Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο τοξικοί είναι οι υπολογιστές μας;

This is a discussion on Πόσο τοξικοί είναι οι υπολογιστές μας; within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί από τι είναι φτιαγμένος ο υπολογιστής σας; Όλα αυτά τα χιλιάδες εξαρτήματα που τον απαρτίζουν, από τι ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 24-10-2006, 11:06:   #1
kirdim
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη kirdim
 
Εγγραφή: Oct 2006
Περιοχή: LA PROTEYOYSA
Μηνύματα: 41
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
My Mood:
kirdim is an unknown quantity at this point
Προεπιλογή Πόσο τοξικοί είναι οι υπολογιστές μας;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί από τι είναι φτιαγμένος ο υπολογιστής σας; Όλα αυτά τα χιλιάδες εξαρτήματα που τον απαρτίζουν, από τι είναι κατασκευασμένα και πόσο ασφαλή είναι; Ίσως, όμως, είναι καλύτερα να μην ξέρετε ...

Μια ανάλυση που έγινε από την Greenpeace στα συστατικά στοιχεία πέντε φορητών υπολογιστών, αποκάλυψε την ύπαρξη τοξικών επιβραδυντικών φλόγας σε μερικούς από αυτούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν την σημασία της άσκησης περιβαλλοντικών ελέγχων στα ηλεκτρονικά αγαθά.

Η αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών δε θα θέσει σε κίνδυνο μονάχα τη ζωή των χρηστών αλλά και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, διότι τα χημικά μπορούν να εισχωρήσουν στα υπόγεια νερά ή να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης αφού είναι βιοσυσσωρεύσιμα.

Η Greenpeace ανακάλυψε την τοξική ουσία αφού έκανε αναλύσεις σε μερικά από τα χιλιάδες εξαρτήματα κάθε υπολογιστή.

Η Zeina Al-Hajj από την Greenpeace αναφέρει ότι η ανακάλυψη της ύπαρξης ύποπτων χημικών στοιχείων σε μια τόσο περιορισμένη έρευνα, αποκαλύπτει την επιτακτική ανάγκη της θέσπισης νέων κανονισμών και ελεγκτικών μηχανισμών κατά την κατασκευή των ηλεκτρονικών αγαθών, όπως είναι η διεύθυνση Περιορισμού Επικίνδυνων Ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RoHS).

Οι αναλύσεις έγιναν στα περιβαλλοντικά εργαστήρια της Eurofin στο Galten της Δανίας καθώς και σε εργαστήρια της Greenpeace στην Αγγλία. Οι ερευνητές αγόρασαν τον περασμένο πέντε καινούργιους υπολογιστές των εταιριών Apple, Acer, Dell, Hewlett-Packard και Sony. Στη συνέχεια οι υπολογιστές αποσυναρμολογήθηκαν και έγιναν αναλύσεις χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων ακτίνων Χ και φασματοσκοπίας.

Ελέγχθηκε η ύπαρξη και η ποσότητα κάποιων χημικών στοιχείων σε 40 εξαρτήματα συμπεριλαμβανομένων και των ανεμιστήρων ψύξης.

Ορισμένα δείγματα στη συνέχεια προωθήθηκαν για συνδυασμένες αναλύσεις χρωματογραφίας και φασματοσκοπίας για την ανίχνευση συγκεκριμένων συστατικών.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ο υπολογιστής της Hewlett-Packard περιείχε, σε υψηλότερα ποσοστά από τους υπόλοιπους υπολογιστές, κάποιες χημικές ουσίες καθώς και μια ουσία που ονομάζεται δεκαβρωμοδιφαινυλικός αιθέρας (decaBDE), συστατικό που η εταιρία είχε ισχυριστεί ότι είχε αφαιρέσει από τα προϊόντα της αρκετά χρόνια πριν.

Η Greenpeace τονίζει ότι οι αναλύσεις που έγιναν δεν αντικατοπτρίζουν συνολικά τη γραμμή παραγωγής των εταιριών και επιπλέον καμιά από αυτές τις εταιρίες δεν παραβίασε κάποιο νόμο.

Παρόλα αυτά από την έρευνα προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για κάποια προϊόντα της Hewlett-Packard. Η εταιρία αναφέρει στο δικτυακό της τόπο: «Η HP έχει σταματήσει τη χρήση του decaBDE και δεν βλέπει το λόγο να την ξεκινήσει ξανά».

«Αυτό είναι απαράδεκτο», αναφέρει ο Jim Puckett από την Ένωση Ηλεκτρονικών Δικτύων των Ηνωμένων Εθνών. «Σήμερα οι κατασκευαστές οφείλουν να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις».

«Αυτά τα αποτελέσματα μας δυσαρεστούν», αναφέρει η Zoe McMahon, ο διευθυντής περιβαλλοντικού ελέγχου της ΗP στην Ευρώπη.

«Η εταιρία δεν έχει προσπαθήσει να παραπλανήσει τον κόσμο. Η πολιτική μας δε έχει αλλάξει, αρκετά χρόνια πριν απαγορεύσαμε τη χρήση κάποιων επιβραδυντικών φλόγας συμπεριλαμβανομένου και του decaBDE. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξηγήσουμε το πως οι συγκεκριμένες ουσίες ξέφυγαν του έλεγχου της εταιρίας και βρέθηκαν στους φορητούς υπολογιστές που ελέγχθηκαν αλλά αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες για να μελετηθούν τα ευρήματα της Greenpeace».

Ο Kevin Brigden, από τα εργαστήρια της Greenpeace, αναφέρει πως οι φορητοί υπολογιστές, MacBook, της εταιρίας Apple που εξετάστηκαν βρέθηκαν να περιέχουν επίσης κάποιο ύποπτο επιβραδυντικό φλόγας που ονομάζεται Τετραβρωμοβισφαινόλη A (TBBPA). Η εταιρία Apple δεν αντέδρασε στα ευρήματα της Greenpeace και απέφυγε τα σχόλια όταν ρωτήθηκε.

Τα TBBPA, decaBDE και άλλα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (BFRs), κάποτε χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή του πλαστικού ηλεκτρονικών συσκευών αλλά σήμερα έχουν αποσυρθεί λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για την επίδραση που μπορεί αυτά να έχουν στο περιβάλλον και την υγεία μας. Μακρόχρονη έκθεση μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ενδοκρινούς συστήματος.

Ένα από τα μειονεκτήματα αυτών των χημικών στοιχείων είναι ότι κατά την καταστροφή τους αποβάλουν κάποιες πολύ τοξικές διοξίνες. Μονάχα οι φορητοί υπολογιστές της Sony δεν περιείχαν BFRs.

Παρόλα αυτά, το decaBDE βρίσκεται ακόμα στην αγορά. Αυτό συμβαίνει διότι ενώ αρχικά απαγορεύτηκε, στη συνέχεια οι κατασκευαστές το επανέφεραν στην αγορά ισχυριζόμενοι ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο από άλλα επιβραδυντικά φλόγας. Μετά όμως από λίγο καιρό η κυκλοφορία αυτού απαγορεύτηκε ξανά από την επιτροπή Περιορισμού Επικίνδυνων Ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 1 Ιουλίου.

Η Al-Hajj αναφέρει πως αν και η επιτροπή είναι Ευρωπαϊκή, έχει ωστόσο αρκετή απήχηση σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στην Αμερική όπου αυτές οι ουσίες δεν έχουν ακόμα απαγορευτεί, οι χημικές ουσίες που κρίθηκαν ακατάλληλες από την Ένωση, έχουν αποσυρθεί.

Ο Michael Williams, από την ένωση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, αναφέρει:

«Κάθε χρόνο καταστρέφονται πάνω από 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αυτό καθιστά τα τοξικά χημικά υπολείμματα ένα από τους μεγαλύτερους παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος».

Ακόμα και αν τώρα πια απαγορευτεί η χρήση όλων αυτών των τοξικών ουσιών, το πρόβλημα παραμένει. Υπάρχουν εκατομμύρια τόνων παλιότερων εξαρτημάτων.

Η Greenpeace αποσκοπεί στην απομάκρυνση όλων των τοξικών χημικών από τα ηλεκτρονικά αγαθά.

Ο Peter Guthrie από το κέντρο Sustainable Development στην Αγγλία αναφέρει πως για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι οι κατασκευαστές του κόσμου να αποσύρουν τα προϊόντα τους. Μόνο τότε θα έχει διασφαλιστεί η καταλληλότητα των καινούργιων προϊόντων.

Newscientist
Ο χρήστης kirdim δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Oι υπολογιστες του μελλοντος είναι ΕΔΩ antonis ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 0 22-08-2009 07:14:
Πόσο σπάνια είναι η Γη; LATEAM RSS NEWS 0 06-11-2008 11:29:
Πόσο γρήγορα είναι 330Km/h; antonis VIDEO POINT !!!!!!!!! 1 25-04-2008 13:24:
ΠΟΣΟ ΘΕΡΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ? aggelos_a ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 0 17-03-2007 22:54:
Πόσο επικίνδυνα είναι τα ΚΙΝΗΤΑ; radioamateur ΕΛΛΑΔΑ 1 21-10-2006 22:13:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 09:03:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam