Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΛΛΑΔΑ (https://www.lateam.gr/forum/f21/)
-   -   «Λουκέτο» σε νοσοκομεία για εξοικονόμηση δαπανών (https://www.lateam.gr/forum/f21/louketo-se-nosokomeia-gia-exoikonomisi-dapanwn-58387/)

notios7 19-04-2010 22:56:

«Λουκέτο» σε νοσοκομεία για εξοικονόμηση δαπανών
 
http://img697.imageshack.us/img697/3681/arrfmmf.jpgΑκόμη και συγχωνεύσεις μικρών νοσοκομείων εξετάζει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να επιτύχει τους υψηλούς στόχους που αφορούν τη δραστική μείωση της σπατάλης έως και 2 δις ευρώ που προβλέπει το διετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει ήδη προταθεί αρμοδίως η κατάργηση ή η συγχώνευση πέντε Οργανισμών στον χώρο της Υγείας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη συνολικά νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, όμως εξετάζονται υπό το ίδιο πρίσμα από τις υπηρεσίες του υπουργείου δεκάδες οργανισμοί- «φαντάσματα» ιδίως στον χώρο της πρόνοιας, αλλά και υπηρεσίες υγείας που επικαλύπτονται στην περιφέρεια της Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός διευκρίνισε ότι «οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις θα αποφασίζονται με το κριτήριο της οικονομίας και του εξορθολογισμού των δαπανών, αλλά και με εκείνο της εξυπηρέτησης των πολιτών στο πλαίσιο του συστήματος δημόσιας υγείας» ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς υγείας ή πρόνοιας.

Σε πρώτη φάση έχει προταθεί καταρχήν η κατάργηση ή η συγχώνευση πέντε Οργανισμών οι οποίοι δε λειτουργούν. Ειδικότερα, πρόκειται για τους εξής φορείς:
α) Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (μπορεί να καταργηθεί και η αποστολή του να καλυφθεί από άλλες υπάρχουσες δομές του ΥΥΚΑ)
β) Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος (μπορεί να συγχωνευθεί με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, ΕΚΕΑ)
γ) Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (μπορεί να συγχωνευθεί με το ΕΚΚΕ)
δ) Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (μπορεί να συγχωνευθεί στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης)
ε) Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (μπορεί να συγχωνευθεί με το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης, ΕΚΑ).

Όργιο σπατάλης στην Ψυχική Υγείας

Εξάλλου, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας, κυρία Φώφη Γεννηματά, σημαντικά οικονομικά οφέλη απέδωσαν η αξιολόγηση και ο έλεγχος των δομών που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο της Ψυχικής Υγείας. Ειδικότερα, εξοικονομήθηκαν περί τα 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας σε ό,τι αφορά το περασμένο έτος. Για το εν λόγω πρόγραμμα είχαν ζητηθεί 17 εκατομμύρια από τους διαχειριστές των ιδιωτικών δομών αποασυλοποίησης, ωστόσο από τον απολογισμό προέκυψε ότι η χρηματοδότησή τους υπερκαλυπτόταν με το ποσό των 7 εκατ. Ευρώ. Η υφυπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για κακοδιαχείριση ή σπατάλες.

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος προμηθειών στο ΕΣΥ

Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί ανά νοσοκομείο, λειτουργία Παρατηρητηρίου σύγκρισης τιμών και διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών για υλικά υψηλού κόστους είναι οι τρεις νέες ρυθμίσεις του νέου νομικού πλαισίου υπό το οποίο θα διεξάγονται πλέον οι προμήθειες των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας. Οι αλλαγές περιλήφθηκαν με τη μορφή τροπολογιών –και όχι διατάξεων- σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή με τίτλο «Εγγυήσεις για την Εργασιακή Ασφάλεια και άλλες διατάξεις», λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα που έχει η ρύθμιση του συστήματος προμηθειών, σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Στην πρόταση τροποποίησης προβλέπεται η διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισμών για τα νοσοκομεία και τους φορείς (εφόσον οι τεχνικές προδιαγραφές είναι ενιαίες και το κόστος των υλικών υψηλό) με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα, εισάγεται η δημιουργία βάσης δεδομένων (Παρατηρητήριο Τιμών), που θα δίνει την δυνατότητα σύγκρισης των τιμών με τιμές αντίστοιχων προϊόντων χωρών της Ε.Ε. για την αποφυγή υπερκοστολόγησης των ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων.
Κατ' εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης ενιαίων διαγωνισμών στις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαπραγματευτικής δυνατότητας σε σχέση με αυτή των νοσοκομείων.
Τέλος, προβλέπεται η εφαρμογή ειδικής νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών με βάση τη δραστική τους ουσία που θα επιφέρει στο ΕΣΥ εξοικονόμηση δαπανών.
Επίσης, θεσπίζεται υποχρέωση όλων των ιδιωτικών κλινικών για τη λειτουργία φαρμακείων καθώς και για τη χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στους νοσηλευόμενους τους κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Αρχική σελίδα
πηγη


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 11:34:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam