Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΕΛΛΑΔΑ (https://www.lateam.gr/forum/f21/)
-   -   Σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου ο νέος αυστηρότερος ΚΟΚ (https://www.lateam.gr/forum/f21/se-isxu-apo-tis-3-iouniou-o-neos-austiroteros-kok-4937/)

cRc 26-04-2007 09:31:

Σε ισχύ από τις 3 Ιουνίου ο νέος αυστηρότερος ΚΟΚ
 
Στην Εφορία θα βεβαιώνονται τα πρόστιμα του ΚΟΚ

Από τις 3 Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Με το νέο ΚΟΚ όχι μόνο επιβάλλονται αυστηρότατα πρόστιμα για μία μεγάλη σειρά παραβάσεων και αφαιρείται επιτόπου η άδεια οδήγησης, αλλά και όλες οι κλήσεις -αν δεν πληρωθούν- θα βεβαιώνονται στο εξής στις Εφορίες. Ακόμη και η παράβαση της παράνομης στάθμευσης. Τούτο απλά σημαίνει πως αν ο παραβάτης δεν ανταποκριθεί στην κλήση θα την … συναντήσει μπροστά του σε συναλλαγή του με την Εφορία. Μία από τις συνέπειες είναι να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα ή επιστροφή φόρου αν δεν τακτοποιηθεί η οικονομική του εκκρεμότητα λόγω τροχαίας κλήσης.
Οι αυστηρές διατάξεις του νέου ΚΟΚ επιδιώκουν να αποτρέψουν τους οδηγούς από τη διάπραξη παραβάσεων σε μία προσπάθεια και περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων. Όμως οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά την όποια τους παράβαση, ακόμη και την πλέον … αθώα, όπως είναι η στάθμευση. Τα πρόστιμα θα ανέρχονται από 80 Ε έως και 1000 Ε, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.
Οι αξιωματικοί της Τροχαίας Βόλου επισημαίνουν πως τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τους οδηγούς, που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Βέβαια υπάρχει και ένα «παράθυρο» για τους παραβάτες, οι οποίοι αν σπεύσουν να πληρώσουν την κλήση τους εντός 10ημέρου τότε το πρόστιμο θα είναι στο μισό, αν σπεύσουν εκπρόθεσμα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας -σε κάποιες από τις παραβάσεις- σχεδόν και ένα μισθό.
Έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση στις τιμές των προστίμων ανέρχεται μέχρι και στο 800%. Η ακριβότερη παράβαση που έχει πρόστιμο 1500 Ε (ήταν 166 Ε) είναι η παράλειψη τοποθέτησης σήμανσης από εργολάβους στα σημεία που εκτελούν έργα.
Όσο για τους οδηγούς που εντοπίζονται να οδηγούν μεθυσμένοι θα πληρώνουν από 700 έως 1200 Ε και επιτόπια αφαίρεση του διπλώματος για τρεις ή έξι μήνες. Μέχρι σήμερα το πρόστιμο για μέθη είναι 334 Ε. Όσοι δεν χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας και κράνος θα πληρώνουν πρόστιμο 350 Ε (σήμερα είναι 166), ενώ 700 Ε θα πληρώνουν όσοι περνούν με «κόκκινο» ή κάνουν αντικανονικό προσπέρασμα, ή παραβιάζουν πινακίδα ΣΤΟΠ.
Με το νέο Κώδικα απαγορεύεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση εκτός και αν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα ανοικτής ακρόασης και ο οδηγός «μπλου τουθ». Σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο είναι 150 Ε (από 66).
Η παραβίαση του ορίου ταχύτητας έχει διάφορα πρόστιμα, ανάλογα με τα παραπάνω χιλιόμετρα από αυτά που επιτρέπονται σε κάθε δρόμο και αναγράφονται στις πινακίδες. Έτσι τα πρόστιμα για την ταχύτητα αρχίζουν από 100 Ε και φτάνουν στα 400 Ε. Η παραβίαση των σιδηροδρομικών διαβάσεων τιμωρείται με πρόστιμο 700 Ε. Η οδήγηση χωρίς τη νόμιμη άδεια τιμωρείται με 200 Ε.
Το πρόστιμο για την παράνομη στάση και στάθμευση -την πλέον συνηθισμένη παράβαση και με τον περισσότερο αριθμό κλήσεων- διαμορφώνεται στα 80 Ε (από 66).
Όπως επεσήμανε και ο διοικητής της Τροχαίας Βόλου κ. Καραΐσκος, εκτός από τα αυστηρά πρόστιμα το χαρακτηριστικό του νέου Κώδικα είναι πως η μη καταβολή θα βεβαιώνεται αμέσως στις Εφορίες. Έτσι οι Δήμοι, που εισπράττουν τα αντίτιμα των κλήσεων των τροχαίων παραβάσεων, θα μπορούν τώρα να παίρνουν τα χρήματα ευκολότερα και χωρίς να ενεργοποιούν το δικό τους μηχανισμό.


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:11:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam