Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!! > ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο Ελληνικό Δημόσιο τίποτε δεν απαγορεύεται και τίποτε δεν επιτρέπετε!

This is a discussion on Στο Ελληνικό Δημόσιο τίποτε δεν απαγορεύεται και τίποτε δεν επιτρέπετε! within the ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ forums, part of the ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!! category; Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπανάτσιος (Δημοσιογράφος) Στο Ελληνικό Δημόσιο τίποτε δεν απαγορεύεται και τίποτε δεν επιτρέπετε! Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 06-04-2010, 01:22:   #1
Κων/νος
ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ
 
Το avatar του χρήστη Κων/νος
 
Εγγραφή: Mar 2008
Περιοχή: ΑΛΦΑ@ΣΚΑΪ 103 Μαγνησία
Μηνύματα: 347
Thanks: 0
Thanked 100 Times in 68 Posts
My Mood:
Κων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished roadΚων/νος is on a distinguished road
Cool Στο Ελληνικό Δημόσιο τίποτε δεν απαγορεύεται και τίποτε δεν επιτρέπετε!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπανάτσιος (Δημοσιογράφος)


Στο Ελληνικό Δημόσιο τίποτε δεν απαγορεύεται και τίποτε δεν επιτρέπετε!
Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου η έλλειψη οργάνωσις είναι ο κανόνας, σαφώς και δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για απόλυτη ελευθερία δράσης ώστε να δημιουργήσει κανείς ένα << ατύπως >> αποτελεσματικό και συντεταγμένο περιβάλλον εργασίας, δηλαδή ένα << προσωπικό βασίλειο>>, ένα <<μαγαζάκι>>!
Η κυρίαρχη Ελληνική συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από την κυβέρνηση και τους Υπουργούς της, μέχρι τους πρωτοδιοριζόμενους υπαλλήλους, έχει να κάνει με τη νοοτροπία πάνω στο θέμα της ηγεσίας. Η ηγεσία για τον Έλληνα δεν είναι κάτι αναγκαίο, ούτε απαιτεί ιδιαίτερα προσόντα και χαρίσματα. Πόσο μάλλον γνώση! Ακριβώς γιατί ο κάθε Έλληνας νομίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από κάθε προϊστάμενο.
Αυτή δυστυχώς είναι μια ζηλόφθονη, λαϊκιστική και ισοπεδωτική προσέγγιση, που συναντάται σχεδόν σε κάθε δημοσιοϋπαλληλικό γραφείο, αδιαφορεί για εξόφθαλμες σκληρές πραγματικότητες και καθιστά ύποπτη, αν όχι αξιοκρατική τη αριστεία. Φυσικά μια τέτοια προσέγγιση έχει ιστορικές, ιδεολογικές και πολιτικές συνιστώσες, που φθάνουν μέχρι τα βάθη της ιστορίας, με χαρακτηριστικότερο ίσως τον θεσμό του εξοστρακισμού στην Αθήνα.
Όμως, μια τέτοια διαχρονική << επένδυση >> της Ελληνικής κοινωνίας επιστρέφει στην ίδια: η καχυποψία έναντι της ηγεσίας πληρώνεται ως ανευθυνότητα.
Γενικότερα θα λέγαμε πως μια Δημόσια Διοίκηση που δεν επιθυμεί τη διαφοροποίηση, δυσπιστεί και ισοπεδώνει τις ηγεσίες της μικρής κλίμακας.
Όσοι υποψήφιοι για τις ηγετικές αυτές θέσεις έχουν να δείξουν μόνο το έργο τους και τα τυπικά τους προσόντα, μειονεκτούν έναντι όσων έχουν κόμματο-συνδικαλιστική υποστήριξη. Ακόμη και όταν ισχυρές προσωπικότητες τα συγκεντρώσουν όλα αυτά μαζί, δεν είναι βέβαιη η επικράτηση τους, αφού όλοι οι άλλοι συσπειρώνονται εναντίον τους.
Το σύστημα επιλογής και τοποθέτησης ηγετικών στελεχών, όπως συμπληρώνεται κατά καιρούς από εφαρμοζόμενους υπαλληλικούς κώδικες, συνιστά μια από τις ηχηρότερες αποτυχίες του Ελληνικού πολιτικού και νομικού συστήματος. Αντί της αξιοκρατίας εξασφαλίζει αναξιοκρατία. Και αντί ενός ορθολογικού μοντέλου διαχείρισις των ανθρωπίνων πόρων εξασφαλίζει αδιαφάνεια και οπισθοδρομισμό.
Όμως το πλέον ενδεικτικό της κοινωνικής και πολιτικής αδιαφορίας για την ηγεσία μιας μικρής κλίμακας στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση είναι η μισθολογική αντιμετώπιση. Το πλαίσιο αυτό, συνδυασμένο με την κοινωνική πραγματικότητα του ισοπεδωτικού λαϊκισμού αποτελεί ένα αντίξοο περιβάλλον άσκησης ηγεσίας, ευθέως ανάλογο με την αποτελεσματικότητα και ανυποληψία από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει δεκαετίες τώρα.
Οι συνθήκες αυτές έχουν καταφέρει να εκμηδενίσουν κάθε δυνατότητα παρέμβασης των προϊσταμένων της ιεραρχίας της διοίκησης. Άνθρωποι που αλώθηκαν μετά από δεκαετίες παραμονής σε ένα ψυχοφθόρο σύστημα, προήχθησαν μόνο με βάση την αρχαιότητα τους και λειτουργούν στο τέλος της σταδιοδρομίας τους ως καλοκάγαθοι παππούδες, που δεν εμπλέκονται σε τίποτε και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους, παρ όλο που κατέχουν τη θέση του προϊσταμένου διεύθυνσης.
Όμως αυτή δεν είναι η μόνη πραγματικότητα. Εκεί που όλα συγκλίνουν στο χάος και στην αποδιοργάνωση, κάποιοι, πραγματοποιούν σημαντικό έργο. Και αυτό, γιατί , η στερεότυπη εικόνα που υπάρχει για τα χαρακτηριστικά του ανθρωπίνου δυναμικού δεν είναι αληθής, ούτε ακριβής στο σύνολό της.
Υπάρχουν εξαιρετικά στελέχη - κυρίως <<νέας γενιάς>>, επιστήμονες ευρείας αποδοχής, που μπορούν να παρακάμψουν τις τυπικές αδυναμίες του συστήματος με άτυπη δράση, ακόμη και με ελιγμούς πολιτικής φύσεως, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η έλλειψη σχεδιασμού και ελέγχου, όσα περιθώρια αφήνει για αδράνεια, αδιαφάνεια και αναξιοκρατία, επιτρέπει άλλο τόσο και τη δημιουργικότητα. Η ηγεσία αυτού του τύπου αναδεικνύεται από τη γνώση, από την ανάληψη πρωτοβουλιών, από την υποκίνηση των υφισταμένων του. Χρησιμοποιούν σειρά άτυπων μηχανισμών, προκειμένου να ασκήσουν την αρμοδιότητά τους και βρίσκουν νόμιμους τρόπους αμοιβής τους από άλλες δραστηριότητες, όπως επιτροπές, εκπαιδευτικές δράσεις, κτλ για τις οποίες και εργάζονται σκληρά, προκειμένου να επιτύχουν σε αυτές.
Σχετικά προνομιακό περιβάλλον για την ηγεσία μικρής κλίμακας εξασφαλίζουν << διοικητικοί θύλακες>>, όπως, οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες, οι εποπτευόμενοι οργανισμοί και όποιο άλλο διοικητικό μόρφωμα εξασφαλίζει κάποια υπηρεσιακή αυτοτέλεια από το <<μακρύ χέρι>> του κομματικό-συνδικαλιστικού συστήματος καθώς και ξεχωριστή προβολή στην κοινή γνώμη.
Γενικότερα θα λέγαμε πως, ο συνδυασμός μίας ισχυρής προσωπικότητας με χαρακτηριστικά του προφίλ ενός ηγέτη, σε μια σχετικά <<ανεξάρτητη>> υπηρεσία, έχει δημιουργήσει μικρά θαύματα ηγεσίας και διοίκησης, τα οποία λαμβάνουν ακόμη και διεθνείς βραβεύσεις.
Ο εξοστρακισμός συνεχίζεται!
__________________


Ο χρήστης Κων/νος δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Ελληνικό δημόσιο P@ntelis Web ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 0 14-09-2008 18:32:
Παρεμβαίνει η δικαιοσύνη στο θέμα της παραχώρησης εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου από το Ελληνικό Δημόσιο LATEAM RSS NEWS 0 09-09-2008 12:27:
Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται το ελληνικό δημόσιο και η Ντόϊτσε Τέλεκομ για το μέλλον του ΟΤΕ LATEAM RSS NEWS 0 02-05-2008 13:26:
Στο ελληνικό δημόσιο τίποτε δεν απαγορεύεται και τίποτε δεν Κων/νος ΕΛΛΑΔΑ 0 26-03-2008 18:43:
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται Stefania ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 0 11-09-2007 17:45:


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:27:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam