Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (https://www.lateam.gr/forum/f26/)
-   -   30 Χρόνια χωρίς το Νίκο Ξυλούρη (https://www.lateam.gr/forum/f26/30-xronia-xoris-niko-ulouri-53815/)

Stella 10-02-2010 15:20:

30 Χρόνια χωρίς το Νίκο Ξυλούρη
 
http://img39.imageshack.us/img39/6929/xilouris1.jpgΤριάντα χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη (8/2/1980), του τραγουδιστή που με τη μοναδική φωνή του, έβαλε τη σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι.
Η πορεία του Νίκου Ξυλούρη, που γεννήθηκε στο χωριό Ανώγεια (7/7/1936) του Ρεθύμνου της Κρήτης υπήρχε ξεχωριστή και ασυμβίβαστη. Ο καλλιτέχνης με τη μοναδική αγέρωχη φωνή ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα από νεαρή ηλικία. Με τη βοήθεια του δασκάλου του έπεισε τον πατέρα του να του κάνει δώρο την πρώτη του λύρα και πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει σε πανηγύρια και γιορτές.
Στα δεκαεπτά του μετακόμισε στο Ηράκλειο όπου και ξεκίνησε να παίζει μουσική σε διάφορα μαγαζιά. Με τον καιρό Κρητικός λαός αρχίσει να αναγνωρίζει το όνομα του και τον Νοέμβριο του 1958 βγάζει το πρώτο του δίσκο με τίτλο «Μια μαυροφόρα που περνά». Ο δίσκος αγαπήθηκε και στη συνέχει ηχογράφησε και άλλα τραγούδια.
Λίγους μήνες πριν το Μάιο του ιδίου χρόνου παντρεύτηκε την Ουρανία Μελαμπανιάκη και το 1960 γεννήθηκε ο γιός του Γιώργος, ενώ έξι χρόνια αργότερα η κόρη του Ρηνιώ.
Το πρώτο του βραβείο το παίρνει στο Φεστιβάλ μουσικής του Σαν-Ρέμο (1966), παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι. Το 1969 ηχογραφεί με επιτυχία το δίσκο «Ανυφαντού» και λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στη Αθήνα όπου γνωρίζει το Γιάννη Μαρκόπουλο και ξεκινούν μια λαμπρή συνεργασία τους.
Ο Νίκος Ξυλούρης έχει βγάλει αρκετούς δίσκους αλλά αυτοί που αγαπήθηκαν περισσότερο ήταν το «Χρονικό» και τα «Ριζίτικα».
Ήταν 8 Φεβρουαρίου όταν ο τραγουδιστής στην πιο ώριμη περίοδο της ζωής του, χάνει την μάχη με τον καρκίνο και φεύγει με το κεφάλι ψηλά…



Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:07:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam