Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Μεσάζοντες και «βαφτιστές» θάβουν τη γεωργία

This is a discussion on Μεσάζοντες και «βαφτιστές» θάβουν τη γεωργία within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: «Δεν πάει άλλο με τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων. Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι» Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ « Το ζήτημα δεν είναι ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 30-10-2007, 22:38:   #1
Dj AL
Music Leader
 
Το avatar του χρήστη Dj AL
 
Εγγραφή: Aug 2007
Περιοχή: Almyros, Greece
Μηνύματα: 229
Thanks: 16
Thanked 135 Times in 34 Posts
My Mood:
Dj AL is on a distinguished roadDj AL is on a distinguished road
Προεπιλογή Μεσάζοντες και «βαφτιστές» θάβουν τη γεωργία

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: «Δεν πάει άλλο με τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων. Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Το ζήτημα δεν είναι να μην εισάγουμε μήλα από την Κίνα ή από άλλες χώρες. Το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρουμε να εξάγουμε ελληνικά μήλα όταν αυτά αφθονούν».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτοπαραγωγών της χώρας, η ελληνική παραγωγή είναι ανθηρή, διαθέτουμε πολλά και καλής ποιότητας προϊόντα, πολλά από τα οποία εξάγονται και εξασφαλίζουν καλό εισόδημα στους οργανωμένους παραγωγούς, όμως το ζητούμενο είναι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στις συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.

Τα πλεονεκτήματα

Η πιστοποίηση και η τυποποίηση των ελληνικών προϊόντων, οι μεγάλες μονάδες διακίνησης και κυρίως η ενημέρωση του Ελληνα καταναλωτή για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτοπαραγωγής μέσα από ειδικούς μηχανισμούς προβολής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορούν να αποτελέσουν το αντίβαρο για να μειωθεί το έλλειμμα των 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο παρουσιάζει η χώρα μας στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων.

«Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι η παράνομη ελληνοποίησή τους από άλλες χώρες, είτε της Ε.Ε είτε από τρίτες χώρες», υπογραμμίζει ο Νίκος Μπιρλιράκης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης.

«Για να μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα χρειάζονται δύο σχέδια που πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα, η νομοθεσία και η τυποποίηση, η ιχνηλασιμότητα ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος γι' αυτό που αγοράζει. Αντί να λέει "δεν παίρνω το εισαγόμενο", να λέει "παίρνω σίγουρα το ρεθυμνιώτικο, που ξέρω από πού προέρχεται". Εμείς εδώ σχεδιάζουμε να κάνουμε μια μονάδα αξιοποίησης του αιγοπρόβειου κρέατος, μιας και έχουμε ήδη μονάδα αξιοποίησης του γάλακτος. Το τελικό προϊόν θα είναι συσκευασμένο και ο καταναλωτής θα μπορεί με τον κωδικό που έχει επάνω να μάθει και ποιος αγρότης το παρήγαγε. Αυτό, η πιστοποίησή τους πρέπει να γίνει σε όλα τα προϊόντα στην Ελλάδα. Ετσι θα κυριαρχήσουν στην ντόπια και στις υπόλοιπες αγορές. Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα στη διακίνηση των προϊόντων, κυρίως των λαχανικών και των φρούτων, είναι οι ενδιάμεσοι, μεταξύ παραγωγού και λιανεμπόρου. Εχουμε πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολύ μεγάλο άνοιγμα ψαλίδας στις τιμές. Η ντομάτα, για παράδειγμα, ξεκινά από την Κρήτη 20 λεπτά και φτάνει στον καταναλωτή έως και ένα ευρώ».

Ο ίδιος τονίζει ότι σχετικά με τη διάθεση των προϊόντων τίθεται και ένα άλλο ζήτημα, που είναι ο χρόνος παραγωγής. «Για παράδειγμα, τα μήλα που εισάγουμε από τη Χιλή τον Μάιο είναι φρέσκα και εκτός ανταγωνισμού με τα δικά μας που έχουν περισυλλεγεί από τον Οκτώβριο. Το ζήτημα είναι να πάμε στις αγορές του εξωτερικού όταν εμείς έχουμε πλεονεκτήματα για το συγκεκριμένο προϊόν, δηλαδή να εξάγουμε το φθινόπωρο μήλα».

Παραγωγός από τη Μεσσηνία ο Δημήτρης Δήμητρας παρατηρεί: «Εμείς εδώ παράγουμε σταφίδα και ελαιόλαδο. Τη σταφίδα μας την αγοράζουν οι έμποροι και η Ενωση 40 λεπτά και την πουλάνε 2,60. Το λάδι, έξτρα παρθένο, μας το αγοράζουν 2,80. Το πόσο το πληρώνει ο καταναλωτής στην Αθήνα δεν το ξέρω. Ξέρω πως αυτοί που κερδίζουν είναι οι μεσάζοντες. Το κράτος ας ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για να πιάσει αυτή τη γάγγραινα που λέγεται μεσάζοντας».

«Η εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό κάνει μεγάλη ζημιά στον Ελληνα παραγωγό χωρίς να προσφέρει τίποτε στον Ελληνα καταναλωτή», εκτιμά ο Νίκος Προκοβάκης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας.

«Κάποιοι επιτήδειοι εισάγουν προϊόντα και τα βαφτίζουν ελληνικά, και αυτό γίνεται κυρίως στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Οταν εισάγουμε πορτοκάλια ή λεμόνια, αντί να λέμε ότι είναι Τουρκίας, τα παρουσιάζουμε ως ...Κορινθίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να τα πληρώνει σε ακριβότερη τιμή. Εδώ η ζημιά είναι διπλή, και από την πλευρά του παραγωγού και από την πλευρά του καταναλωτή. Το ίδιο γίνεται και με τα εισαγόμενα κρέατα. Δεν βαφτίζουν ελληνικά τα ρουμανικά αρνιά το Πάσχα; Αυτό είναι ένα γεγονός. Πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου πάταξης της κερδοσκοπίας, αυτό το ζητάμε εδώ και είκοσι χρόνια. Μόνο έτσι το ελληνικό προϊόν θα βρει την πραγματική του αξία».

Τα βιολογικά

Τι συμβαίνει όμως με τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα; «Υπάρχει έλλειψη στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτη η εισαγωγή ομοειδών», σημειώνει ο Μιχάλης Κουλουρούδης, μέλος στο Δ.Σ. της «ΔΗΩ», του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.

«Αντίστοιχα προβλήματα που παρατηρούνται στη συμβατική αγορά έχουμε και στην αγορά των βιολογικών. Εδώ τα προβλήματα είναι πιο οξυμένα από την άποψη εξεύρεσης προϊόντων, καθώς παρατηρείται μεγαλύτερη έλλειψη. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη ζήτηση από την προσφορά των παραγομένων στην Ελλάδα βιολογικών προϊόντων. Αυτήν την εποχή, για παράδειγμα, που ακόμη κυκλοφορούν αχλάδια και μήλα εισαγωγής, παρότι υπάρχουν ελληνικά, δεν καλύπτεται η ζήτηση. Ελλείψεις αυτό τον καιρό έχουμε και σε καρότα, πατάτες, κουνουπίδια, μπρόκολα, εισαγόμενα βιολογικά που είναι πολύ ακριβότερα. Τα μήλα τα ελληνικά είναι στην ίδια τιμή με τα εισαγόμενα, γύρω στο 1,80 ευρώ πωλούνται από τους χονδρεμπόρους, οι πατάτες έχουν 1,10 όσο και οι ξένες, τα καρότα τα ελληνικά 1,45 και τα εισαγόμενα 0,90. Σε κάποια προϊόντα, όπως είναι τα όσπρια, εξαιρουμένων των φασολιών, δεν παρατηρείται έλλειψη. Στα άλλα ελληνικά βιολογικά -φακές, φάβα- δεν έχουμε απόθεμα. Για όλα αυτά χρειάζεται να οργανωθεί το κομμάτι της παραγωγής. Εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης πρέπει να βοηθήσουν και οι οργανώσεις των παραγωγών».

Ιδιοπαραγωγός βιολογικών προϊόντων από τον Μαραθώνα Αττικής, η Γιώτα Χρυσούλα, μάς λέει: «Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος γύρω από τα προϊόντα που διακινούνται στις αγορές και ακόμη πιο πολύ για τα ελληνικά βιολογικά, τα οποία δεν είναι επιβλαβή στην υγεία του. Εχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί ένας φορέας για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, να μάθει ο κόσμος τι πουλάμε και πού τα διαθέτουμε. Τα εισαγόμενα βιολογικά είναι από φορείς που ελέγχονται, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτά. Εάν είναι πιστοποιημένα από φερέγγυο οργανισμό, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αλλωστε η χώρα μας δεν παράγει πολλά βιολογικά. Φέρνουμε [align=right:219b66a3c6]πατάτες από Ολλανδία, μπρόκολα και καρότα από Ιταλία, εξωτικά φρούτα».ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/10/2007[/align:219b66a3c6]
Ο χρήστης Dj AL δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Φυσικό αέριο στην Ελλάδα χωρίς Τούρκους ''μεσάζοντες'' geodon ΕΛΛΑΔΑ 0 03-02-2011 02:22:
Ευρωβαρόμετρο για γεωργία- Ελλάδα LATEAM RSS NEWS 0 30-03-2010 15:52:
Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γεωργία LATEAM RSS NEWS 0 14-08-2008 13:23:
Καταστροφές στη γεωργία από το χαλάζι geodon ΕΛΛΑΔΑ 0 10-06-2008 13:52:
Ανοργανωσιά και μεσάζοντες Dj AL ΕΛΛΑΔΑ 0 30-10-2007 06:57:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 05:15:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam