Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

ο εργαζόμενος κόσμος ζει σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας

This is a discussion on ο εργαζόμενος κόσμος ζει σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Αναμφίβολα ο εργαζόμενος κόσμος ζει σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας που επιδεινώνει με γρήγορους ρυθμούς τη φτώχεια και την ανέχεια στις ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 29-06-2008, 19:54:   #1
Κων/νος
ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ
 
Το avatar του χρήστη Κων/νος
 
Εγγραφή: Mar 2008
Περιοχή: ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ 103 Μαγνησία
Μηνύματα: 347
Thanks: 0
Thanked 100 Times in 68 Posts
My Mood:
Κων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished road
Question ο εργαζόμενος κόσμος ζει σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας

Αναμφίβολα ο εργαζόμενος κόσμος ζει σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας που επιδεινώνει με γρήγορους ρυθμούς τη φτώχεια και την ανέχεια στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Οι ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας που σαρώνει και εξανεμίζει το εισόδημα του κόσμου της δουλειάς.
Ακόμα και τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης αδυνατούν να κρύψουν το μέγεθος της ακρίβειας, όπου σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, οι τιμές βασικών προϊόντων νοικοκυριού στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών έχουν ανατιμηθεί 3-4 φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό που τρέχει σχεδόν από τις αρχές του χρόνου στο 4,5%. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί και παγιωθεί ένα κλίμα ανατιμήσεων της τάξης του 8% με 10% ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών μαζών όλο και πιο δύσκολες, αδυνατώντας να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν σημειωθεί στα γιαούρτια (2% έως 50%), στα είδη καθαριότητας χώρων (3% έως 33%), στα αλεύρια (14% έως 27%), στις σοκολάτες (22% έως 25%), στα ζυμαρικά (9% έως 24%), στα δημητριακά (5% έως 22%), στα αλλαντικά (6% έως 18%), στα τυριά (18%), στα γλυκίσματα (16%), στις κονσέρβες ντομάτας (13%), στα αναψυκτικά και στο ελαιόλαδο (8%), στο γάλα και στα πουλερικά (7%) και σε άλλα είδη.
Βέβαια, η έκρηξη της ακρίβειας επεκτείνεται σε όλα τα βασικά αγαθά, στα λαχανικά, στα φρούτα, στην ένδυση και την υπόδηση, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα από το καλοκαίρι του 2007 έως τον Ιούλη του 2008 θα έχει αυξηθεί κατά 20%. Επίσης μεγάλες είναι και οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Με δυο λόγια οι κατακόρυφες αυξήσεις έχουν αγκαλιάσει το σύνολο των ειδών ευρείας λαϊκής κατανάλωσης και ενδεικτικό στοιχείο της δεινής θέσης που βρίσκονται ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά είναι η τεράστια αύξηση του δανεισμού που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Μια εξέλιξη που έχει οδηγήσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε υπερχρέωση, έτσι αδυνατούν όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις δόσεις του δανείου το οποίο καταβροχθίζει σημαντικό μέρος του μισθού τους.
Οπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, στα νοικοκυριά που χρωστούσαν στις τράπεζες το 2005 το 34,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας, τώρα αναλογεί ποσοστό που είχε φτάσει στο 45% στο τέλος του 2007. Αποκαλυπτικό του μεγέθους του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι το ποσό που χρωστάει κατά μέσον όρο ο κάθε Ελληνας άνω των 18 ετών, από 19.665 ευρώ που ήταν το 2005 έχει εκτιναχθεί σήμερα στα 29.979 ευρώ. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια, καθώς το μέσο ποσό έφτασε στα 10.462 ευρώ από 6.552 ευρώ που ήταν το 2005.
Σε όλα τα παραπάνω που ενδεικτικά αναφέρθηκαν, έχει οδηγήσει η μακρόχρονη πολιτική λιτότητας που έχουν επιβάλει στο λαό οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Και καθημερινά η πολιτική της λιτότητας, χθες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σήμερα από αυτές της ΝΔ, γίνεται όλο και πιο άγρια και είναι βέβαιο πως αυτά που έρχονται θα είναι πολύ χειρότερα για τη διαβίωση του εργαζόμενου λαού.
Κοντά στα 25 χρόνια, οι μισθοί και το μεροκάματο, καθώς και οι συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς, μειώνονται κάθε χρόνο ως προς την πραγματική τους αξία. Οι αυξήσεις που δίνονται είναι πάντα χαμηλότερες του πληθωρισμού, δηλαδή το κόστος της ζωής αυξάνεται περισσότερο από το εισόδημα των εργαζόμενων και συνταξιούχων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μάλιστα σε πλανητικό επίπεδο. Μάλιστα για τους εργαζόμενους των εξαρτημένων χωρών από τον ιμπεριαλισμό τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ολοφάνερα το βλέπουμε και στη χώρα μας. Ο πληθωρισμός είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα το τελευταίο διάστημα καλπάζει και ενδέχεται σύντομα να ξεπεράσει το 5%, από 4,5% που είναι τώρα και μιλάμε για τον επίσημο. Αυτόν που διαμορφώνεται από τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες του κράτους με σκοπό να μην αποτυπώνει την πραγματική ακρίβεια.
Πρόσφατα είδαν τη δημοσιότητα συμπεράσματα ότι σε πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης που αποτελούν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, οι τιμές στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερες από χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.λπ. Ενώ η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων βρίσκεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Η έκρηξη λοιπόν της ακρίβειας και τα αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων σε όλα τα είδη βασικών αγαθών, αλλά και το πάγωμα των μισθών, η ανεργία και η υποαπασχόληση, επιβεβαιώνουν τη δεινή θέση που βρίσκονται οι εργαζόμενες μάζες της χώρας μας. Οι αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου δεν πρόκειται να σταματήσουν, το ίδιο και οι υπηρεσίες που του προσφέρει η κυβέρνηση και όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό, και αύριο θα οξυνθούν τα λαϊκά προβλήματα περισσότερο, αν δεν προβάλουν οι εργαζόμενοι την αντίστασή τους. Και αυτή ακριβώς οφείλουν να οργανώσουν από κοινού όλες εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, όλοι οι πρωτοπόροι αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Οι πρόσφατες συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν και τη διάθεση και τη δύναμη να αντισταθούν, δεν έχουν όμως τα όργανα εκείνα που θα οργανώσουν την αντίστασή τους. Να ένα σπουδαίο καθήκον που έχουν μπροστά τους όσοι κατανοούν τις ανάγκες των εργαζόμενων και τις απαιτήσεις της πάλης τους. Οι στόχοι πάλης ενάντια στη λιτότητα και την ακρίβεια περνάει μέσα από την πάλη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που θέλουν να υπηρετήσουν τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλου του κόσμου της δουλειάς και του μόχθου.
Ο χρήστης Κων/νος δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Στη Μ.Ε.Θ. του Πανεπ. Νοσοκομείου Ηρακλείου ένας εργαζόμενος από έκρηξη σε πυρηνελαιουργείο LATEAM RSS NEWS 0 21-12-2009 11:24:
Σκληρά εργαζόμενος λαός οι Έλληνες LATEAM RSS NEWS 0 05-11-2009 17:30:
Δύο νέες Υπηρεσίες για έλεγχο της ακρίβειας Κων/νος ΕΛΛΑΔΑ 0 26-06-2008 20:12:
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας LATEAM RSS NEWS 0 26-06-2008 16:40:
Συνεδριάζει για το θέμα της ακρίβειας η κυβερνητική επιτροπή LATEAM RSS NEWS 0 17-06-2008 06:42:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 10:01:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam