Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ > ΕΛΛΑΔΑ

Τον Ιανουάριο στο "Γ. Παπανικολάου" θα λειτουργήσει η πρώτη δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων στη Β. Ελλάδα

This is a discussion on Τον Ιανουάριο στο "Γ. Παπανικολάου" θα λειτουργήσει η πρώτη δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων στη Β. Ελλάδα within the ΕΛΛΑΔΑ forums, part of the ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ category; Στις 14 Ιανουαρίου ξεκινά η λειτουργία της πρώτης στη Βόρεια Ελλάδα και δεύτερης πανελλαδικά Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Μοσχευμάτων (ή Βλαστοκυττάρων) ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 29-12-2008, 15:09:   #1
ilias
VIP
 
Εγγραφή: Nov 2006
Μηνύματα: 7.753
Thanks: 111
Thanked 854 Times in 534 Posts
ilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the roughilias is a jewel in the rough
Προεπιλογή Τον Ιανουάριο στο "Γ. Παπανικολάου" θα λειτουργήσει η πρώτη δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων στη Β. Ελλάδα


Στις 14 Ιανουαρίου ξεκινά η λειτουργία της πρώτης στη Βόρεια Ελλάδα και δεύτερης πανελλαδικά Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Μοσχευμάτων (ή Βλαστοκυττάρων) στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Η Τράπεζα Ομφαλικών Μοσχευμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία θα λειτουργήσει με τον εξοπλισμό που δώρισε η οργάνωση Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», θα δώσει την ευκαιρία της δωρεάς στους γονείς της Βόρειας Ελλάδας και θα συντομεύσει το χρόνο δημιουργίας του αποθέματος των 10.000 μονάδων που έχουν ανάγκη οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες.
Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και του Εργαστηρίου Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., για την κάλυψη του 96% των αναγκών σε δότες χρειάζονται μόνο 10.000 μονάδες ομφαλικών μοσχευμάτων, κατατεθειμένες σε δύο, κατΆ αρχήν, Δημόσιες Τράπεζες -μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.


Πώς δημιουργείται μία Τράπεζα μοσχευμάτων αίματος από πλακούντα;


Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το 1/3 των ανθρώπων που αναζητούν δότη αιμοποιητικών κυττάρων για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση δεν τον βρίσκουν και χάνουν την ευκαιρία της μεταμόσχευσης.
Όπως αναφέρει ο επιμελητής Α΄ της Αιματολογικής Κλινικής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών του Νοσοκομείου Παπανικολάου Δαμιανός Σωτηρόπουλος η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε να εφαρμόζεται σχετικά πρόσφατα, με πολύ καλά αποτελέσματα. «Μέχρι σήμερα πετούσαμε μετά τη γέννηση του παιδιού το αίμα που έχει απομείνει στον ομφάλιο λώρο μαζί με τον πλακούντα μια και δεν γνωρίζαμε τη χρησιμότητά του. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι το λίγο έστω αυτό αίμα που παραμένει στον πλακούντα είναι υπερπολύτιμο και μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα ζωές παιδιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα μυελού των οστών σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες κακοήθεις ή γενετικές αιματολογικές ασθένειες» εξηγεί ο κ Σωτηρόπουλος.
Σε μαιευτικές κλινικές, δίπλα από την αίθουσα τοκετών, δημιουργείται ειδικός χώρος συλλογής του αίματος από τον πλακούντα. Εκεί μεταφέρεται ο πλακούντας μετά το τέλος του τοκετού και γίνεται η συλλογή του αίματος μέσα σε ασκό αιμοδοσίας και κάτω από άσηπτες συνθήκες. Η ποσότητα που συλλέγεται μπορεί να είναι έως και 200 κυβικά εκατοστά. Κατόπιν γίνεται πλήρης έλεγχος: Μέτρηση κυττάρων, Ομάδα αίματος και Rhesus, έλεγχος δεικτών συμβατότητας, καλλιέργειες μικροβίων, έλεγχος για νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα (ηπατίτιδα, AIDS, σύφιλη κλπ). Ο ασκός με το αίμα περνάει από επεξεργασία και κατόπιν καταψύχεται και αποθηκεύεται σε υγρό άζωτο (- 1960 C). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται Τράπεζα μοσχευμάτων που μπορεί να περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες μονάδες, αριθμός που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται καθΆ όσον ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις έχουμε χιλιάδες γεννήσεις κάθε έτος.


Δημόσιες και ιδιωτικές Tράπεζες βλαστοκυττάρων

Διεθνώς υπάρχουν δύο ειδών Τράπεζες βλαστοκυττάρων, οι εθελοντικές και οι ιδιωτικές. Στις εθελοντικές ή δημόσιες Τράπεζες οι μητέρες δωρίζουν το μόσχευμα το οποίο είναι διαθέσιμο για κάθε ασθενή που θα το χρειασθεί εφΆ όσον είναι συμβατό. Στις ιδιωτικές Τράπεζες οι γονείς πληρώνουν ώστε το μόσχευμα να φυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για το ίδιο το παιδί ή για κάποιο από τα αδέλφια του εάν ποτέ χρειασθεί στο μέλλον. Το καθεστώς που ισχύει για τα μοσχεύματα στις ιδιωτικές Τράπεζες είναι ιδιοκτησιακό για αυτό και τα μοσχεύματα των ιδιωτικών τραπεζών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κοινωνικό σύνολο. Οι δημόσιες Τράπεζες είναι συνδεδεμένες σε δίκτυο ηλεκτρονικά για την εύκολη πρόσβαση των μεταμοσχευτικών κέντρων που ψάχνουν να βρουν συμβατό μόσχευμα για τους ασθενείς τους. «Σήμερα υπάρχουν 200.000 αποθηκευμένα μοσχεύματα στις δημόσιες τράπεζες και έχουν πραγματοποιηθεί 7.500 μεταμοσχεύσεις από τις οποίες οι 3.700 σε παιδιά. Από το σύνολο των ιδιωτικών Τραπεζών παγκοσμίως αναφέρεται στην βιβλιογραφία μία μόνο αυτόλογη μεταμόσχευση» αναφέρει ο κ Σωτηρόπουλος.


Πού χρησιμοποιούνται τα μοσχεύματα αυτά;

Η εθελοντική Τράπεζα βλάστοκυττάρων αποτελεί πηγή μοσχευμάτων για τους ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη κυρίως νοσήματα. Όταν ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και δεν υπάρχει δότης που να ταιριάζει, ούτως ώστε να του χορηγήσει μυελό, γίνεται έρευνα στις Τράπεζες αίματος από πλακούντα. Οι Τράπεζες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο συνδέονται μέσω δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών ούτως ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν οι γιατροί να ξέρουν εάν υπάρχει συμβατό με τον ασθενή μόσχευμα.
Η έρευνα στο χώρο της Αιματολογίας είναι συνεχής και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Για τα ομφαλοπλακουντιακά μοσχεύματα υπάρχουν δύο στόχοι. Ο πρώτος είναι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του μοσχεύματος στο εργαστήριο ούτως ώστε να αυξηθεί το μόσχευμα, γιατί λόγω της μικρής ποσότητας που διατίθεται συνήθως δεν επαρκούν για ενήλικες και χρησιμοποιούνται κυρίως σε παιδιά. Ο δεύτερος είναι να καταβληθεί προσπάθεια για τη δημιουργία κυττάρων άλλων ιστών όπως είναι ο νευρικός ιστός, το ήπαρ, το μυοκάρδιο κλπ ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να διορθώσουν αντίστοιχες βλάβες.


ert3
__________________
Ο χρήστης ilias δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
"Regza-GL1",η πρώτη 3D-τηλεόραση χωρίς γυαλιά από την "Toshiba" . djgeo_gr ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ-GADGETS 0 25-12-2010 12:50:
Σε δημόσια διαβούλευση τίθενται οι ρυθμίσεις για το "ανοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων LATEAM RSS NEWS 0 21-12-2010 10:40:
Ντ. Ρόβλιας:" Το ΓΕΜΗ και θα λειτουργήσει όταν καλυφθούν τα καθοριστικής σημασίας σχετικά κενά και οι παραλείψεις" LATEAM RSS NEWS 0 18-10-2010 19:51:
Σάλος αντιδράσεων για τα "καλλιστεία βαμπίρ" που διοργανώνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ironitsa SHOWBIZ NEWS 0 09-12-2009 16:35:
Τον Ιανουάριο εγκαινιάζεται η δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων της Θεσσαλονίκης LATEAM RSS NEWS 0 30-12-2008 08:26:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:54:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam