Greek infotainment community

Greek infotainment community (https://www.lateam.gr/forum/)
-   ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (https://www.lateam.gr/forum/f26/)
-   -   Απολίθωμα γιγαντιαίου τρωκτικού έρχεται στο φως (https://www.lateam.gr/forum/f26/apolithoma-gigantiaiou-troktikou-erxetai-sto-fos-7091/)

ilias 17-01-2008 23:16:

Απολίθωμα γιγαντιαίου τρωκτικού έρχεται στο φως
 
http://img513.imageshack.us/img513/4275/mrodentcv1.jpg
Το απολίθωμα του κρανίου του μεγαλύτερου τρωκτικού που έχει βρεθεί ποτέ, περιγράφεται αναλυτικά από τους επιστήμονες για πρώτη φορά.

Πιστεύουν ότι το μήκους 3 μέτρων φυτοφάγο ζώο περιπλανιόταν στα δάση πριν από 2-4 εκατομμύρια χρόνια. Τα υπολείμματα που βρέθηκαν στην Ουρουγουάη υποδεικνύουν ότι το τρωκτικό ζύγιζε έναν τόνο και είχε το μέγεθος ταύρου.

Το θηλαστικό που ήταν 15 φορές βαρύτερο από το μεγαλύτερο τρωκτικό που υπάρχει σήμερα, περιγράφεται αναλυτικά στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Oι συντάκτες θεωρούν ότι το ζώο πρέπει να ζούσε δίπλα σε σαρκοβόρα «πουλιά του τρόμου» και αιλουροειδή. «Αν είσαι τρωκτικό, δεν μπορείς να τρέξεις πολύ καλά, γιΆ αυτό πρέπει να πολεμήσεις με αυτούς τους θηρευτές», εξηγεί ο Dr Rudemar Ernesto Blanco από το Ινστιτούτο Φυσικής στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης και εκ των συντακτών της έρευνας. «Μπορεί να έφτασε σΆ αυτό το μέγεθος για να αυτοπροστατευθεί».

Το κρανίο που έχει μήκος μισό μέτρο, ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη παλαιοντολόγο στην ακτή Rio de La Plata, στα νότια της χώρας. Το απολίθωμα παρέμεινε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Μοντεβίδεο για τρία χρόνια πριν γίνει αντικείμενο μελέτης και εξακριβωθεί ότι πρόκειται για ένα νέο είδος το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν Josephoartigasia monesi.

Η σύγκριση των δοντιών με άλλα γνωστά είδη της οικογένειας των Josephoartigasia, απέδειξε ότι το ζώο ανήκε σε ξεχωριστό είδος. «Οι κοπτήρες είναι εξαιρετικά μεγάλοι – πολύ μεγαλύτεροι από οποιουδήποτε άλλου τρωκτικού», λέει ο Dr Blanco. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το ζώο τούς χρησιμοποιούσε για να κόβει ξύλο με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός σύγχρονου κάστορα. Η άλλη πιθανότητα είναι ότι τους χρησιμοποιούσε ως όπλο μάχης.

Η ερευνητική ομάδα πέρασε σχεδόν ένα χρόνο υπολογίζοντας τη μάζα του σώματος συγκρίνοντας το κρανίο με άλλα τρωκτικά που ζουν στη Νότιο Αμερική. Έτσι μπόρεσαν να εκτιμήσουν το βάρος του σε σχεδόν ένα τόνο και να εικάσουν το μήκος του. «Πιστεύουμε ότι ήταν περίπου τρία μέτρα από την μύτη ώς την ουρά».


focusmag.gr


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 21:18:.

Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam