Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα επηρεάσει τους Έλληνες πολίτες το κούρεμα του χρέους

This is a discussion on Πώς θα επηρεάσει τους Έλληνες πολίτες το κούρεμα του χρέους within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για κούρεμα του χρέους έως και 50% (δηλαδή διαγραφή 170 δισ. ευρώ). Τι σημαίνει όμως ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 07-10-2011, 00:02:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.919
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Πώς θα επηρεάσει τους Έλληνες πολίτες το κούρεμα του χρέους

Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για κούρεμα του χρέους έως και 50% (δηλαδή διαγραφή 170 δισ. ευρώ). Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς τους πολίτες και πώς θα μας επηρεάσει στην καθημερινότητά μας;

Στο θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρξει άμεσα πρόβλημα ή θα αφορά μικρές κυρίως εταιρείες. Όμως, σε δεύτερο χρόνο η εσωτερική υποτίμηση κατά 50% είναι πολύ πιθανό να φέρει μειώσεις μισθών και ομαδικές απολύσεις. Στο Δημόσιο ενδέχεται να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα. Ενώ για τις συντάξεις ίσως αργήσει μερικές εβδομάδες η καταβολή τους αλλά το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.


Όσον αφορά τις καταθέσεις θα παρουσιαστούν μεγάλες ζημιές εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF). Πρόβλημα θα υπάρξει στην περίπτωση που οι καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από την τράπεζα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα για τη «μη επιλεκτική χρεοκοπία», πχ πλαφόν στα όρια αναλήψεων, για ορισμένο διάστημα.


Στο θέμα των δανείων, ενδέχεται να δούμε διακοπή κάθε πίστωσης από τις τράπεζες λόγω της πίεσης της ρευστότητας. Σε περίπτωση που το EFSF ανταποκριθεί άμεσα στο καθήκον του να χορηγήσει ρευστότητα, το πρόβλημα θα είναι στη χειρότερη περίπτωση μικρής διάρκειας. Όμως αν συνεχιστεί το πρόβλημα τότε θα διακοπούν οι «ανοιχτές» γραμμές πίστωσης ενώ οι τράπεζες θα πάψουν να χορηγούν πιστώσεις για κάποιο διάστημα και θα συνεχίσουν να ζητούν την αποπληρωμή των δανείων που ήδη έχουν δώσει. Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει συντονισμένη κίνηση ρύθμισης των δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή με καταβολή μόνο των τόκων για ένα διάστημα, ώστε να μην καταρρεύσει από την αδυναμία πληρωμών όλο το σύστημα.


Για τα σούπερ μάρκετ, σε περίπτωση που η Ελλάδα μείνει στο ευρώ δε θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού από εισαγόμενα είδη. Οι τιμές των αγαθών θα πέσουν, προσαρμοζόμενες και αυτές στη μείωση του βιοτικού επιπέδου.


Τέλος, αναμένεται να πέσουν οι τιμές των ακινήτων. Όσοι αγόρασαν σπίτι με δάνειο θα παρατηρήσουν να μεγαλώνει το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να διαθέτουν για το στεγαστικό τους δάνειο.


πηγη
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to geodon For This Useful Post:
korn (08-10-2011)
Sponsored Links
Παλιά 10-10-2011, 21:00:   #2
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.919
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία ένα "κούρεμα" ομολόγων κατά 60%

Σε είκοσι μέρες σύμφωνα με τα υπονοούμενα Μέρκελ - Σαρκοζί, θα μάθουμε πως "ξυρίζουν το γαμπρό"... Διαβάστε τι σημαίνει λοιπόν κούρεμα 60% για τη τσέπη μας...


Αν και η συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί δεν ξεκαθάρισε το νεφελώδες τοπίο για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας, οι γερμανικές διαρροές κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση ενός κουρέματος της τάξης του 60%.Αυτή η απόφαση αν τελικά υλοποιηθεί θα κριθεί από σημαντικές λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν το κούρεμα θα αφορά το σύνολο του ελληνικού χρέους που ξεπερνά τα 350 δισ ευρώ , ή τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία προσεγγίζουν σε αξία,τα 135 δισ ευρώ.


Σ' ένα "κούρεμα" της τάξης άνω του 50%, θα προκύψουν έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και στους δανειολήπτες


Σύμφωνα με το "Έθνος" και με δηλώσεις Ελλήνων Τραπεζιτών οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες -ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό είναι το "κούρεμα"- είναι απολύτως ασφαλείς. Αντίθετα, οι δανειολήπτες θα υποστούν μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι αναδιαρθρώσεις δανείων θα είναι ακόμα δυσκολότερες, ενώ αφετέρου οι τράπεζες θα διεκδικούν με μεγαλύτερη πίεση την πληρωμή των οφειλών τους.


Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" της τάξης του 50% θα προκαλέσει έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα τους κοστίσει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.


Οι νέες συνθήκες θα επιβάλλουν βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες.


Ωστόσο, αυτό θα τις οδηγήσει σε πλήρη κρατικοποίηση, που θα σημάνει ταυτόχρονα την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και μεγάλες απώλειες για τους μετόχους.


Οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες και ασφαλείς στις τράπεζες, ακόμα και αν αυτές περάσουν σε κρατικό έλεγχο μέσω του EFSF.


Ωστόσο, ένα "κούρεμα" της τάξης του 50% σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η διαδικασία αυτή δεν έχει συνέπειες για τους καταθέτες, ωστόσο είναι πιθανόν η κινδυνολογία να οδηγήσει καταθέτες, για ψυχολογικούς λόγους, σε αναλήψεις. Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, αυτοί θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν "κλειστές" τις βάνες χρηματοδότησης.


Μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δραστικές και μεγάλης έκτασης περικοπές στα κόστη τους.


Η περιουσία των Ταμείων (σε περίπτωση που τελικά επιβληθεί "κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους) θα πέσει στο μισό και θα περιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ, από 24 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.


Σημειώνεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν στο "κούρεμα" του 21% που αποφασίστηκε το καλοκαίρι. Η πλειονότητα των φορέων απάντησε θετικά, ωστόσο σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί ένα μεγαλύτερο "κούρεμα", τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει εκ νέου να καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν.


Πάντως ακόμα και αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο "κούρεμα" τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν πρόκειται στη συνέχεια να προχωρήσουν στη ρευστοποίηση ομολόγων (καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα είχαν μεγάλες απώλειες). Ουσιαστικά οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καταβολή των συντάξεων. Με βάση τον σχεδιασμό οι ασφαλιστικοί φορείς θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες με εναλλακτικούς τρόπους, όπως είναι ο εσωτερικός δανεισμός.


Έξοδος από το ευρώ;


Στην παρούσα φάση σύμφωνα πάντα με τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών μας εταίρων δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την Ε.Ε. Κανείς όμως δεν μπορεί να διασφαλίσει το εγγύς μέλλον, καθώς μ' ένα "κούρεμα" της τάξης του 50 ή 60% που συνιστά πιστωτικό γεγονός (κατά πολλούς ορίζεται ως συντεταγμένη χρεοκοπία), καθιστά πλέον αδύνατο για την Ελλάδα να δανειστεί χρήμα από τις αγορές .


Έτσι πλέον η χώρα μας καθίσταται απόλυτα ελεγχόμενη των δανειστών της σε Ε.Ε και ΔΝΤ . Με δεδομένη την οικονομική στενότητα των Ελλήνων που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ήδη θεσμοθετημένα φορολογικά μέτρα, η εξαγγελία και η υλοποίηση νέων φορολογικών μέτρων, θα θεωρηθεί ουτοπία και τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον για ένα 18μηνο μετά το κούρεμα θα "βαλτώσουν".


Εκεί θα μελετηθεί εκ νέου, το ελληνικό ζήτημα και δεν αποκλείεται να ακουστούν φωνές εντός της Ε.Ε για επιστροφή στη δραχμή ή ακόμα και εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε.


Άλλωστε αν δεν βοηθήσουν μέσω νέων δανείων ή κεφαλαίων οι Ευρωπαϊκοί Εταίροι, η χώρα μας δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει άμεσα, αν δεν βρει τρόπο να μειώσει δαπάνες ακόμα και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις..


πηγη
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
The Following User Says Thank You to geodon For This Useful Post:
korn (11-10-2011)
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Η Allianz προτείνει 25-30% κούρεμα του ελληνικού χρέους ilias ΕΛΛΑΔΑ 0 18-07-2011 11:29:
Ν.Κακλαμάνης: Σήμερα οι πολίτες εκλέγουν το δήμαρχο της πόλης τους και της καρδιάς τους LATEAM RSS NEWS 0 14-11-2010 10:07:
Ανοικτά για τους πολίτες τα στρατιωτικά νοσοκομεία LATEAM RSS NEWS 0 15-06-2010 16:33:
«Όχι» και από τους Γερμανούς πολίτες LATEAM RSS NEWS 0 23-03-2010 08:29:
Πολίτες του Διαδικτύου τέσσερις στους δέκα Ελληνες cRc ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 0 19-11-2007 08:14:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 12:33:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam