Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2009

This is a discussion on Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2009 within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Παροχές-ψίχουλα και αυξημένα φορολογικά βάρη περιέχει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος κατατίθεται την Παρασκευή (21/11) στη Βουλή, εν ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 21-11-2008, 16:36:   #1
geodon
Moderator
 
Το avatar του χρήστη geodon
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 10.919
Thanks: 2.530
Thanked 1.978 Times in 1.430 Posts
My Mood:
geodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to allgeodon is a name known to all
Προεπιλογή Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2009Παροχές-ψίχουλα και αυξημένα φορολογικά βάρη περιέχει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος κατατίθεται την Παρασκευή (21/11) στη Βουλή, εν μέσω ανησυχιών ότι ο στόχος για ανάπτυξη 3% δύσκολα θα επιτευχθεί, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρέδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής και στον πρόεδρο του Σώματος Δ. Σιούφα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009, η επεξεργασία του οποίου θα αρχίσει στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια θα αρχίσει στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου, κατόπιν συμφωνίας των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί σε 5 συνεδριάσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ένας προϋπολογισμός φτώχειας και γκρίνιας, ο οποίος θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με ανατροπή, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, αλλά και των αναμενόμενων αποφάσεων για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, και θα βάλλεται διαρκώς ακόμη και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που αμφιβάλλουν ήδη για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητά του.

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 3% και δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το 2%, ενώ φέρει έντονα τα σημάδια από τις επιβαρύνσεις στο κονδύλι των τόκων του δημοσίου χρέους και για να καλυφθούν τα ταμιακά ελλείμματα, οι δανειακές ανάγκες θα ξεπεράσουν - όπως και φέτος - τα 43 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2009 δεν ενσωματώνει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμών του δημοσίου. Δεν υπάρχει για παράδειγμα, εγγραφή για τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, και φτάνει περίπου στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ σημαντικές είναι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους κατασκευαστές δημοσίων έργων.

Επίσης πάνω από 5 δισ. ευρώ, είναι οι υποχρεώσεις για επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις, που αποφασίστηκε μεν η επίσπευση της απόδοσής τους, αλλά σταδιακά και «όσο αντέχει ο προϋπολογισμός».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι «ζούμε σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, ιστορική φάση που ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει στη μεταπολεμική περίοδο» και πως υπό αυτές τις συνθήκες, «είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ευθύνη μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των καιρών».

Σκοπός της σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου ήταν ο πρωθυπουργός να δώσει κατευθύνσεις στους υπουργούς πως να διαχειριστούν επικοινωνιακά τον προϋπολογισμό αποφεύγοντας κάθε κίνηση αμφισβήτησης του υπουργού Οικονομίας.

Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Καραμανλής, πρώτον πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι οι ελάχιστες δυνατές και δεύτερον πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Χρειάζεται υπευθυνότητα, ένταση δουλειάς, επαφή με την κοινωνία, ομαδικό πνεύμα και αποτελεσματικότητα» ανέφερε καταληκτικά.
Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

«Στο σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση αποτυπώνονται οι λαθεμένες επιλογές και τα αδιέξοδα της πολιτικής της ΝΔ» δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό του 2009 Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό κάλπικο ως προς τα στοιχεία στα οποία βασίζεται και τόνισε ότι «πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό του λαού».

Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τον Ιούνιο δεν έχει δώσει δημοσιονομικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και διερωτήθηκε: «Επομένως σε ποια βάση στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2009;». Ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός 2009 είναι «ο καθρέφτης της κυβερνητικής ανεπάρκειας, των αντιλαϊκών επιλογών και τελικά της αποτυχίας του κ Καραμανλή».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου του ΚΚΕ, "ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την οικονομική κρίση, που το ίδιο ευθύνεται και προκαλεί. Είναι επιθετικός προς τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα.

Εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση, δηλαδή την αδυναμία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων να συνεχίσουν την κερδοφορία τους. Η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου αποδείχτηκε ότι και στη φάση ανόδου της κερδοφορίας και στην κρίση, για τους εργαζόμενους έχει μόνο θυσίες και δεινά.

Το λόγο πρέπει να τον πάρει τώρα ο λαός. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροβιοτέχνες, έμποροι και αγρότες πρέπει να απορρίψουν και τον προϋπολογισμό και συνολικά την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ. Στο ψεύτικο δίλημμα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθούν πρώτα οι τραπεζίτες ή οι βιομήχανοι, πρέπει να απαντήσουν: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία».

Η φτώχεια και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα ελεημοσύνης, με νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες και με την υπερχρέωση της λαϊκής οικογένειας. Χρειάζεται τώρα λαϊκή συσπείρωση και αποφασιστική πάλη κατά των μονοπωλίων, κατά του «ευρωμονόδρομου».

Ο αρμόδιος για την οικονομική πολιτική τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε: «Η κυβέρνηση εν μέσω βαθιάς και κλιμακούμενης καπιταλιστικής κρίσης, κατέθεσε ένα προϋπολογισμό για το 2009 που σπρώχνει την οικονομία στην ύφεση και την κοινωνία στην απόγνωση και τον εφιάλτη».

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα 28 δις στις Τράπεζες, έχουμε ενώπιον μας έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, κοινωνικής αναλγησίας και οικονομικής καθίζησης» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ενώ σε όλη την Ευρώπη, η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος, για έξοδο από την κρίση και την ύφεση, η Κυβέρνηση Καραμανλή, αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης προσθέτοντας: «Η αγελάδα είναι σε κώμα και κάποιοι συνεχίζουν ακόρεστα το άρμεγμα. Στο τέλος θα ψοφήσει η αγελάδα και θα τους μείνει άδεια η καρδάρα».

«Η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση των εξελίξεων» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός έχει μόνο φορολογικά βάρη, αντί της απαιτούμενης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων.


Πηγή : cosmo.gr
__________________

ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο χρήστης geodon δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Μεσάνυχτα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός LATEAM RSS NEWS 0 22-12-2010 20:22:
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2011 LATEAM RSS NEWS 0 18-11-2010 13:20:
Βουλή - Στον Πρόεδρο της Βουλής παραδόθηκε η Έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το 2009 LATEAM RSS NEWS 0 28-07-2010 17:33:
Κατατέθηκε στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 LATEAM RSS NEWS 0 20-11-2009 13:21:
Βουλή - Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου για το έτος 2010 - Περικοπές LATEAM RSS NEWS 0 04-11-2009 18:25:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 13:18:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam