Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΛΛΑΔΑ (https://www.lateam.gr/forum/f21/)
-   -   Μελάνωμα: η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές (https://www.lateam.gr/forum/f21/melanoma-i-egkairi-diagnosi-swzei-zoes-33391/)

geodon 14-05-2009 16:11:

Μελάνωμα: η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές
 
http://img526.imageshack.us/img526/6386/syggros.jpg

Μπορεί η ηλιοθεραπεία να έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, όμως οι επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με την τρύπα του όζοντος μπορεί να είναι δραματικές για την υγεία μας. Μόνο στην Ευρώπη καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 60.000 νέα κρούσματα μελανώματος και 15.000 θάνατοι από τη νόσο ενώ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τη χώρα μας.Το κακόηθες μελάνωμα είναι μία επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου. Η εμφάνιση του μελανώματος, όπως και των άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος, οφείλεται τόσο στις ακτίνες UVA όσο και στις UVB. Παλιότερα τα αντιηλιακά είχαν βαθμό προστασίας μόνο για τις UVB, όμως τα τελευταία χρόνια οι αντιηλιακοί δείκτες αφορούν και τις UVA και τις UVB.

Οι UVB είναι υπεύθυνες για την ερυθρότητα ενώ οι UVA είναι αυτές που ευθύνονται για τις χρόνιες βλάβες δηλαδή για τον καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα και ακόμη για τις ρυτίδες και τη φωτογήρανση.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης


Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία επικίνδυνη ασθένεια, είναι ενθαρρυντικό ότι αν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί.

Η δερματολόγος- αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Λία Παπαθανάκου σημειώνει: «Ένα μελάνωμα σταδίου 1 μπορεί να έχει ίαση σε ποσοστό 95%. Στο μελάνωμα σταδίου 2 ή 3 η 5ετής επιβίωση μπορεί να πέσει στο 50 % ή στο 30%. Επομένως η πρόληψη όχι μόνο είναι σημαντική αλλά μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.»

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ποιοι είναι όμως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν μελάνωμα; Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανήκουν:

1. άτομα που έχουν πολύ ανοιχτό φωτότυπο (ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά, φακίδες) και συνήθως με την παραμικρή έκθεση στον ήλιο παθαίνουν εγκαύματα

2. όσοι έχουν περισσότερους από 50 σπίλους (ελιές)

3. όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος , αφού φαίνεται ότι παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα (συγκεκριμένα το μελάνωμα οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου p 18)

4. όσοι έχουν πάθει έγκαυμα στο παρελθόν (όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όπως θεωρούσαν οι επιστήμονες πριν από 10 χρόνια αλλά και μετά τα 20-25 έτη)

5. τα παιδιά

6. άτομα που πάσχουν από ορισμένα νοσήματα, που κάνουν πιο ευαίσθητο το δέρμα ή που παίρνουν φάρμακα, τα οποία δημιουργούν φωτοευαισθησία (π.χ. αντιαρρυθμικά φάρμακα , αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά)

Μέτρα προστασίας


Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Οι ειδικοί συνιστούν να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας:

1.Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιούμε αντιηλιακό όλο το χρόνο (είναι λάθος να θεωρούμε ότι η χρήση του αντιηλιακού πρέπει να γίνεται μόνο την ώρα της ηλιοθεραπείας)

2. Ειδικά το διάστημα από τις 12:00 έως τις 15:00 αποφεύγουμε όχι μόνο να κάνουμε ηλιοθεραπεία αλλά και να κολυμπάμε στη θάλασσα, γιατί είναι μεγαλύτερη η ένταση των ακτίνων UVA και UVB *Όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία εφαρμόζουμε αντιηλιακό, το οποίο ανανεώνουμε κάθε 3 ώρες (ο δείκτης δεν πρέπει να είναι κάτω από 15)

3. προστατεύουμε τα παιδιά από τα εγκαύματα, φροντίζοντας να φοράνε πάντα αντιηλιακό και ανοιχτόχρωμα ρούχα όταν εκτίθενται στον ήλιο

4. φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου, που προστατεύουν πέρα από τα μάτια και την περιοχή γύρω από τα μάτια

«Είναι γνωστό ότι το «πόδι της χήνας», δηλαδή οι ρυτίδες που δημιουργούνται στην περιοχή γύρω από τα μάτια έχουν να κάνουν και με το κλείσιμο των ματιών που γίνεται στην προσπάθεια να αποφύγουμε τον ήλιο», δηλώνει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Λία Παπαθανάκου . «Οπότε πέρα από την προστασία του κερατοειδούς (που είναι σημαντική γιατί και στον κερατοειδή μπορεί να έχουμε εμφάνιση μελανώματος, όχι μόνο στο δέρμα) έχουμε και την προστασία του δέρματος.»

5. κάνουμε τακτική αυτοεξέταση των σπίλων

«Καλό είναι όσοι έχουν σπίλους να αυτοεξετάζονται στην αρχή της άνοιξης και στο τέλος του φθινοπώρου, οπότε έχουν δεχτεί όλη την ακτινοβολία στη διάρκεια του καλοκαιριού και να παρατηρούν την αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα των σπίλων» επισημαίνει η κ. Λία Παπαθανάκου.

«Επίσης αν υπάρχει φαγούρα ή αιμορραγική διάθεση γύρω από το σπίλο, χρειάζεται προσοχή, γιατί πρόκειται για σημάδια που προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας. Άρα σημαντική πριν την εξέταση από το γιατρό είναι η αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται απαραίτητα 2 φορές το χρόνο. Η αυτοεξέταση είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία όταν στο παρελθόν παρουσίασε μελάνωμα κάποιο μέλος της οικογένειας.»

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος


Η εβδομάδα που διανύουμε έχει καθιερωθεί ως Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν εξετάσεις από δερματολόγους σε νοσοκομεία αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες στις τηλεφωνικές γραμμές της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας και να ενημερώνονται για το ποιοι γιατροί συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση στον αυτοέλεγχο και στην ηλιοπροστασία με τη χρήση των αντιηλιακών, που δεν πρέπει να θεωρούνται καλλυντικά αλλά προϊόντα υγείας.

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου είναι ικανοποιητική, κάτι που αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η ενημέρωση και η πρόληψη στην προστασία της υγείας μας.


Πηγή : cosmo.gr


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:40:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam