάδα, με ταυτόχρονη κατάργηση των υπερωριών και «ατομικές» συμβάσεις εργασίας.
Το θέμα του 65ωρου συζητείται την Τρίτη στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες δεν διαφαινόταν δυνατότητα επίτευξης συμβιβαστικής συμφωνίας, καθώς έχουν δημιουργηθεί δύο διαμετρικά αντίθετα «μπλοκ» κρατών.
Αφενός έχει συγκροτηθεί ένα «μπλοκ» με επικεφαλής τη Βρετανία και πολλές ανατολικές χώρες, που είναι υπέρ της πρότασης .
Στην άλλη πλευρά υπάρχει το λεγόμενο «μπλοκ» των Νοτιοευρωπαίων, οι οποίοι θεωρούν ότι η θέσπιση κοινοτικής νομοθεσίας υποχρεωτικής για όλους αποτελεί συστατικό στοιχείο του λεγόμενου ευρωπαϊκού μοντέλου κοινωνίας.
Το δεύτερο αυτό «μπλοκ» δημιουργεί τη λεγόμενη αναστέλλουσα μειοψηφία, έχει δηλαδή τη δυνατότητα να εμποδίσει κάθε απόφαση με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.
Η Οδηγία της ΕΕ για το ωράριο εργασίας εγγυάται στους εργαζόμενους ετήσια άδεια μετ' αποδοχών τεσσάρων εβδομάδων, ελάχιστη περίοδο ξεκούραση 11 ώρες κάθε 24 ώρες, τουλάχιστον ένα ρεπό την εβδομάδα και επιπλέον χρόνο ανάπαυσης εάν ο ημερήσιος χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος (τυπικά στις περισσότερες περιπτώσεις) χρόνος εργασίας είναι 48 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, με τη «ρήτρα αυτοεξαίρεσης» (opt-out) που έχει κερδίσει η Βρετανία, η εργάσιμη εβδομάδα μπορεί να ανέλθει και στις 65 ώρες.
Στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης συζητείται κυρίως το θέμα της «ρήτρας εξαίρεσης». Η Γαλλία, όπως και η Ισπανία, υποστηρίζει ότι αυτή η ρήτρα είναι «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» για τη βρετανική οικονομία, ενώ επιπλέον απειλεί την υγεία των εργαζομένων.
Αν το «opt-out» διατηρηθεί, τότε, όπως επισημαίνουν και τα συνδικάτα, ανοίγει ο δρόμος για τη διεύρυνση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 65 ώρες. Το μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν τη διατήρηση -αν όχι την επέκταση- του «opt-out» είναι πλειοψηφικό στην ΕΕ, καθώς εκτός από τη Βρετανία αρκετές χώρες όπως αυτές που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ εκτιμούν ότι με αυτό το μέτρο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνεται η ανεργία.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η φινλανδική προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει συμβιβαστική πρόταση με την οποία η Βρετανία μπορεί να εφαρμόσει επ' αόριστον την εξαίρεση στο ωράριο, που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται έως 60 ώρες την εβδομάδα, αλλά μόνο για μία περίοδο τριών μηνών και όχι δώδεκα.
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να σταματήσουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου οποιαδήποτε στιγμή τους επόμενους τρεις μήνες, θεωρητικά τουλάχιστον.

«Όχι» λέει η ελληνική κυβέρνηση

Την αντίθεση της κυβέρνησης στη βρετανική πρόταση –καθώς και στη συμβιβαστική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας- εξέφρασε στο Συμβούλιο ο υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να υποχρεώνεται σε εβδομαδιαία εργασία 60 ή και 78 ωρών.
Ο Σ.Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι «η διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt out) του κάθε κράτους μέλους από τους κοινούς κανόνες διευθέτησης του χρόνου εργασίας οδηγεί σε απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό μοντέλο αξιών».
Ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε επίσης την αντίθεση της Ελλάδας στη δυνατότητα εξαίρεσης ορισμένων μόνο κρατών-μελών της ΕΕ από τις διατάξεις.
Ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, διευκρίνισε ότι εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες αντιτίθενται στην πρόταση (με πρώτη τη Γαλλία).
Ακόμα και αν εγκριθεί η βρετανική πρόταση, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στη χώρα μας, σημείωσε ο κ. Γιακουμάτος.
«Θα ήταν αδιανόητο, κυρίως για τις χώρες του νότου που υφίστανται τις μεγαλύτερης πιέσεις να μη συγκροτούσαν μια πλειοψηφία αποτροπής τέτοιων εξελίξεων» σχολίασε στον Αlpha ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.


Κώδικας:
πηγη in.gr
__________________
Ο χρήστης Stella δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Στις Βρυξέλλες για τις χωματερές LATEAM RSS NEWS 0 14-01-2011 08:48:
Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου LATEAM RSS NEWS 0 16-12-2010 08:10:
Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός LATEAM RSS NEWS 0 16-09-2010 10:51:
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος για επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, ταξίδι πρωθυπουργού στις ΗΠΑ LATEAM RSS NEWS 0 10-03-2010 13:34:
Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ ο πρωθυπουργός LATEAM RSS NEWS 0 19-06-2008 15:27:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:28:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam