Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση.

This is a discussion on Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση. within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη. Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν αύριο και θα ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 21-02-2007, 22:21:   #1
aggelos_a
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη aggelos_a
 
Εγγραφή: Nov 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 1.192
Thanks: 13
Thanked 26 Times in 10 Posts
My Mood:
aggelos_a is on a distinguished roadaggelos_a is on a distinguished roadaggelos_a is on a distinguished road
Προεπιλογή Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση.

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη. Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν αύριο και θα επαναληφθούν στις 27 του Μαρτίου, με απόντες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, που δήλωσαν πως δεν θα μετάσχουν.

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν 180 θετικές ψήφοι για την αναθεώρηση έστω και ενός άρθρου, με αποτέλεσμα να μετατίθεται για την Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές, το βάρος της συγκέντρωσης των 180 ψήφων. Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, «έτοιμο να ενσωματώσει προτάσεις που προέρχονται απΆ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου».

«Θεωρούμε ότι μετά και από την επιλογή του ΠΑΣΟΚ της φυγής, της παραίτησης και της υπονόμευσης της κορυφαίας αυτής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η ενίσχυση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, αποτελεί το μονόδρομο για να φτάσουμε στο αίσιο πέρας» ανέφερε ο κος Παναγιωτόπουλος.

Ριζικά διαφορετική υπήρξε η προσέγγιση του ΚΚΕ, το οποίο υποστήριξε πως η αναθεώρηση κινείται «σε οπισθοδρομική κατεύθυνση». Ο βουλευτής του, ¶γγελος Τζέκης, υποστήριξε πως το Σύνταγμα χρειάζεται «ριζική αναθεώρηση, που προαπαιτεί ωστόσο αλλαγή συσχετισμού σε πολιτικό επίπεδο και εκλογική αποδυνάμωση των κομμάτων του δικομματισμού».

Αντίστοιχα και ο ειδικός αγορητής του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημείωσε στην ομιλία του ότι «σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της πολιτείας, η κυβέρνηση προκαλεί κλίμα αντιδικίας, ενώ ρητορεύει για συναίνεση. Πρώτα διαμορφώνει συνθήκες κρίσης και μετά ενοχοποιεί όσους διαμαρτύρονται για την αναστάτωση που προκαλεί ο επιθετικός κυβερνητισμός».

Κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα συζήτησης των προτάσεων αναθεώρησης, κορυφαίο ζήτημα αναδείχθηκε η πρόταση για μετεξέλιξη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου σε Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα επιλαμβάνεται των όποιων αμφισβητήσεων της συνταγματικότητας των νόμων.

Η Νέα Δημοκρατία εισάγει την εν λόγω πρόταση, επικαλούμενη την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας διευκρίνισης της συνταγματικότητας των νόμων, χωρίς να καταργείται κατΆ αρχάς η δυνατότητα διατύπωσης γνώμης από τα κατώτερα δικαστήρια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο, ενέταξαν την πρόταση αυτή, στην επιδίωξη της κυβέρνησης «να υποτάξει ακόμα περισσότερο την δικαστική εξουσία στην εκτελεστική» - καθώς συνοδεύεται και με άλλες ρυθμίσεις, όπως η σύσταση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ταχεία εκδίκαση των διαφορών σχετικά με τις συμβάσεις του Δημοσίου.

«Από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κάτι κέρδισαν οι εργαζόμενοι και αυτό ενοχλεί και την κυβέρνηση - και λέει ότι, θα εκφέρουν την άποψή τους τα δικαστήρια, αλλά το ανώτατο όργανο θα φιλτράρει όλες τις αποφάσεις. Πρόκειται για ένα φιλτράρισμα που θα υπηρετεί την εκτελεστική εξουσία» παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (Συνασπισμός) τόνισε: «Το Δικαστήριο αυτό, εγκαθιδρύεται ως παρένθετο όργανο μεταξύ ανωτάτων δικαστηρίων, παρακάμπτοντας την ανεξάρτητη δομή της Δικαιοσύνης. Προσβάλλει τις βάσεις του κράτους δικαίου και τα κριτήρια θεσμικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής εμπιστοσύνης της Δικαιοσύνης».

«Πεμπτουσία της κατοχύρωσης της Δικαιοσύνης είναι η ανεξαρτησία της και η ασφάλεια δικαίου» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. «Είναι δυνατόν να φτάνουμε να περιμένουμε μέχρι και δέκα χρόνια για να κριθεί η συνταγματικότητα ενός νόμου; Δεν καταλαβαίνουμε ότι πλήττονται εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη και ότι το θέμα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να λύνεται και όχι να σέρνεται;»

Τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση της ΝΔ για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που περιορίζει τις δυνατότητες παράκαμψης της επετηρίδας: «Λειαίνονται κάποιες οξείες γωνίες για να μην είναι προκλητική η επιλογή της ηγεσίας, αλλά το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι, αντί να γίνονται μεγάλα μακροβούτια στην επετηρίδα να γίνονται μικρότερα» παρατήρησε ο Α. Σκυλλάκος.

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέφανος Μάνος, ο οποίος υπογράμμισε πως οι προτάσεις «αποδυναμώνουν το Συμβούλιο της Επικρατείας και οδηγούν σε διόγκωση της κυβερνητικής και κομματικής εξουσίας».

«Η στάση της αντιπολίτευσης είναι ακατανόητη. Επειδή δεν δεχόμαστε την δική τους θέση, θέλουν να παραμείνει η προηγούμενη κατάσταση που είναι σαφώς χειρότερη» σχολίασε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, παρατήρησε πως «η αναθεώρηση δεν μπορεί να αναβάλλεται εξαιτίας εσωκομματικών προβλημάτων και προστριβών. Η επόμενη Βουλή, εφΆ όσον η πρότασή μας ψηφιστεί από την πλειοψηφία της παρούσης, θα είναι ούτως ή άλλως αναθεωρητική, είτε συμφωνεί σΆ αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση, είτε όχι. Δεν αντιλαμβάνομαι τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ. Εννοεί πως δεν θα σεβαστεί το Σύνταγμα?»

Την ανάγκη να μπει ένα τέρμα στην «αβεβαιότητα δικαίου» επικαλέστηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, προτείνοντας την υπερψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 24 για τη δασοπροστασία.

«Εκτός από τη δασική γη, για λόγους εθνικής οικονομίας πρέπει να προστατεύεται και η αγροτική γη» σημείωσε ο κος Μπασιάκος. «Πώς αποδέχεστε μια αγροτική γη του παρελθόντος, ακριβώς γιατί μεσολάβησε ο Εμφύλιος και κάποιες εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν, να μετατρέπεται σε δασική και να προστατεύεται εξίσου; Και ο χωροταξικός σχεδιασμός, αν δεν γίνει στην αγροτική έκταση, αν δεν γίνει στην τέως δασική έκταση, πού θα γίνει;»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, υπερασπίστηκε την πρότασή του να καταστούν ανεξάρτητες αρχές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ ανέφερε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστεί ανεξάρτητη αρχή και ο ΕΦΕΤ, «ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευλυγισία και αποτελεσματικότητα». Προανήγγειλε μάλιστα, ότι η τελευταία θα περιληφθεί και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη 4ετία.

«Οι ανεξάρτητες αρχές αναλαμβάνουν ευθύνες της κυβέρνησης, για να μην δέχονται οι κυβερνήσεις το πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις τους» απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ¶γγελος Τζέκης, ενώ ενδοιασμούς διετύπωσε και ο προεδρεύων Γιώργος Σούρλας, λέγοντας ότι πολλές φορές η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, «προστατεύει τους παρανομούντες».

Πηγή ΑΠΕ
Ο χρήστης aggelos_a δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση του ν/σ για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων LATEAM RSS NEWS 0 14-07-2010 13:12:
Στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό LATEAM RSS NEWS 0 06-07-2010 07:18:
Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το σ/ν για τον "Καλλλικράτη" LATEAM RSS NEWS 0 26-05-2010 07:10:
Στην Ολομέλεια της Βουλής ο «Καλλικράτης» LATEAM RSS NEWS 0 25-05-2010 10:18:
Η επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ απασχόλησε την Ολομέλεια της Βουλής LATEAM RSS NEWS 0 15-04-2010 20:24:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 16:07:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam