Το ούζο, το τσίπουρο και η τσικουδιά, αλλά και η κυπριακή ζιβανία είναι πλέον προστατευόμενα προϊόντα εντός της ΕΕ, αλλά και έναντι των τρίτων χωρών, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συνεδρίασε...στο Λουξεμβούργο και στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπάσιακος. Συγκεκριμένα, η κατοχύρωση των ελληνικών ποτών ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και διάφορων ελληνικών λικέρ, ως "προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων", επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά. Ειδικότερα, για το τσίπουρο κατοχυρώθηκε η συνέχιση της παραγωγής του με τους πατροπαράδοτους, κατά περιοχή, παραδοσιακούς τρόπους.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) οίνου η οποία απασχολεί από τον περασμένο Ιούνιο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο Ευ. Μπασιάκος πρότεινε στο Συμβούλιο να διατεθούν, μέσω εθνικών φακέλων, οι αναγκαίοι πόροι τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού και του ευρωπαϊκού οίνου, όσο και για τη δυναμική προώθησή τους.
Σε ό,τι αφορά τον νέο κανονισμό για τη βιολογική γεωργία, ο Ευ. Μπασιάκος, ζήτησε την αποτελεσματική προστασία των βιολογικών προϊόντων της χώρας μας από εισαγωγές παρόμοιων προϊόντων προέλευσης τρίτων χωρών. Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός απέρριψε την πρόταση για χρήση του ευρωπαϊκού βιολογικού σήματος στα εισαγόμενα, από τρίτες χώρες βιολογικά προϊόντα, ενώ υποστήριξε το συστηματικό έλεγχο των εισαγωγών, καθώς και τη συμβατότητα της παραγωγής τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να προστατευθούν οι βιοκαλλιεργητές από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να προμηθεύονται οι καταναλωτές βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Ακόμη, ο Ευ. Μπασιάκος πρότεινε να εφαρμοσθούν αυστηρά κριτήρια για την παραγωγή και σήμανση των μεταποιημένων προϊόντων του τομέα.