Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Κρυφές αυξήσεις ορίων ηλικίας

This is a discussion on Κρυφές αυξήσεις ορίων ηλικίας within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Οι συντάξεις μειώνονται, οι εισφορές δεν αυξάνονται, αλλά με τις ίδιες εισφορές «αγοράζουμε» μικρότερες συντάξεις. Η μεγάλη παγίδα όμως της ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 16-03-2008, 14:15:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.919
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Κρυφές αυξήσεις ορίων ηλικίας

Οι συντάξεις μειώνονται, οι εισφορές δεν αυξάνονται, αλλά με τις ίδιες εισφορές «αγοράζουμε» μικρότερες συντάξεις. Η μεγάλη παγίδα όμως της «μεταρρύθμισης» στήθηκε στα όρια ηλικίας. Υπάρχουν «τυχεροί» που αν δεν δουλέψουν 40 χρόνια δεν παίρνουν σύνταξη...

Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από δύο μέχρι και πέντε χρόνια φέρνει την επόμενη δεκαετία σε 500.000 εργαζόμενους το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, ενώ με τον πλέον ανάλγητο τρόπο στρέφεται κατά όσων έχουν προσφέρει περισσότερα στο σύστημα, όσων δηλαδή συνταξιοδοτούνται με 35 και 37 χρόνια ασφάλισης.


Στο στόχαστρο των αλλαγών βρίσκονται κυρίως οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες), στους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, αλλά και στα ταμεία Τύπου, ωστόσο επιμέρους αλλαγές αγγίζουν το σύνολο των εργαζομένων.
Κρυφές αυξήσεις ορίων ηλικίας

Οι επώδυνες αλλαγές στα όρια ηλικίας θα τεθούν σε ισχύ σε δόσεις, ενώ η ετήσια αύξηση ανάλογα με την κατηγορία διαμορφώνεται στους έξι ή ακόμη και στους δώδεκα μήνες!

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι μπήκαν από νωρίς στην εργασία και σχεδίαζαν να συνταξιοδοτηθούν με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας ή με 35ετία στα 58.

Με τους περιορισμούς του νομοσχεδίου -έξοδος στη συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης στα 60 και με 37 στα 58- πολλοί εργαζόμενοι και κατά βάση οι πιο ευάλωτοι κοινωνικά, που αναγκάστηκαν λόγω συνθηκών να μπουν στην αγορά εργασίας σε νεαρή ηλικία (χαμηλόμισθοι ανειδίκευτοι εργάτες), ενδέχεται να χρειαστεί να δουλέψουν ακόμα και 40 έτη για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη.

Αλλες ιδιαίτερες κατηγορίες ασφαλισμένων που πλήττονται από το νομοσχέδιο είναι οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες ανηλίκων.

Στόχος του υπουργείου Απασχόλησης είναι να κλείσουν οι πόρτες για συνταξιοδότηση πριν από τα 60 έτη, ενώ οι μητέρες σταδιακά θα πρέπει να ξεχάσουν την «έξοδο» πριν από τα 55.

Ακόμη και η διάταξη για σύνταξη με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου αλλάζει, πριν καν συμπληρώσει έξι χρόνια ζωής (κάτι που είναι ενδεικτικό της διάρκειας που έχουν οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό).

Κυβερνητική θύελλα στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Είναι σαφές πως και τα τρία προεκλογικά «δεν» του Ασφαλιστικού ξεχάστηκαν, αφού και τα όρια ηλικίας αυξάνονται και οι συντάξεις μειώνονται και οι εισφορές εμμέσως αυξάνονται, αφού, παρότι φαινομενικά παραμένουν στα ίδια επίπεδα, από τη στιγμή που μειώνονται οι παροχές, αυτές δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με πριν. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και το ότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε ούτε τις υποσχέσεις για πενταετή περίοδος χάριτος και επισπεύδει την εφαρμογή πολλών επώδυνων ρυθμίσεων (π.χ. αύξηση ορίων ηλικίας στις μητέρες ανηλίκων).

Σε αυτή τη φάση της μεταρρύθμισης από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι αγρότες (οι οποίοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 65). Ωστόσο, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα ακολουθήσει σύντομα... παρόμοια μεταρρύθμιση, καθώς έπεται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου...

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τις ομάδες που πλήττονται από τις επερχόμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας:


1. Οι εργαζόμενοι με 35ετία, οι οποίοι σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη στα 58. Το όριο ηλικίας από το 2013 αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο τον χρόνο έως ότου φτάσει στα 60.

Οι ρυθμίσεις αγγίζουν τους παλαιούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία μισθωτών, τους αυτοαπασχολούμενους και όσους ανήκουν στους φορείς Τύπου. Οι μόνοι που «γλιτώνουν» είναι όσοι ασφαλίστηκαν στα ταμεία Τύπου και μισθωτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982.

2. Οι εργαζόμενοι με 37 έτη υπηρεσίας, που σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας. Το 2013 το όριο πάει στα 58 χρόνια, ρύθμιση που αγγίζει όλα τα Ταμεία (πλην ΟΓΑ).

Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που ξεκίνησε να δουλεύει στα 18 με το ισχύον καθεστώς συνταξιοδοτείται στα 55, ενώ μετά τις αλλαγές πρέπει να δουλέψει μέχρι τα 58.

3. Οι γυναίκες που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης στα 57. Το όριο σταδιακά πάει από τα 57 στα 60, δηλαδή αυξάνεται κατά τρία χρόνια.

4. Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ με 35ετία. Το όριο πάει από τα 55 στα 57 χρόνια για πλήρη σύνταξη και από τα 53 στα 55 για μειωμένη.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 να είναι σε βαρέα και ανθυγιεινά.

5. Οι μητέρες ανηλίκων παιδιών που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992 και σήμερα δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 50 έτη. Με 5.500 ένσημα θα πρέπει σταδιακά να κλείσουν το 55ο έτος για να βγουν στη σύνταξη.

Οι επώδυνες αυτές αλλαγές θα τρέξουν το 2010 στο ΙΚΑ και το 2013 στα ταμεία μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και Τύπου. Πάντως οι γυναίκες θα μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα στα 50 αν έχουν ανήλικο παιδί και να βγουν στη συνέχεια -όταν πιάσουν και το όριο- στη σύνταξη.

6. Οι μητέρες ανηλίκων παιδιών που ασφαλίστηκαν μετά το 1993 θα χάσουν το δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη στα 50. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το 2009 και έρχεται αύξηση του ορίου κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο (μέχρι τα 55).

Σημειώνεται πως οι επερχόμενες ανατροπές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα φυγής από τα ασφαλιστικά ταμεία, επισπεύδοντας την κρίση του συστήματος.

Με βάση τις εκτιμήσεις, το 2008 θα είναι το έτος της μεγάλης φυγής, καθώς πάνω από 140.000 εργαζόμενοι θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου (αναμένεται δηλαδή αύξηση 70% με 80% σε σχέση με τις άλλες χρονιές).Πηγή : ethnos.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού καθώς και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω των 65 ετών LATEAM RSS NEWS 0 25-02-2010 18:53:
Νέο μέτωπο με την εξίσωση των ορίων ηλικίας LATEAM RSS NEWS 0 23-10-2009 19:40:
Ο Ευ. Αντώναρος για εξομοίωση ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών LATEAM RSS NEWS 0 21-08-2009 14:33:
ΑΔΕΔΥ: Όχι στην εξίσωση των ορίων ηλικίας LATEAM RSS NEWS 0 17-03-2009 16:22:
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Stefania ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 2 18-02-2007 22:36:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 22:59:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam