Moderator
Εγγραφή: Feb 2009
Περιοχή: LA
Μηνύματα: 2.768
Thanks: 555
Thanked 876 Times in 574 Posts
My Mood:
|
Τα κρασιά της Λαμπρής
Μέρες κατάνυξης, μέρες γιορτινές, πλημμυρισμένες με μυρωδιές της εξοχής. Τις μέρες εγκράτειας της νηστείας, θα διαδεχθεί ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι, που κατακλύζεται από αμαρτωλά εδέσματα. Χρώματα και ευωδίες της άνοιξης στο πασχαλινό τραπέζι λοιπόν, και ο ...οβελίας έχει το λόγο.
Για το αρνάκι
Το παραδοσιακό, πασχαλινό έδεσμα, το αρνί, μαζί με το κατσικάκι, αναζητούν κρασί με καλή οξύτητα και απολιπαντική δράση, όπως είναι το Ξινόμαυρο. Ψητό αρνί φυσικά, αλλά και αρνί στα κλήματα, αρνάκι στη σούβλα, με τραγανιστή κρούστα, αρνί μπούτι ψητό με πατάτες, αρνί εξοχικό, ταβάς με αρνί και πολλές ακόμη, παρόμοιες παραλλαγές διψούν για ταννικά προϊόντα. Το παραδοσιακό αρνάκι στη σούβλα, αναζητά ένα κρασί πλούσιο, ταννικό, για να αποσβέσει το λιπαρό χαρακτήρα του. Ένα στιβαρό, καλοδομημένο Ξινόμαυρο αλλά και ένα πληθωρικό κοσμοπολίτικο Cabernet Sauvignon, αποτελούν συχνά ιδανικές επιλογές. Αρωματικά κρασιά, με μαλακές ταννίνες και τονισμένη οξύτητα, όπως ο κλασικός συνδυασμός και Cabernet Sauvignon και Μerlot είναι επίσης ο τυπικός συνδυασμός ενός πιάτου με κύριο συστατικό το αρνί. Αν προτιμάτε αρνάκι στο φούρνο, ένα κλασικό Αγιωργίτικο από τη Νεμέα θα σας ανταμείψει. Κρασί αρωματικό, μαλακό, θα συνοδεύσει και τα μαγειρευτά στην κατσαρόλα.
Για τους μεζέδες
Μεζέδες αυθεντικοί και επίκαιροι τώρα το Πάσχα όπως το κοκορέτσι, το σπληνάντερο, ψάχνουν ταννίνες για να σβήσουν τη λιπαρότητα τους, όπως και τα ζουμερά ψητά κρέατα. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα, η συκωταριά με μυρωδιές και άλλα, παρόμοια πιάτα που κουβαλούν τις μυρωδιές της ελληνικής υπαίθρου, χρειάζονται ένα κρασί, ομοίως φρέσκο και αρωματικό. Μία αρωματική Μαλαγουζιά, ένα εκφραστικό Sauvignon Blanc αλλά και ένα Ασύρτικο με καλή οξύτητα, υποστηρίζουν τα αρώματα του πιάτου και ισορροπούν τη λιπαρότητά του.
Για τις σαλάτες
Δροσερές, πολύχρωμες, οι ανοιξιάτικες σαλάτες, συγκεντρώνουν τα χρώματα και τα αρώματα της γης, σε μια εαρινή συμφωνία, αναζητώντας κρασιά εξίσου αρωματικά και δροσερά όπως το εγχώριο Μοσχοφίλερο ή ένα ευωδιαστό Sauvignon Blanc σε αρμονία με τα αρωματικά φυτά και χόρτα που φύονται στην ελληνική γη.
Για τα παραδοσιακά εδέσματα
Αν βρεθείτε στην πανέμορφη και επίκαιρη Κέρκυρα, απολαύστε την παστιτσάδα του νησιού και συνδυάστε τη με ένα ελαφρύ Cabernet Sauvignon ή με μία καλοφτιαγμένη Νεμέα. Μαγειρευτά της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας, με τη γευστική ένταση που τους χαρίζει δίνει η ντομάτα και το λάδι, αναζητούν ένα κρασί αρωματικό και γεμάτο, όπως είναι η Νεμέα. Επιλέξτε ένα τέτοιο κρασί, με καλομαγειρεμένα κόκκινα κρέατα, όπως μοσχαράκι καπαμάς, σουτζουκάκια σμυρναίικα, παστιτσάδα. Ένα φρουτώδες, βελούδινο Αγιωργίτικο, δίπλα σε ένα «νόστιμο» κρέας, όπως είναι το μοσχάρι στιφάδο. ταιριάζει ιδανικά με τη γλύκα των κρεμμυδιών και των μπαχαρικών του πιάτου.
Για τα τυριά, τα αυγά και το τσουρέκι
Ένα πλούσιο, σκληρό τυρί ψάχνει επίσης ένα δυναμικό, ταννικό σύντροφο στο πασχαλιάτικο τραπέζι, ενώ δίπλα στα τηγανητά, επιλέγουμε ένα λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα, που θα απαλύνει τη λιπαρότητα που πιάτου, όπως το Ασύρτικο. Για τα κόκκινα αυγά, τη λύση θα αναζητήσουμε στα παραδοσιακά αποστάγματα, το ούζο και το τσίπουρο, αφού με το κρασί η σχέση τους είναι μάλλον εχθρική. Το μαστιχάτο τσουρέκι της Λαμπρής, ευωδιάζει γαρίφαλο, βανίλια και μαχλέπι και διψά για ένα γλυκό Μοσχάτο της σαμιώτικης γης.
Κατερίνα Λεγάκη Οινολόγος
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ironitsa : 02-04-2010 στις 10:24:
|