Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΛΛΑΔΑ (https://www.lateam.gr/forum/f21/)
-   -   Ομολογία διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ. (https://www.lateam.gr/forum/f21/omologia-dialusis-tis-el-4984/)

geodon 29-04-2007 00:27:

Ομολογία διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ.
 
[left:b35a8dee6b]http://img91.imageshack.us/img91/7791/917923913931ga2.jpg[/left:b35a8dee6b]
Ομολογία διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ. και χρεοκοπίας της πολιτικής και φυσικής της ηγεσίας αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των αστυνομικών, με την οποία προτείνεται η σύσταση διακομματικής επιτροπής, με σκοπό την αναδόμηση του Σώματος.

Παράλληλα, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, ύστερα από τις διαδοχικές επιθέσεις κουκουλοφόρων σε αστυνομικές υπηρεσίες, αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμα και τη μέρα που θα γίνει ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ (23 Μαϊου), αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στη συζήτηση που θα κάνει για το πρόβλημα την προσεχή Δευτέρα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας στηρίζονται στο διάβημα που είχε κάνει προς τον Βύρωνα Πολύδωρα, στις 14 Μαρτίου, στο οποίο είχαν γίνει επισημάνσεις για τα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει καθημερινά το αστυνομικό προσωπικό.

Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες η ΠΟΑΣΥ, υποστηρίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία οδηγήθηκε στη σημερινή οικτρή πραγματικότητα όχι με υπαιτιότητα των απλών αστυνομικών και τονίζει ότι λειτουργεί χωρίς ορθολογική διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων και χωρίς σύγχρονες δομές οργάνωσης και διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της.

Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΥ, η διακομματική επιτροπή που προτείνει να συσταθεί, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει να καταλήξει άμεσα σε κάποιο πόρισμα, «βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις ριζοσπαστικές εκείνες πολιτικές που χρειάζεται πλέον ο τόπος στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

«Καλούμε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την ανάταξη του αστυνομικού οργανισμού και την αναστροφή της συνεχιζόμενης απαξίωσής του», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, στην οποία επισημαίνονται τα εξής: «Βαρύτατες ευθύνες έχουν όλοι εκείνοι που εξέθεσαν την Ελληνική Αστυνομία εκτρέποντάς την από την κύρια αποστολή της, δηλαδή από τη δίωξη της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία. Βαρύτατες ευθύνες έχουν όλοι εκείνοι που επιχείρησαν, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, να επιρρίψουν το ανάθεμα στις πλάτες άλλων, ακόμα και σε μας τους συνδικαλιστές».

Ευθύνες στην πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας, για την εικόνα που παρουσιάζει το Σώμα σήμερα, επέρριψε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών, Θανάσης Κατερινόπουλος.

ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Απαγόρευση δηλώσεων διέταξε ο Αν. Δημοσχάκης...

Σύγχυση και αμηχανία επικρατεί στην ηγεσία της Αστυνομίας, που αντί να κοιτάξει να συμμαζέψει ό,τι της απέμεινε από το γόητρό της που καταρρακώθηκε από τις καταδρομικές επιθέσεις των κουκουλοφόρων μέσα στο σπίτι της, αναλώνεται σε συνεχείς συσκέψεις και προσπαθεί να κλείσει τα στόματα όσων τολμούν να διαμαρτυρηθούν για τη διάλυση που φαίνεται πως έχει συντελεστεί από τις επιλογές του Βύρωνα Πολύδωρα και της Ρηγίλλης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης απαγόρευσε σε οποιονδήποτε αστυνομικό που δεν είναι συνδικαλιστής να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης

Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι πυρ και μανία με τους στρατηγούς του και μάλιστα αρνήθηκε προχθές να δεχτεί ενημέρωση από τον αρχηγό, λέγοντας ότι γνωρίζει τα γεγονότα και να φροντίσουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Ενδεικτικό της αποδιοργάνωσης του Σώματος είναι ότι μετά την πανωλεθρία στα Εξάρχεια και ενώ μόλις είχε τελειώσει μία από τις πολλές συσκέψεις για να μελετηθεί ο τρόπος ανασύνταξης για τον «πόλεμο των μολότοφ», η Αστυνομία δέχτηκε στις 4 τα ξημερώματα χθες τη «χαριστική βολή» σε έναν ακόμα «συνήθη στόχο». Το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου.

Περίπου 20 κουκουλοφόροι εκτόξευσαν βροχή βομβών μολότοφ εναντίον του τμήματος και μιας διμοιρίας ΜΑΤ που το φύλαγε, με αποτέλεσμα να κάψουν δύο ΙΧ αυτοκίνητα πολιτών που ήταν σταθμευμένα απέξω. Η επίθεση εκδηλώθηκε μέσα από τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης και από σημείο της περίφραξης που είχε χαμηλά κάγκελα, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα που φτάνει τα 10 μέτρα.

Οι άνδρες των ΜΑΤ το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να αποκρούουν τις μολότοφ, αφού οι δράστες καλύπτονταν από το άσυλο. Αυτή η επίθεση, όμως, δεν προβλημάτισε τόσο τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. όσο η προχθεσινή στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, που αποτελεί πραγματικό «Βατερλό» των Αρχών Ασφαλείας, τόσο για τους χειρισμούς στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο κυρίως και για την πληροφόρηση που έπρεπε να υπάρχει από την Ασφάλεια και η οποία βεβαίως ήταν ανύπαρκτη.

«Είμαστε για τα μπάζα»
Τα αποτελέσματα αυτής της ανυπαρξίας είναι που εξαγρίωσαν τον κ. Πολύδωρα, ο οποίος δεν δίστασε να πει, όπως αναφέρεται σε χθεσινή εφημερίδα, «είμαστε για τα μπάζα». Αρμόδιος αξιωματικός, σχολιάζοντας αυτό το πλήγμα, ανέφερε χθες: «Πάθαμε ισχυρό ηλεκτροσόκ και τώρα είμαστε σε φάση ανάνηψης». Υπενθυμίζεται ότι οι κουκουλοφόροι παραπλάνησαν με παιδαριώδη τρόπο τις αστυνομικές υπηρεσίες, με ένα απλό τηλεφώνημα που ανέφερε ότι γίνονταν επεισόδια στην οδό Γενναδίου.

Οι αξιωματικοί του κέντρου επιχειρήσεων έδωσαν εντολή σε μια διμοιρία που προστάτευε το Τμήμα Εξαρχείων και όλες τις άλλες δυνάμεις να μεταβούν στο σημείο των δήθεν επεισοδίων, αφήνοντας το Τμήμα «γυμνό».

Τότε, πολύ απλά, 50 κουκουλοφόροι με πρωτοφανή αγριότητα έκαψαν τα πάντα με βροχή από βόμβες μολότοφ.

Εννέα αυτοκίνητα από τα οποία τα επτά του τμήματος, πέντε μοτοσικλέτες και η σκοπιά του Τμήματος, ενώ κινδύνευσε να γίνει στάχτη όλο το κτίριο. Μέσα σε δέκα λεπτά δεν είχε μείνει τίποτε όρθιο, ενώ όλη η περιοχή πέρασε εφιαλτικές στιγμές.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που ήταν στο Τμήμα είδαν τους κουκουλοφόρους να έρχονται, από τις κάμερες που υπάρχουν περιμετρικά στο κτίριο.

Βγήκαν αμέσως έξω και προσπάθησαν να τους σταματήσουν, ρίχνοντας εναντίον τους οκτώ χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, αλλά τίποτα δεν κατέστη δυνατό να ανακόψει την επέλαση. Ετσι, έκαναν το μόνο που τους απέμενε, αφού ήταν εντελώς ακάλυπτοι. Τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ευθύνες στην Ασφάλεια για τις επιθέσεις κουκουλοφόρων

Οι ευθύνες για το πλήγμα που υπέστη η ΕΛ.ΑΣ. συζητήθηκαν διεξοδικά στις απανωτές συσκέψεις, όπως επίσης και το πώς πρέπει να απαντήσει τώρα η Αστυνομία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εσωτερικές συγκρούσεις.

Αρμόδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι απόρροια των τελευταίων επιλογών στο Σώμα, σύμφωνα με τις οποίες την ευθύνη έχουν άπειροι αξιωματικοί.

Η κύρια ευθύνη φαίνεται ότι βαρύνει την Ασφάλεια, που θα έπρεπε να έχουν πληροφόρηση για τις κινήσεις των ομάδων αντιεξουσιαστών, όταν μάλιστα οι ημέρες είναι περίεργες και είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις στα γραφεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, καθώς και σε άλλους αστυνομικούς στόχους.

Ευθύνες καταλογίζονται και σε αυτούς που έδωσαν την εντολή να φύγουν οι δυνάμεις από το Τμήμα, μετά το τηλεφώνημα για δήθεν επεισόδια στη Γενναδίου, χωρίς πρώτα να ελέγξει η ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) την πληροφορία όπως όφειλε.

Αυτά τα λεπτά σημεία είναι κλασική ένδειξη έλλειψης οργάνωσης.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των Αρχών, ο κ Πολύδωρας συνέστησε ψυχραιμία και φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη να γίνουν προσεκτικές κινήσεις και να συλληφθούν άτομα μόνο με ακλόνητα στοιχεία και όχι να εκδηλωθεί μια ευρεία επιχείρηση τύπου «καθαρά Εξάρχεια» όπως τόνισαν ορισμένοι, κάτι όμως που εξακολουθεί να είναι υπό μελέτη.

Οπως δήλωσαν ανώτατοι αξιωματικοί, η προοπτική να ενισχυθούν οι σκοπιές και οι δυνάμεις φύλαξης των αστυνομικών υπηρεσιών δεν είναι λύση, γιατί, όπως λένε, δεν υπάρχουν δυνάμεις και δεν είναι σκόπιμο οι πολίτες που πηγαίνουν να εξυπηρετηθούν να νιώθουν ότι μπαίνουν σε αστυνομικά φρούρια.

Ειδικά για τις ελλείψεις σε προσωπικό λένε ότι υπάρχουν ήδη περίπου 5.000 κενά στην Αστυνομία και θα γίνουν πολύ περισσότερα μετά τη συνταξιοδότηση άλλων 1.200 που έχουν υποβάλει αίτηση.

Μία άλλη πρόταση είναι να τοποθετηθούν κάμερες περιμετρικά όλων των Τμημάτων και των άλλων υπηρεσιών, αλλά για κάτι τέτοιο απαιτείται άδεια από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι υποβλήθηκε ήδη σχετικό αίτημα.

Πηγή : ethnos.gr


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 04:55:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam