Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Στο παρά πέντε, ανατροπή σκηνικού για τα ασανσέρ

This is a discussion on Στο παρά πέντε, ανατροπή σκηνικού για τα ασανσέρ within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Τζάμπα τρέξιμο και τζάμπα κόπος για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και κατοικιών που χρησιμοποιούν ασανσέρ παλαιότερα του 1999, στα οποία ήταν ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 30-12-2008, 13:31:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 853 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Στο παρά πέντε, ανατροπή σκηνικού για τα ασανσέρ


Τζάμπα τρέξιμο και τζάμπα κόπος για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και κατοικιών που χρησιμοποιούν ασανσέρ παλαιότερα του 1999, στα οποία ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν πολυέξοδες παρεμβάσεις προκειμένου μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια ασφαλείας στην χρήση τους.

Και αυτό γιατί το υπουργείο ανάπτυξη, δύο μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας, γνωστοποίησε την παράτασή της κατά περίπτωση έως και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόθεση για παράταση στην εφαρμογή των προδιαγραφών που αφορούν την κοινοτική οδηγία 95/16 στους παλαιότερους του 1999 ανελκυστήρες ήταν γνωστή στις …παρυφές των αρμόδιων υπηρεσιών από το καλοκαίρι.

Άλλωστε, το Πρώτο Θέμα είχε δημοσιεύσει σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ την Κυριακή 20 Ιουλίου! Οι μήνες, όμως, περνούσαν και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε περίπου 250.000 πολυκατοικίες παράταση άκουγαν και παράταση δεν έβλεπαν…

Και προφανώς όλο αυτό το διάστημα αρκετοί από αυτούς υποχρεώθηκαν να προσφύγουν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο για να αλλάξουν τις προδιαγραφές των ανελκυστήρων, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι στο μέλλον με την επιβολή προστίμων.

Με βάση δε τα ελάχιστα κατασκευαστικά στοιχεία στην λειτουργία των ανελκυστήρων που προέβλεπε η κοινοτική οδηγία, υπήρχαν περιπτώσεις παρεμβάσεων σε ασανσέρ, τα κόστη των οποίων άγγιζαν ακόμη και τις 10.000 ευρώ!

Και εύλογα όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες κάπου θα νιώθουν …κορόιδα που προσπάθησαν να φανούν συνεπείς στην τήρηση του νόμου.

Να θυμίσουμε εδώ ότι με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Οικ. Φ/9.2/29362/1957/8.12.2005 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ/1797/Β/05) εναρμονίστηκε το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 95/16 και ρυθμίστηκαν οι κανόνες ασφαλείας και προδιαγραφών λειτουργίας των ανελκυστήρων.

Με την εναρμόνιση αυτή, οι ανελκυστήρες ομαδοποιήθηκαν σε νέους και υφιστάμενους. Οι ανελκυστήρες που είχαν εγκατασταθεί μέχρι το 1999 χαρακτηρίστηκαν ως «υφιστάμενοι». Οι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1999 χαρακτηρίστηκαν ως «νέοι».

Με την παραπάνω ΚΥΑ είχε δοθεί προθεσμία συμμόρφωσης των υφισταμένων ανελκυστήρων στους νέους κανονισμούς μέχρι 31-12-2005, η οποία παρατάθηκε μέχρι 31-12-2008.

Η Κοινοτική Οδηγία 95/16 δεν προέβλεπε την υποχρέωση της συμμόρφωσης των υφιστάμενων ανελκυστήρων στους κανόνες που διέπουν την λειτουργία των νέων ανελκυστήρων.

Για αυτό και η νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.κ. Χρήστος Φώλιας και Σταύρος Καλαφάτης προβλέπει ότι οι προδιαγραφές που περιγράφονται στην Κοινοτική Οδηγίας 95/16 θα αφορούν πλέον, εξ ολοκλήρου, μόνο τους νέους ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1999.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ (ΠΑΛΑΙΟΥΣ) ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

Η νέα ΚΥΑ απαλλάσσει τους υφιστάμενους ανελκυστήρες, που έχουν εγκατασταθεί πριν από το 1999 σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και σε ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, από την υποχρέωση να ανταποκριθούν άμεσα στις προδιαγραφές που προβλέπει η υφιστάμενη Κοινοτική Οδηγία 95/16 για τους νέους ανελκυστήρες.

Ο έλεγχος ασφαλούς λειτουργίας προβλέπεται ωστόσο σε όλους τους ανελκυστήρες, με τη διαφορά ότι για τους παλαιούς ανελκυστήρες ο έλεγχος ασφάλειας θα διεξάγεται και διαπιστώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της περιόδου κατασκευής τους. Για παράδειγμα, οι παλαιοί ανελκυστήρες απαλλάσσονται από την υποχρεωτική τοποθέτηση εσωτερικής πόρτας ασφαλείας ή κουρτίνας φωτοκύτταρων, εάν οι προδιαγραφές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους δεν το προέβλεπαν.

Στην περίπτωση που γίνεται χρήση ανταλλακτικών ή αντικατάσταση τμημάτων, τα νέα τμήματα (ανταλλακτικά) που θα τοποθετούνται, κατά τη συντήρηση, πρέπει να φέρουν το σήμα CE, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80 .

Με την ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται η σταδιακή ανταπόκριση, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80.

Τέλος παρέχεται η δυνατότητα, σε όποιον ιδιοκτήτη επιθυμεί, να συμμορφωθεί με ιδία βούληση με τις προδιαγραφές του πρότυπου ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η συγκεκριμένη ρύθμιση της μη υποχρεωτικότητας, στοχεύει στην μεσομακροπρόθεσμη τεχνική σύγκλιση των παλαιών ανελκυστήρων με τις προδιαγραφές της 95/16, μην επιβαρύνοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά. Βασίζεται στο γεγονός ότι τα ατυχήματα στην χώρα μας είναι περιορισμένα, έχοντας διασφαλίσει στην διάρκεια των περασμένων δεκαετιών ένα υψηλό επίπεδο συντήρησης.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

Οι ανελκυστήρες ανάλογα με τη χρήση και τον αριθμό των στάσεων τους κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες και ανάλογα με τις κατηγορίες τους προσδιορίζεται ο αριθμός των συντηρήσεων.

Επίσης με τη νέα ΚΥΑ προσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ανελκυστήρων που μπορεί να αναλαμβάνει ένα συνεργείο συντήρησης και θεσπίζεται η συχνότητα των απαραίτητων συντηρήσεων, για διάφορες κατηγορίας ανελκυστήρων.

Συγκεκριμένα δίνεται δικαίωμα σε κάθε εξουσιοδοτημένο συνεργείο να αναλαμβάνει την συντήρηση έως 240 ανελκυστήρων, αντί των 120 συντηρήσεων μηνιαίως που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται καλύτερη εποπτεία και έλεγχος συμμόρφωσης, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανελκυστήρων είναι καταχωρημένος και ελεγχόμενος. Με την εφαρμογή των μέχρι σήμερα ισχυουσών διατάξεων ο αριθμός των συντηρήσεων ανά ανελκυστήρα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

α) Σε ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε μονοκατοικίες, καθώς και για ανελκυστήρες έως δύο (2) στάσεις, προβλέπεται συντήρηση κάθε δύο (2) μήνες,

β) για ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε πολυκατοικίες και σε ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες προβλέπεται συντήρηση ανά 45 ημέρες,

γ) για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε ξενοδοχεία πάνω από (200) κλίνες, σε νοσοκομεία, σε δημόσιους χώρους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, υπόγειες διαβάσεις, και γενικά ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, ή που είναι εκτεθειμένοι σε ιδιαίτερες επιδράσεις της ατμόσφαιρας ή του περιβάλλοντος χώρου, προβλέπεται συντήρηση (2) φορές το μήνα.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Η νέα ΚΥΑ προβλέπει νέες καταληκτικές προθεσμίες για την έκδοση πιστοποιητικού ασφαλούς λειτουργίας των ανελκυστήρων από αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι υφιστάμενοι (παλαιοί) ανελκυστήρες ομαδοποιούνται σε τέσσερις (4) κατηγορίες και προσδιορίζονται οι προθεσμίες εντός των οποίων οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους θα έχουν την υποχρέωση να αναθέσουν και να πραγματοποιήσουν τον περιοδικό έλεγχο των ανελκυστήρων από αναγνωρισμένους φορείς.

Έτσι η υποχρέωση αυτή ανά κατηγορία ανελκυστήρων διαμορφώνεται ως εξής :

· Για ανελκυστήρες που δεν έχουν νόμιμα καταχωρηθεί στα μητρώα της Δ/σης Ανάπτυξης της Νομαρχίας, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2012.

· Για τους ανελκυστήρες με προέγκριση εγκατάστασης και για τους οποίους έχουν παρέλθει τριάντα έτη (30), από την ημερομηνία εγκατάστασης τους, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2010.

· Για τους υπόλοιπους ανελκυστήρες με προέγκριση εγκατάστασης η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2011.

· Για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, σε υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις ή που γενικά εξυπηρετούν το ευρύ κοινό καθώς και σε ξενοδοχεία με πλέον των 200 κλινών, νοσοκομεία κτλ, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 30-06-2009.

Το υπουργείο υποστηρίζει από το σύνολο των εγκατεστημένων ανελκυστήρων, περίπου το 5 με 7% έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.


protothema
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
"Ράδιο Αρβύλα" vs "Στο παρά πέντε" ironitsa ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 0 16-02-2010 20:16:
Πέντε τραυματίες από ανατροπή ΚΤΕΛ έξω από τη Λαμία LATEAM RSS NEWS 0 16-01-2010 10:54:
ΑΕΚ ανατροπή σκηνικού! LATEAM RSS NEWS 0 23-10-2009 19:51:
Πρώτο και πάλι το Παρά Πέντε antonis ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 0 30-10-2007 20:27:
Ρεκόρ εποχών για το "Πάρα Πέντε" ilias ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 0 17-04-2007 21:34:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 16:38:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam