Greek infotainment community

Το Lateam είναι Ε Ν Α Ν Τ Ι Α σε οποιαδήποτε μορφή Π Ε Ι Ρ Α Τ Ε Ι Α Σ
Facebooktwitter
Επιστροφή   Greek infotainment community > Tech Point > COMPUTERS

Συνύπαρξη HD-DVD και Blu-Ray

This is a discussion on Συνύπαρξη HD-DVD και Blu-Ray within the COMPUTERS forums, part of the Tech Point category; Τελικά ποιος θα είναι ο νικητής από τη σύγκρουση των δύο αντίπαλων τύπων (formats) δίσκων HD: του συστήματος Blu-ray της ...

Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 10-02-2007, 12:24:   #1
aggelos_a
LaTeamer
 
Το avatar του χρήστη aggelos_a
 
Εγγραφή: Nov 2006
Περιοχή: Los Almyros
Μηνύματα: 1.192
Thanks: 13
Thanked 26 Times in 10 Posts
My Mood:
aggelos_a is on a distinguished roadaggelos_a is on a distinguished roadaggelos_a is on a distinguished road
Προεπιλογή Συνύπαρξη HD-DVD και Blu-Ray

Τελικά ποιος θα είναι ο νικητής από τη σύγκρουση των δύο αντίπαλων τύπων (formats) δίσκων HD: του συστήματος Blu-ray της Sony και του HD DVD της Toshiba; Μάλλον κανείς !

Στο Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας την προηγούμενη εβδομάδα η LG Electronics αποκάλυψε ένα νέο player κατάλληλο και για τους δύο τύπους (dual-format) ενώ η Warner έναν υβριδιακό δίσκο που μπορεί να εμπεριέχει ένα κομμάτι (track) HD DVD και ένα Blu-ray.

Κανένα από τα δύο δεν είναι η απάντηση στις προσευχές της βιομηχανίας για λύση. Αλλά από τις δύο ανακοινώσεις εύκολα τεκμαίρεται η έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα να αποφευχθεί μία καταστροφική σύγκρουση μεταξύ των δύο τύπων, όμοια με τη σύγκρουση του VHS εναντίον του Betamax στη δεκαετία του 1980.

Σε οπτική απόδοση δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ Blu-ray και HD DVD. Και τα δύο αποδίδουν εκπληκτικές, ευκρινέστατες εικόνες με προοδευτική (progressive) ανάλυση 1920 x 1080 (1080p όπως είναι γνωστή) – η υψηλότερη ανάλυση που τηλεοράσεις HD μπορούν να προσφέρουν.

Το Blu-ray μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερες πληροφορίες μέχρι 50 GB, σε αντίθεση με το HD DVD που προσφέρει μόνο μέχρι 30.

Ειλικρινά όμως, και οι δύο τύποι προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα ζητά ο μέσος θεατής και τα κινηματογραφικά στούντιο μπορούν να αξιοποιήσουν.

Από κατασκευαστικής πλευράς τώρα, το HD DVD έχει ένα καίριο πλεονέκτημα: μπορεί να κατασκευαστεί ουσιαστικά με τον υφιστάμενο εξοπλισμό για την κατασκευή απλών DVD. Αντίθετα, τo Blu-ray, με το ειδικό κάλυμμα για προστασία από πιθανές πειρατικές επεμβάσεις, είναι ακριβότερο και δυσκολότερο να παραχθεί.

Παρά το κόστος και την πολυπλοκότητα όμως, το Blu-ray φαίνεται μέχρι στιγμής να προτιμάται από την πλειονότητα των στούντιο καθώς πιστεύουν αφελώς πως το σύστημα κρυπτογράφησης (encryption system) που διαθέτει θα αποτρέψει μια και καλή τους όποιους επίδοξους πειρατές.

Σήμερα πλέον και οι δύο τύποι χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα προστασίας από αντιγραφή (copy protection), το οποίο ήδη έχει «σπαστεί»! Το μόνο που καταφέρνει αυτό το σύστημα είναι να αποτρέπει τον μέσο – απλό χρήστη από την κατασκευή αντιγράφων. Οι επαγγελματίες παραχαράκτες δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα.

Τεχνικώς υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στον τρόπο λειτουργίας των δύο τύπων. Για να αναγνώσουν τα δεδομένα από το δίσκο, και οι δύο χρησιμοποιούν μία δίοδο λέιζερ (laser-diode) που λειτουργεί σε μήκος κύματος των 405 νανομέτρων. Αλλά στα Blu-ray η στρώση των δεδομένων (data layer) είναι μόλις 0.1mm από την επιφάνεια του δίσκου – γι’αυτό και η ανάγκη προστατευτικού καλύμματος. Αντίθετα, στα HD DVD η στρώση των δεδομένων βρίσκεται στα 0.6 mm, όπως και στα απλά DVD.

Ένα player συμβατό και με τους δύο τύπους θα χρειαστεί ένα σύστημα φακού που θα μπορεί να εναλλάσσει την εστίαση του laser pickup μεταξύ των δύο layers. Παράλληλα όμως ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερο ή ακόμα και τρίτο laser pickup προκειμένου να παίζει και DVD ή CD. Tα ευχάριστα νέα είναι όμως πως αν και το player της LG απέχει πολύ ακόμα από την αγορά (υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που δεν μπορεί ακόμα να κάνει), οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα μέρη των players είναι αποφασισμένες να κερδίσουν από αυτήν την – μέχρι στιγμής – μη επικράτηση κάποιου από τους δύο τύπους.

Αναμένετε λοιπόν να δείτε την αγορά να πλημμυρίζει από σχετικά φθηνά player και των δύο τύπων (dual-format) στο 2007.

Μόλις αυτό συμβεί, πλέον δεν θα έχει καμία σημασία – τουλάχιστον από πλευράς καταναλωτή – ποιος τύπος θα επικρατήσει. Το πιθανότερο είναι πως θα συνυπάρξουν.

Το ευχάριστο είναι πως οι θεατές θα μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε HD δίσκο επιθυμούν όχι με βάση την τεχνολογία που κάποιο στούντιο υποστηρίζει, αλλά με βάση την ποιότητα της ταινίας.
Ο χρήστης aggelos_a δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Sponsored Links
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας



Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:07:.


Powered and Developed by Lateam.gr
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.5.1
Lateam