Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

ψαχνουν την "Ιθακη" στην Κεφαλονια

This is a discussion on ψαχνουν την "Ιθακη" στην Κεφαλονια within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Βρετανοί αρχαιολόγοι και μια ολλανδική εταιρεία γεωλογικών μελετών ξεκινούν έρευνα για τον εντοπισμό της ομηρικής Ιθάκης, η οποία πιστεύουν ότι ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 27-03-2007, 19:38:   #1
mpcom
Moderator
 
Το avatar του χρήστη mpcom
 
Εγγραφή: Nov 2006
Περιοχή: Θεσσαλονικη
Μηνύματα: 475
Thanks: 84
Thanked 122 Times in 78 Posts
My Mood:
mpcom is on a distinguished roadmpcom is on a distinguished roadmpcom is on a distinguished roadmpcom is on a distinguished roadmpcom is on a distinguished road
Προεπιλογή ψαχνουν την "Ιθακη" στην Κεφαλονια

Βρετανοί αρχαιολόγοι και μια ολλανδική εταιρεία γεωλογικών μελετών ξεκινούν έρευνα για τον εντοπισμό της ομηρικής Ιθάκης, η οποία πιστεύουν ότι δεν ήταν το σημερινό ομώνυμο νησί. Η προσοχή τους εστιάζονται στην χερσόνησο Παλική της Κεφαλονιάς, για την οποία υποψιάζονται ότι ήταν κάποτε ανεξάρτητο νησί.

Ο Βρετανός ερασιτέχνης αρχαιολόγος Ρόμπερτ Μπρίτλστοουν εμπνεύστηκε τη θεωρία το 2003, ενώ διάβαζε για την Ελλάδα ως προορισμό για τις διακοπές του, και σύντομα κέρδισε την υποστήριξκη δύο Βρετανών ακαδημαϊκών, του Τζέιμς Ντίγκλ, καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Κέμπριτζ, και του Τζον Αντερχιλ, καθηγητή Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ο Όμηρος, επισημαίνουν οι Βρετανοί, περιγράφει τη γενέτειρα του Οδυσσέα ως νησί χαμηλού υψομέτρου, το πλέον απομακρυσμένο νησί του Ιονίου. Η σημερινή Ιθάκη, όμως, είναι ορεινή και βρίσκεται πλησιέστερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ η Παλική είναι επίπεδη και, αν ήταν ανεξάρτητημ θα μπορούσε να θεωρηθεί το εξώτερο νησί του Ιονίου.

Οι τρεις ερευνητές πιστεύουν ότι η ομηρική Ιθάκη χωριζόταν από την Κεφαλονιά από ένα στενό κανάλι, το οποίο εξαφανίστηκε έπειτα από σεισμούς.

Με την υποστήριξη της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, οι ερευνητές θα συνεργαστούν τώρα με την ολλανδική εταιρεία υπηρεσιών Μηχανικής Fugro Group, προκειμένου να εξετάσουν αν το υπέδαφος ανάμεσα στην Παλική και την υπόλοιπη Κεφαλονιά αποτελείται από συμπαγή βράχο ή ιζήματα.

Στην έρευνα θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες που συνήθως εφαρμόζονται στις πετρελαϊκές έρευνες. Η εταιρεία θα εισάγει αισθητήρες μέσα σε γεωτρήσεις και θα χαρτογραφήσει τον θαλάσσιο πυθμένα με σόναρ, μεταξύ άλλων. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν τρία χρόνια.

Η υπόθεση των τριών Βρετανών για την ομηρική Ιθάκη περιγράφεται στο βιβλίο τους Odysseus Unbound - The Search for Homer's Ithaca.
__________________
Ο χρήστης mpcom δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Συνέντευξη Αννας Διαμαντοπούλου στην "Ημερησία" : "Κανείς δεν αντέχει το κόστος των πρόωρων εκλογών" LATEAM RSS NEWS 0 26-02-2011 17:11:
Γ.Παπανδρέου στο "Euro 50 Group": "Χτίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, το ίδιο να κάνει και η Ευρώπη" LATEAM RSS NEWS 0 21-01-2011 16:42:
"Το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της πολιτικής της ΝΔ", τονίζει στην "Ελευθεροτυπία" ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου LATEAM RSS NEWS 0 05-07-2010 11:01:
"Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια", τονίζει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στην οικονομική ιταλική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore" LATEAM RSS NEWS 0 29-01-2010 14:06:
Από τη φιλική "Γαία" στην πιο απειλητική "Μήδεια" - Είναι η Γη τελικά μια κακή μητέρα; LATEAM RSS NEWS 0 30-06-2009 16:14:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 08:30:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam