Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΛΛΑΔΑ (https://www.lateam.gr/forum/f21/)
-   -   Σε επικίνδυνη τροχιά γήρανσης η Ελλάδα (https://www.lateam.gr/forum/f21/se-epikinduni-troxia-giransis-i-ellada-16835/)

geodon 27-08-2008 13:31:

Σε επικίνδυνη τροχιά γήρανσης η Ελλάδα
 
http://www.contra.gr/images/olds268.jpg

Διογκώνεται το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Μέσα σε 20 χρόνια ένας στους τέσσερις Έλληνες θα υπερβαίνει το 65 έτος ηλικίας, σε αντίθεση με το 1/5 που είναι σήμερα. Η έκθεση της Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (26/8), αναφέρει ότι το 2008 οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα καλύπτουν το 18,6% του πληθυσμού και μέχρι το 2035 το ποσοστό θα ανέλθει στο 26,3%.

Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά και σε βάθος χρόνου για την ελληνική κοινωνία, καθώς η έρευνα δείχνει ότι μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια ο πληθυσμός της χώρας φαίνεται πως θα μειωθεί κατά 0,9%. Συγκεκριμένα, το 65ο έτος ηλικίας θα υπερβαίνει μέχρι το 2060 το 31,7%, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη χαμηλό δείκτη γεννητικότητας στην Ελλάδα.

Το θέμα αγγίζει άμεσα το πρόβλημα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συνταξιοδοτικά προβλήματα, καθώς αδυνατεί να καλύψει οικονομικά τον όγκο των συντάξεων, που καλείται να καταβάλει, όταν τα ποσοστά των ηλικιωμένων ατόμων είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα κληθεί τα επόμενα χρόνια να επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο, καθώς η αριθμητική σχέση εργαζόμενων- συνταξιούχων θα είναι δυσανάλογη. Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων ατόμων αναμένεται να διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2060 θα αντιστοιχούν δυο εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, έναντι τεσσάρων, που αντιστοιχεί σήμερα.

Η έκθεση της Eurostat βασίζεται σε στοιχεία που προκύπτουν από το χαμηλό δείκτη γεννητικότητας αλλά και λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής της στις 27 χώρες- μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός συνολικά στις χώρες της ΕΕ θα αυξηθεί από τα 495 στα 521 εκατομμύρια μέχρι το 2035. Η μεγαλύτερη αύξηση εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στην Κύπρο (66%), στην Ιρλανδία (53%), στο Λουξεμβούργο (52%) και στην Μ. Βρετανία (25%), ενώ η σημαντικότερη μείωση αναμένεται να σημειωθεί στη Βουλγαρία (28%), στη Λετονία (26%), στη Λιθουανία (24%) και στη Ρουμανία (21%).

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα οικονομίας, Αμέλια Τόρες, σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας της Eurostat, δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα βασιστεί σε αυτά τα στοιχεία προκειμένου να επαναξιολογήσει, εντός του ερχόμενου έτους, ‘το βάρος’ της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού στην οικονομία της ΕΕ και να κατανοήσει σε ποιο βαθμό τα δημόσια οικονομικά των χωρών μελών είναι βιώσιμα μακροχρόνια».

Τα επόμενα έτη οι πιέσεις της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για την εξυγίανση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας θα βασιστούν στα παραπάνω στοιχεία, καθώς σύμφωνα με την Αμέλια Τόρες: «Οι εκτιμήσεις της Eurostat αποδεικνύουν ότι ίσως θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες από ορισμένες κυβερνήσεις».

Πηγή : cosmo.gr


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 22:41:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam