Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ

This is a discussion on ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Σε περιοχή βορειότερα από εκείνη που μέχρι πρόσφατα μελετούσε -όπου σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός της Μεθώνης και στη συνέχεια καταγράφηκε ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 05-03-2008, 04:11:   #1
kouklitsa
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη kouklitsa
 
Εγγραφή: Feb 2008
Περιοχή: somewhere in the Universe...
Μηνύματα: 138
Thanks: 20
Thanked 41 Times in 23 Posts
My Mood:
kouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished roadkouklitsa is on a distinguished road
Προεπιλογή ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ

Σε περιοχή βορειότερα από εκείνη που μέχρι πρόσφατα μελετούσε -όπου σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός της Μεθώνης και στη συνέχεια καταγράφηκε η σεισμική ακολουθία- εστιάζει τώρα την προσοχή της η ομάδα ΒΑΝ.

Σε 8σέλιδη, νέα έκθεση που αναρτήθηκε την περασμένη Δευτέρα (είχε σταλεί από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου), στη βάση δεδομένων «Statistical Μechanics» του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell, αναφέρεται η αντιστοιχία προηγούμενων μελετών με πρόσφατα σεισμικά γεγονότα, μια νέα μέθοδος ανάλυσης των ηλεκτρικών σημάτων SES, αλλά -κυρίως- αναγγέλλεται μια νέα περιοχή που «μελετάται» αυτές τις ημέρες.

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ
Συγκεκριμένα, στη σελίδα 4 της νέας έκθεσης, παράγραφο D, με υπότιτλο: «Η περίπτωση της δραστηριότητας SES της 9ης Φεβρουαρίου 2008», αναφέρεται: «Η σεισμικότητα μελετάται αυτή την περίοδο σε Ν38.6 37.5 Ε23.3 20,0. Αυτή η έρευνα είναι ακόμα υπό εξέλιξη».

Πρόκειται για την πάγια διατύπωση της ομάδας ΒΑΝ, που στις εκθέσεις της διατυπώνει τις εκτιμήσεις της -αναφέροντας γεωγραφικές συντεταγμένες, με βάση τις καταγραφές των SES- για επικείμενο σεισμό, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας πάντα τον όρο «μελετάται η περιοχή».

Οι συντεταγμένες ορίζουν έναν γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνει μέρος της Νότιας Στερεάς, μέρος της Βόρειας Πελοποννήσου, Νότια Επτάνησα και Κορινθιακό κόλπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πεδίο μελέτης, περιλαμβάνεται και η περιοχή που ήδη έδωσε τους λεγόμενους «δίδυμους» σεισμούς, της 4ης Φεβρουαρίου στη Χαλανδρίτσα Αχαϊας.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΕΘΩΝΗ
Οι σεισμολόγοι του ΒΑΝ αναφέρουν ότι «μελετούν» τη νέα περιοχή, καθώς έχουν ήδη SES, με κυριότερα αυτά από τον σταθμό μέτρησης σημάτων της Πάτρας (09 Φεβρουαρίου) που σαφώς, όπως προκύπτει από την έκθεση, δεν συσχετίζονται με τον σεισμό της Μεθώνης ούτε με τους μετασεισμούς από το ίδιο επίκεντρο.

Στην ίδια μελέτη αναλύονται οι περιπτώσεις των προηγούμενων SES της 7ης Νοεμβρίου 2007 και της 10ης Ιανουαρίου 2008 από τον Σταθμό Πάτρας, της 14ης Ιανουαρίου από τον Σταθμό Πύργου και η σχέση τους με τους πρόσφατους μεγάλους σεισμούς, δηλαδή η αντιστοιχία των καταγραφών SES με τα στοιχεία επαλήθευσης της πρόβλεψης. Καταγράφεται επίσης λεπτομερώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχώς.

Στη νέα της έκθεση η ομάδα ΒΑΝ δίνει τις γεωγραφικές συντεταγμένες της περιοχής που μελετάται, για νέο σεισμό: «Δ. Η περίπτωση της δραστηριότητας SES της 9ης Φεβρ. 2008. Η σεισμικότητα μελετάται αυτή την περίοδο στο Ν38.6 37.5 Ε23.3 20,0. Αυτή η έρευνα είναι ακόμα υπό εξέλιξη». Την έκθεση υπογράφουν οι Ν.Β. Σαρλής, Ε.Σ. Σκορδάς, Μ.Σ. Λαζαρίδου και Π.Α. Βαρώτσος και είναι αναρτημένη στη βάση δεδομένων «Statistical mechanics» του «Cornell».

Παν. Βαρώτσος: «Δεν έχουμε σχέση με όσα ακούγονται για την Πάρνηθα»

Είναι απόλυτα σαφές ότι η μελέτη γνωστών σεισμογενών περιοχών δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με τη φημολογία των τελευταίων ημερών, για επικείμενο σεισμό στην Αθήνα.

Θέλοντας να διαψεύσει κατηγορηματικά οποιοδήποτε υπονοούμενο σχετικά με πιθανές προγνώσεις της ομάδας ΒΑΝ, ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Βαρώτσος, απέστειλε στον Τύπο γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με φήμες για επερχόμενο μεγάλο σεισμό στην Πάρνηθα, που έχουν προκαλέσει ανησυχία στον πληθυσμό».

ΚΑΜΙΑ ΈΝΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΠΑΡΝΗΘΑ
Πέραν αυτού, είναι ίσως από τις λίγες φορές που όλοι οι σεισμολόγοι συμφωνούν και καθιστούν σαφές ότι αν πρέπει να αναμένουμε κάποιον σεισμό, από τους πολλούς που στατιστικά καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, αυτός σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με την Πάρνηθα, αφού δεν υπάρχει καμιά ένδειξη.

Μεταξύ των σεισμολόγων ωστόσο, το θέμα που έντονα συζητείται τις τελευταίες ημέρες είναι ο πανικός που δημιουργεί η άγνοια και κυρίως η έλλειψη προληπτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού όποτε και αν έρθει.

Ειδικά στις γνωστές σεισμογενείς περιοχές, θα πρέπει πάγια να υπάρχει ετοιμότητα για επερχόμενους σεισμούς, που προϋποθέτει εκπαιδευμένους φορείς και πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, κατά κύριο λόγο, ο έλεγχος αντοχής παλιών κτιρίων, σχολείων, κατοικιών και οι αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, για κάθε νεοαναγειρόμενη οικοδομή.

Η ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ SΕS

Στη νέα έκθεσή της, η ομάδα ΒΑΝ αναφέρεται κυρίως σε μια νέα τεχνική ανάλυσης των SES και πώς μπορεί να προσεγγίζεται με περισσότερη ακρίβεια η χρονική στιγμή εκδήλωσης ενός αναμενόμενου σεισμού, που συνήθως είναι θέμα εβδομάδων από την ημέρα καταγραφής του σήματος.

Δείχνει δηλαδή πως έχουν αναλυθεί πλήθος μετρήσεων και στοιχεία προηγούμενων μελετών, τόσο πριν από την εκδήλωση του σεισμού όσο και μετά.

Μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμών, με πλήθος από μαθηματικούς τύπους, άξονες και όρους όπως «μέση διασπορά φυσικού χρόνου» κ.ά., συσχετίζουν και ομαδοποιούν σεισμικά φαινόμενα ώστε να κατανοήσουν ποιος σεισμός που ήδη γνωρίζουμε τα στοιχεία του ανήκει σε κοινή κατηγορία με επερχόμενο σεισμό, τα χαρακτηριστικά του οποίου διαφαίνονται ίδια.

πηγή: 01/03/08 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ (jkritikos@pegasus.gr) ethnos.gr
Ο χρήστης kouklitsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Πρόβλεψη γοητευτικής φωνής για τους άντρες LATEAM RSS NEWS 0 22-10-2010 11:29:
Πρόβλεψη σεισμών από το διάστημα Smell ΕΛΛΑΔΑ 0 04-06-2010 09:15:
Πρόβλεψη καρδιαγγειακού νοσήματος με εξετάσεις προγνωστικής γονιδιωματικής LATEAM RSS NEWS 0 01-06-2009 13:09:
Μήνυσαν τη μετεωρολογική υπηρεσία για λανθασμένη πρόβλεψη Κατερίνα ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ 0 16-07-2008 13:53:
Πρόβλεψη στο πενταετές πρόγραμμα σχολικής στέγης της ΝΑΜ cRc ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 1 06-11-2007 12:48:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:04:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam