Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΛΛΑΔΑ (https://www.lateam.gr/forum/f21/)
-   -   Προσφυγές για τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα αστυνομικών (https://www.lateam.gr/forum/f21/prosfuges-gia-ton-neo-peitharxiko-kwdika-astunomikwn-23231/)

ilias 17-11-2008 15:50:

Προσφυγές για τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα αστυνομικών
 
Γεμάτος αντισυνταγματικές διατάξεις είναι ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας της κυβέρνησης για τους αστυνομικούς, καθώς παραβιάζει την προστασία της ανθρώπινης αξίας και την ισότητα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη δημόσια κριτική, θέλοντας προφανώς να «φιμώσει» όσους καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα.
Με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και Αξιωματικών Αστυνομίας ζητούν να ακυρωθούν πολλές διατάξεις του νέου Πειθαρχικού Κώδικα που θέσπισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος (Προεδρικό Διάταγμα 120/08), καθώς προσβάλλουν θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ισότητας και της αναλογικότητας.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες και εκδηλωτικές των κυβερνητικών προθέσεων είναι διατάξεις που χαρακτηρίζουν πειθαρχικό αδίκημα τη δημόσια άσκηση κριτικής των πράξεων της ιεραρχίας με υποτιμητικές εκφράσεις ή με αβάσιμα επιχειρήματα (ή ψευδή).
Οι Ομοσπονδίες θεωρούν τις ρυθμίσεις αντίθετες στην αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, καθώς καθιστούν τη συνδικαλιστική δραστηριότητα από δύσκολη έως αδύνατη, επιχειρώντας φίμωση συνταγματικά απαγορευμένη από τις διατάξεις περί ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας της ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Ρυθμίσεις
Με τις ρυθμίσεις κινδυνεύουν με απόταξη συνδικαλιστές που θα υπογράφουν ανακοίνωση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας π.χ. την αδιαφορία της ιεραρχίας για μέτρα διασφάλισης της ακεραιότητας των αστυνομικών, την έλλειψη ειλικρίνειας σε διαπραγματεύσεις με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, την αναξιοκρατία στις προαγωγές, αφού αυτά αποτελούν συνηθισμένη συνδικαλιστική φρασεολογία.
Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει όταν στα πλαίσια συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης θιγεί ένας ανώτερος ιεραρχικά από κάποια παράταξη, ενώ παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, γιατί οι υποτιμητικές ή προσβλητικές εκφράσεις αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα, μόνο όταν στρέφονται κατά ανωτέρων και όχι όταν στρέφονται κατά ομοιόβαθμων και κατωτέρων, που είναι το πιθανότερο να συμβεί. Ετσι κινδυνεύει να τιμωρηθεί μόνο ο κατώτερος, ακόμα και αν απαντήσει προσπαθώντας να προστατεύσει τον εαυτό του.
Τεράστιοι κίνδυνοι προκύπτουν από την πειθαρχική αξιολόγηση κριτικής στηριζόμενης σε αβάσιμα επιχειρήματα, έννοια αόριστη και ρευστή. Εάν οι Ομοσπονδίες ή μεμονωμένοι αστυνομικοί επισημάνουν κακούς χειρισμούς της ιεραρχίας που επηρεάζουν αρνητικά την αποδοτική λειτουργία της υπηρεσίας ή κατηγορήσουν την ιεραρχία για ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, θα αντιμετωπίσουν πειθαρχική δίωξη, εάν η ιεραρχία δεν πειστεί από τα επιχειρήματά τους, κρίνοντάς τα αβάσιμα.
Αρα η διάταξη με πειθαρχικές απειλές θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε κριτική ενοχλητική για την ιεραρχία.
Με την προσφυγή αποκρούονται επίσης οι διατάξεις που θεωρούν πειθαρχικό παράπτωμα τη συμπεριφορά που μαρτυρεί διαφθορά χαρακτήρα ή «τους κακόβουλους υπαινιγμούς» κατά συναδέλφου.
Πρόκειται για εντελώς αόριστες έννοιες, αφού για κάποιους στην κοινωνία, διαφθορά αποτελεί και η προγαμιαία ερωτική επαφή, ενώ το περιεχόμενο του κακόβουλου δεν περιγράφεται συγκεκριμένα και κατανοητά.



ethnos


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 07:56:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam